Ceļotāju ievērībai: Lieldienās Eiropas dienvidos ieplānoti vairāki streiki

Lieldienas līdzīgi kā ziemas saulgrieži ir viens no populārākajiem ceļojumu laikiem. Jāņem vērā, ka svētkos par 50% palielinās iespējamība, ka lidojums kavēsies vai tiks atcelts. Vairāk ceļotgribētāju nozīmē augstāku pieprasījumu un līdz ar to  vairāk darba aviokompānijām. Tomēr tas nav vienīgais iemesls, kādēļ šajās Lieldienās iespējama lidojumu kavēšanās. Skycop eksperti aicina ceļotājus, kas plāno doties uz dienvidiem (Spāniju un Itāliju), iepazīties par aktuālajiem riskiem, kas var ietekmēt brīvdienu ceļojumus.

Sindical Obrera un General de Trabajadores arodbiedrībām piederošie lidostas darbinieki plāno, ka darbā neieradīsies ne 21., ne 24. aprīlī. Pēc Spānijas likumdošanas, arodbiedrībām ir jāievēro “obligāto minimālo pakalpojumu sniegšanas” regula. Streiki skars simtiem ieplānoto lidojumu Spānijā.

Šajās brīvdienās streikot plāno ne tikai aviokompānijas, bet arī dzelzceļa pārvadātāji. Adif (dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs) darbinieki, kas strādā Spānijas dzelzceļu tīklā, streikoja 17. aprīlī, bet 23. aprīlī protesta akciju rīkos vilcienu šoferi, kas strādā pie Spānijas galvenā vilcienu operatora Renfe. Papildus tam, 29. aprīlī streiki tiek plānoti arī Barselonas Metro, kas problēmas sagādās gan vietējiem iedzīvotājiem, gan pilsētas viesiem.

Šajā mēnesī arī Itālijā tika uzsāktas protesta akcijas. 13. aprīlī Alitalia darbinieki sarīkojuši 24 stundu ilgu streiku un daži darbinieki divās galvenajās Milānas lidostās (Linate un Malpensa) arī pārtraukuši savas darba gaitas.

Pasažieriem jābūt vērīgiem, jāparedz iespējamie lidojumu traucējumi un jāseko līdzi situācijai tiešsaistē. Ir svarīgi būt lietas kursā par lidostu un aviokompāniju aktuālo situāciju ne tikai esot lidostā, bet jau savlaicīgi, pirms došanās uz to.

Regula EC 261/2004 paredz, ka lidostas darbinieku streiki ir ārkārtas apstākļi, ko aviokompānijas nav spējīgas ietekmēt, līdz ar to, pasažieriem nav paredzami nekādi kompensācijas pieprasījumi. Taču pat šādu lidojumu traucējumu gadījumā pasažieriem ir savas tiesības un aviokompānijām ir jārūpējas par saviem klientiem. Nonākot situācijā, kad lidojums kavējas vai tiek atcelts sakarā ar streikiem, pasažieriem ir tiesības saņemt vairākus pakalpojumus bez maksas. Aviokompānijām jānodrošina pārtika un ūdens (ikvienam pasažierim, kurš gaida ilgāk par 2 stundām), kā arī naktsmītni (ikvienam, kuram nākamais reiss nodrošināts nākamajā dienā), kā arī pieeju internetam un iespēju veikt bezmaksas zvanu. Diemžēl ne vienmēr aviokompānijas ir gatavas rūpēties par saviem pasažieriem, tāpēc ir svarīgi zināt savas pasažieru tiesības.

Taču, ja jūsu lidojuma traucējuma iemesls nav saistīts ar protesta un streika akcijām, bet gan ar tehniskām vai lidmašīnas apkalpojošā personāla izraisītām problēmām, ikviens pasažieris ir tiesīgs saņemt atlīdzību līdz pat 600 EUR.

Foto: publicitātes

 

TOP Komentāri

avatar