Briselē mirdz Rīgas Ziemassvētku egle

Pasākumā piedalījās arī Briseles mērs Ivans Maijers (Yvan Mayeur), Briseles pilsētas Kultūras vicemēre Karina Laljē (Karine Lalieux) un Latvijas vēstniece Beļģijā Lelde Līce – Līcīte, kā arī simtiem pilsētas iedzīvotāju un tūristu.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs: „Esam pagodināti būt šeit un iepazīstināt ar Rīgas un Latvijas kultūras mantojumu. Kultūra ir šī gada galvenā tēma un ir ļoti aktuāla arī Rīgai, jo 2014.gadā Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta. Nelielu daļu no mūsu kultūras esam centušies atvest arī uz Eiropas galvaspilsētu Briseli. Un šodien mēs esam ļoti pateicīgi Briselei par iespēju uzdāvināt Ziemassvētku egli, novietot to Briseles galvenajā laukumā, atklājot galveno Ziemas festivālu „Plasir d’hiver”. Kā vēsta leģenda – pasaulē pirmā Ziemassvētku egle tika rotāta tieši Rīgā. Vēlos izteikt cerību, ka Rīgas veiksmīgā sadarbība ar Briseles pilsētu turpināsies arī turpmāk!”

Var teikt, ka šī bija viena no grandiozākajām egles iedegšanām, kādu Brisele bija piedzīvojusi. Briseles vokālā grupa UGUNIS satricināja laukumu, izpildot „Rīga dimd” un dziesmai pievienojās laukumā sanākušie. Dziesmai sekoja Ziemassvētku gājiens ar gaismas un mūzikas šovu.

Tradicionāli vairāk nekā simts gadu Briseles galvenā egle tika cirsta Ardēnas mežos, izņemot 2012. gadu, kad egli aizvietoja abstrakta skulptūra. Tādēļ šis ir īpašs notikums ne tikai šā gada Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai, bet arī pašiem Briseles iedzīvotājiem.

Lai akcentētu tradīcijām bagāto Rīgas vēsturi, par egles rotājumiem izvēlēts latviešu etnogrāfijas mantojums un Rīgas simbolika – Māras krusts kā laimes simbols, kas tika izmantots, lai sargātu materiālo labklājību; atslēga, kas simbolizē leģendām apvīto Rīgas atslēgu; Rīgas ģerboņa sakrustotās atslēgas, kas gādā par aizsardzību, kā arī pats Rīgas vārds.

Ar Rīgas egles oficiālo atklāšanu, gaismas šovu un svētku gājienu sākas Briseles lielais ziemas festivāls Plaisirs D’Hiver – galvenais publiskais ziemas sezonas notikums Briselē, kas piedāvā gan plašu tirdziņu, gan arī dažādas citas ar ziemu un gada nogales svētkiem saistītas aktivitātes. Šogad Ziemassvētku tirdziņā līdz pat 4. janvārim Briseles iedzīvotājiem un viesiem būs iespēja iepazīties ar latviešu ēdieniem. Populārais Rīgas restorāns „Burkāns” Svētās Katrīnas (Sainte-Catherine) laukumā atvērs Briseles filiāli un cienās ar latviešu virtuvi modernā izpratnē – zirņi ar speķi, dārzeņu čipsi ar zaļumu mērci, grauzdētas rupjmaizes šķēles ar cauraugušu speķīti, drupinātas piparkūkas ar kazas siera krēmu un daudzi citi svētku laika gardumi.

Godinot Latvijas galvaspilsētu Rīgu, Briseles slavenais simbols “Čurājošais puisēns” jeb “Manneken Pis” visu piektdienu bija ietērpts latviešu tautas tērpā.

Rīgas egle līdz 2015. gada 4. janvārim staros Briseles centrā, pateicoties Rīgas domes un Latvijas vēstniecības Beļģijā aktīvai sadarbībai ar Briseles pilsētu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar