Brīvdienas laukos: kā četros soļos atsvaidzināt vasaras māju

Ierobežojumi, kas bija noteikti ārkārtas stāvokļa laikā, un bažas par Covid-19 izplatību ir mainījušas Latvijas iedzīvotāju vasaras plānus. Aptaujā noskaidrots, ka trešā daļa (33 %) iedzīvotāju ir atcēluši plānotos ceļojumus, un katrs piektais plāno pavadīt atvaļinājumu laukos vai vasarnīcā. Taču vasaras mājas bieži vien nav pietiekami labi uzturētas, un tām ir nepieciešami uzlabojumi.

Ik nedēļu paplašinās to valstu saraksts, uz kurām atkal ir atļauts ceļot, taču IKEA* aptaujas rezultāti liecina, ka vairums Latvijas iedzīvotāju jau ir mainījuši savus vasaras plānus. 33 % aptaujas dalībnieku apliecinājuši, ka ir atcēluši ārzemju ceļojumus. Desmitā daļa gatavojas pavadīt atvaļinājumu Latvijā, bet 7 % neceļos tāpēc, ka ir pasliktinājusies finansiālā situācija.

Daudzi plāno uzlabot savas vasaras mājas

Aptaujas dalībnieki, kuri plāno brīvdienās palikt Latvijā, pavadīs laiku savās vasaras mājās (21 %) vai īrētos īpašumos (6 %). Taču gandrīz puse no tiem, kam ir sava vasarnīca vai lauku māja, atzīst, ka apstākļi tur nav īsti piemēroti dzīvošanai.

Par dzīvošanai nepiemērotām vai daļēji piemērotām savas vasaras mājas uzskata 46 % aptaujas dalībnieku. Visvairāk raižu sagādā dzīvojamās istabas, virtuves un terases – vietas, kur vasarā pavada visvairāk laika. Katrs otrais aptaujas dalībnieks plāno ķerties pie vasaras mājas remonta, un trešā daļa no aptaujātajiem ieguldīs remontā vairāk nekā 500 €, pastāsta IKEA Latvija Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus.

Aptaujā noskaidrots, ka vislielākos ieguldījumus prasīs dārza uzlabošana, dažādi būvdarbi un āra vides uzlabošana, un dārgākie pirkumi būs āra mēbeles, lieli skapji un plaukti, kur glabāt mantas.

“Spriežot pēc aptaujas rezultātiem, cilvēki vēlas vispirms veikt remontu un sakārtot vidi. No mēbelēm vairums vispirms vēlētos iegādāties āra mēbeles (16 %) vai skapjus un plauktus (13 %). Katrs desmitais plāno iegādāties arī apgaismojuma risinājumus un interjera priekšmetus,” saka Dariuss Rimkus.

Ar ko sākt, ja līdzekļi ir ierobežoti?

Vairums aptaujas dalībnieku minējuši salīdzinoši lielu summu, ko būtu gatavi ieguldīt vasaras mājas uzlabošanā, bet IKEA interjera dizainers dalās padomos, kā četros vienkāršos soļos atjaunot mājokli arī tad, ja atvēlētais budžets ir pieticīgs.

“Latvijā daudziem pieder tikai pavisam nelielas vasaras mājas, piemēram, dārza mājiņas, tāpēc ir ļoti svarīgi padomāt, kā izmantot esošo vietu optimāli, to nepārblīvējot. Es ieteiktu vispirms veikt revīziju un saprast, kas no esošā vēl ir pietiekami labā stāvoklī un var noderēt. Atbrīvojoties no nevajadzīgā, kļūs redzams, kādi papildinājumi ir nepieciešami,” Dariuss Rimkus iesaka.

Telpu zonēšana

Dariuss Rimkus uzskata, ka nelielā telpā pirmais darbs ir sadalīt to funkcionālajās zonās. Šādi sadalītā telpā būs ērtāk, tā izskatīsies kārtīgāka, un būs vieglāk atrast vajadzīgo. Ir jāieplāno vieta atpūtai, mantu glabāšanai un ēdiena gatavošanai. Virtuvi var iedalīt gatavošanas zonā, glabāšanas zonā un ēdamzonā. Kad tas ir padarīts, var izlemt, kuru zonu atsvaidzināt pirmo. Tā var ietaupīt naudu, un ir vieglāk pieņemt lēmumus, jo nav jāiegādājas daudz mantu uzreiz. Tā var arī izvairīties no daudzu dažādu jautājumu risināšanas vienlaicīgi.

Mēbeles var izvēlēties atbilstoši tam, cik daudz laika plāno katrā vietā pavadīt. Piemēram, ja neaizraujies ar ēdiena gatavošanu, varbūt pilnīgi pietiek ar pavisam vienkāršu virtuvi par nelielu cenu.

Apgaismojuma izvēle

Izvērtē, vai vasaras mājā ir pietiekami labs apgaismojums, lai varētu ērti pavadīt laiku arī telpās. Labs apgaismojums var vizuāli paplašināt telpu. Vieglākais veids, kā atsvaidzināt apgaismojuma sistēmu, ir nomainīt kvēlspuldzes pret gaišākām un ekonomiskākām LED spuldzēm. Diemžēl bieži gadās, ka esošais apgaismojums ir nepietiekams, bet to papildināt nav iespējams tāpēc, ka ir tikai viens strāvas avots pie griestiem. Šādos gadījumos lieti noder lampas, kas darbojas ar baterijām. Arī dažādas sienas, galda un iebūvējamās lampas var uzstādīt pašu spēkiem, neķeroties klāt nopietnākiem elektroinstalācijas nomaiņas darbiem.

Optimāla telpas izmantošana

Pat vismazāko vasaras mājiņu var padarīt šķietami plašāku, ja mantu glabāšanai izmanto vietu pie sienām. Pieliekot dažus plauktus un stangas ar pakaramajiem, varēs viegli atbrīvot grīdu un darba virsmu.

Plānojot nopietnākus darbus virtuvē, apsver iespēju izvēlēties mazākas, ekonomiskākas sadzīves tehnikas iekārtas: nelielu ledusskapi vai pārnēsājamu plītiņu lielas, brīvi stāvošas plīts vietā.

Izmanto terasi

Vasaras mājas platību var palielināt uz terases rēķina. Ar saliekamu galdu un krēsliem var ātri radīt vietu maltītei svaigā gaisā, bet no plauktiem un ratiņiem izveidot pārvietojamu āra virtuvi. Noteikti ir jāpievērš uzmanība tam, lai izvēlētās mēbeles būtu piemērotas lietošanai ārā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar