Četri ieteikumi skolēnu drošībai uz ielas

Drošības dienas ietvaros modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” kopā ar Valsts policiju aicina vecākus pārrunāt ar bērniem jautājumus par uzvedību uz ielas un ceļu satiksmes drošību. Šogad līdz 28. augustam ceļu satiksmes negadījumos ir bijuši iesaistīti 636 skolas vecuma bērni, no kuriem 333 ir cietuši un divi gājuši bojā. Savukārt pērn šādā pat periodā ceļu satiksmes negadījumos bija iesaistīti 648 skolas vecuma bērni, no kuriem cieta 343 bērni un bojā gāja divi1. Lai bērns varētu pasargāt sevi un netiktu apdraudēti apkārtējie satiksmes dalībnieki, eksperti ir apkopojuši četrus ieteikumus, ko būtu svarīgi izrunāt ar bērnu.

Parūpējoties, lai bērns jūtas droši, piedaloties ceļu satiksmē, vecāki tiek aicināti arī mājās pārrunāt aktuālos jautājumu. “Rīga Plaza” sadarbībā ar Valsts policiju apkopojusi ieteikumus, ko izrunāt ar bērniem.

  1. Izrunājiet drošāko ceļu no skolas līdz mājām!

Vecāki tiek aicināti rūpīgi izplānot drošu maršrutu no mājām līdz skolai un atpakaļ. Lai bērns vieglāk atcerētos maršrutu, ir ieteicams to sadalīt vairākos posmos un izcelt svarīgākās detaļas un objektus, kas bērnam var palīdzēt atcerēties maršrutu (veikals, baznīca u.c.).

  1. Atgādiniet, ka ielu var šķērsot tikai tam paredzētās vietās un vienmēr jāpārliecinās, vai netuvojas transportlīdzeklis!

Iela ir jāšķērso pa gājēju pāreju vai pie zaļā gājēju luksofora gaismas signāla. Turklāt vienmēr pirms ceļa šķērsošanas ir jāpaskatās pa kreisi, pa labi un vēlreiz pa kreisi. Tāpat ir jāpārliecinās, vai visi transportlīdzekļi patiešām ir apstājušies. Ceļu nedrīkst šķērsot vietā, kur ir nožogojums vai barjera. Tumšākā laikā obligāti ir jālieto gaismu atstarojošs apģērbs vai veste. Gadījumā, ja bērns brauc ar velosipēdu, tad jāatceras, ka galvā obligāti ir jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei, velosipēdam ir jābūt aprīkotam ar gaismas atstarotājiem un bremzēm darba kārtībā.

  1. Pastāstiet, ka pie dzelzceļa sliedēm jābūt īpaši uzmanīgam!

Vilciena sliedes ir jāšķērso tikai tam paredzētās vietās (gājēju tilti, gājēju pārejas, dzelzceļa pārbrauktuves). Vienmēr pirms sliežu šķērsošanas ir jāapstājas un jāpārliecinās, vai nebrauc vilciens. Turklāt sliedes jāšķērso ejot, nevis skrienot, lai neaizķertos kājas un nenokristu. Ja tuvojas vilciens un ir aizvērta dzelzceļa pārbrauktuve, nekādā gadījumā nedrīkst to šķērsot.

  1. Parūpējieties, lai bērnam ir nodrošināta sabiedriskā transporta biļete un viņš atpazīst savu pieturu!

Vecākiem vienmēr vajadzētu pārliecināties, ka bērnam ir iegādāta derīga sabiedriskā transporta biļete vai līdzi paņemts pietiekami daudz naudas, lai to iegādātos. Tāpat bērnam ir labi jāatpazīst savas sabiedriskā transporta pieturas – kurā jāiekāpj un kurā jāizkāpj. Šajā gadījumā noderēs apkārtējās vides objekti un citi orientieri. Ja bērns nokavē izkāpšanu un pabrauc garām vajadzīgai pieturai, viņam nekavējoties ir jāvēršas pie transportlīdzekļa vadītāja un jālūdz palīdzība.

Detalizētāka informācija par Valsts policijas padomiem drošam mācību gadam pieejama šeit: https://bit.ly/3B8t28n.

Aicinām vecākus un pārējos atcerēties par braukšanas ātruma ierobežojumiem mācību iestāžu tuvumā. Tāpat svarīgi būt īpaši uzmanīgiem pie gājēju pārejām, pie sabiedriskā transporta pieturām, kā arī vietās, kur redzamību apgrūtina novietoti transportlīdzekļi vai citi šķēršļi, jo bērni var būt neuzmanīgi vai aizmirst par pareizu ielas šķērsošanu, piemēram, izejot aiz mašīnas vai sabiedriskā transporta un negaidīti skriet pāri ielai,” stāsta Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Nepilngadīgo lietu nodaļas vecākā inspektore Līga Trukšāne.

17. septembrī modes un izklaides centrā “Rīga Plaza” norisinājās Drošības diena skolēniem, kurā jaunieši kopā ar Bebru Bruno, Runci Rūdi un citiem Valsts policijas pārstāvjiem piedalījās dažādās aktivitātes un pievērsās jautājumiem par to, kā droši mērot ceļu no skolas līdz mājām un citus ikdienas maršrutus, kas jāievēro, pārvietojoties sabiedriskajā transportā, atrodoties dzelzceļa tuvumā un piedaloties ceļu satiksmē ar velosipēdu un skūteri. Pasākuma laikā norisinājās arī konkurss, kā rezultātā izveicīgākie un attapīgākie jaunieši ieguva balvas no Valsts policijas un “Rīga Plaza”. Papildus tam vecāki instruktora pavadībā varēja izmēģināt frontālās sadursmes imitācijas simulatoru, tādā veidā atgādinot sev, cik svarīgi ir piesprādzēties.

TOP Komentāri

avatar