Četri aksesuāri, kas noderēs vlogošanai ar viedtālruni

Mūsdienās jaunieši ne tikai seko līdzi slavenu video blogeru jeb vlogeru dienasgrāmatām, bet veido arī paši savus vlogus. Lai sāktu to darīt, šodien pietiek ar viedtālruni un nelielu papildaprīkojumu. Ja šī nodarbe iepatīkas un padodas – publicētie sižeti gūst ievērību –, var sākt domāt par nopietnāku tehniku, atzīst video blogeris Kristaps Graufelds (JORET).

“Modernajiem viedtālruņiem ir ļoti labas kameras, līdz ar to cilvēks var notestēt, cik lielā mērā interese par viņa uzfilmēto video ierakstu saglabājas pēc pirmajiem izveidotajiem sižetiem, neveicot papildu investīcijas profesionālas aparatūras iegādē,” pieredzē dalās Kristaps. Jaunietis savu “Youtube” video blogu sāka veidot 11 gadu vecumā, kad pašmācības ceļā bija apguvis video filmēšanas un apstrādes pamatprincipus. Četru gadu laikā viņa sekotāju skaits ir sasniedzis 20 000.

Savukārt mobilo sakaru operatora BITE tehnoloģiju eksperts Dainis Dembovskis uzsver, ka viedtālruņu aksesuāri, tostarp tie, kas nepieciešami vlogošanai, ir kompakti. Tos var viegli paņemt līdz, ielikt somā vai kabatā, tādējādi vlogu var veidot jebkurā brīdī, kad rodas iedvesma.

Abi eksperti ir pārliecināti: lai veidotu kvalitatīvus vlogus, nepieciešami vien četri mobilie aksesuāri.

Ārējais mikrofons
Veidojot vloga ierakstu, būtiska nozīme ir skaņas (audio) kvalitātei. Viedtālruņos iebūvētie mikrofoni to var nodrošināt vien tad, ja runātājs atrodas ļoti tuvu ierīcei. Turklāt tie uztver apkārtnes trokšņus.

Tirgū ir pieejami divu veidu ārējie mikrofoni. Stobrveida mikrofoni, piemēram, “RØDE VideoMic Me” stiprinās pie mobilās ierīces. Tie uztver skaņu sev priekšā, vienlaikus slāpējot troksni no sāniem un aizmugures, tāpēc ir vairāk piemēroti filmēšanai kustībā. Savukārt tā dēvētie “klipši” stiprinās pie apģērba, tāpēc piemēroti situācijās, kad runātājs aktīvi pārvietojas.

Gan stobrveida mikrofoni, gan “klipši” pieejami dažādās cenu kategorijās, sākot ar pavisam lētiem un beidzot ar vairākus simtus vērtiem. Eksperti gan norāda: lai arī vlogošanai dārga aparatūra nav nepieciešama, runājot par mikrofoniem, cenai ir nozīme! Proti, jo dārgāks mikrofons, jo tīrāku un kvalitatīvāku skaņas ierakstu tas nodrošina.

Trīsasu stabilizators
Lai video “neraustītos” un attēls būtu ass, viedtālrunim filmēšanas laikā jābūt stabilam. Kaut arī daudzos “premium” klases viedtālruņos ir iebūvēts stabilizators, kas samazina “drebošu roku” efektu, kvalitatīva video uzņemšanai ieteicams izmantot trīsasu stabilizatoru. Tas ļauj saglabāt telefonu statisku neatkarīgi no tā, kā kustini roku, kurā turi ierīci.

“Ja filmē pats sevi, savu monologu, pilnīgi pietiek arī parasto statīvu vai pat selfijkātu. Taču, ja vēlies uzņemt video kustībā, bez laba stabilizatora neiztikt,” uzsver Demobvskis.

Viņš iesaka izmēģināt trīsasu stabilizatorus “Zhiyun Smooth III” un “DJI Osmo mobile”. Tos var vadīt ar kursorsviru vai izmantojot īpašu mobilo aplikāciju, kas ļauj iestatīt arī piemērotāko filmēšanas režīmu.

Papildu apgaismojums
Apgaismojums ne tikai izgaismo telpu, priekšmetus un cilvēkus, bet arī palīdz radīt noskaņu, tādēļ ir vērts eksperimentēt ar gaismas avotiem. Tā, ja filmēšana notiek dabā, fonam var izmantot, piemēram, krītošus saules starus vai atspulgus. Savukārt, filmējot telpās, ir vērts padomāt par video kvalitāti un izmantot papildu apgaismojumu.

Kristaps stāsta, ka ir vlogeri, kuri, filmējot telpā, veiksmīgi spēj izmantot pat parastu galda lampu. Tomēr daudz praktiskākas ir video filmēšanai paredzētās portatīvās LED ierīces, piemēram, “Bower” LED gaismas.

Portatīvais lādētājs
Video, īpaši tiešraides, filmēšana, krietni patukšo viedierīces akumulatoru. Tādēļ, ja plānota filmēšana ārpus telpām, portatīvais lādētājs, piemēram, “Celly SOTTILE 4000 mAh” ir teju obligāts darba aksesuārs.

Šādu lādētāju piedāvājums tirgū ir ļoti plašs. Kā izvēlēties labāko? Eksperti ir vienisprātis – viens no svarīgākajiem kritērijiem portatīvā lādētāja izvēlē ir tā ietilpība.

Piemēram, ar portatīvo lādētāju, kura ietilpība ir 4000 mAh, ierīces akumulatoru var uzlādēt vidēji vienu līdz trīs reizes. Savukārt lādētājs ar ietilpību 10 000 mAh var nodrošināt trīs kārtīgas uzlādes pat gana ietilpīgam viedtālruņa akumulatoram.

Lai gan video tehniskajai kvalitātei – skaņai, asumam – ir būtiska nozīme, ne mazāk svarīgs ir stāsta saturs un kadra kompozīcija. Ja komentēsi aktuālos notikumus, vienkārši sēžot krēslā pie galda, skatītājiem kadra kompozīcija, visticamāk, šķitīs garlaicīga. Tāpēc pievērs uzmanību fonam – izdomā kādu radošu aktivitāti vai izmanto interesantu sienas noformējumu, kas piesaistīs uzmanību.

“Ja radusies interese par vlogošanu, nevajag daudz domāt, ar ko labāk sākt – ir vienkārši jāfilmē tas, kas pašam patīk un varētu ieinteresēt citus! Vlogošanas burvība slēpjas faktā, ka darot lietas, kas tev pašam patīk, var iemācīties ļoti daudz ko tādu, ko nav iespējams apgūt skolā. Un, galu galā, tavus video skatās cilvēki, kas tevi atbalsta “laikojot”, komentējot un daloties ar to sociālajos tīklos. Tāpēc, ja mērķtiecīgi iesi uz priekšu, ar laiku auditorija tikai paplašināsies,” ir pārliecināts Kristaps.

Foto: lifesimply.rocks un janeb13

TOP Komentāri

avatar