Brauciet droši un esiet laipni! Noderīgi padomi velobraucējiem

Līdz ar vasaras sezonas sākšanos, pilsētas ielās lielā skaitā atgriezušies arī velosipēdisti. Lai velosipēdu sezona noritētu bez aizķeršanās, aicinām ne tikai rūpēties par velosipēda sagatavošanu sezonai, bet arī atsvaidzināt drošas, cieņpilnas un ceļu satiksmē iekļaujošas braukšanas noteikumus.

Velosipēds ir videi un cilvēkam draudzīgākais transportlīdzeklis. Pilsētvidē tas ļauj pārvietoties pat ātrāk, nekā ar auto, turklāt uzlabo braucēja veselību un nepiesārņo gaisu ar kaitīgām vielām. Kā liecina “Latvijas faktu” veiktā aptauja, Rīgā ar velosipēdu vismaz reizi nedēļā pārvietojas 25% iedzīvotāju, tomēr vien 5% tas ir galvenais transportlīdzeklis. Velosipēdu kā pārvietošanās veidu izvēlas jauni cilvēki ar labu izglītību, kuriem svarīgi ne tikai ērti un ātri nokļūt galamērķī, bet arī rūpēties par vides veselību.

Pieklājība – ne tikai patīkamai saskarsmei, bet arī drošībai

Velosipēdistu skaitam pieaugot, svarīgi, lai visi satiksmes dalībnieki ievērotu savstarpēju cieņu un vienkāršus, taču svarīgus drošības noteikumus. Pilsētvides entuziastu apvienības “Pilsēta cilvēkiem” valdes priekšsēdētāja vietnieks Mihails Simvuldi atzīst, ka dažādu satiksmes dalībnieku mijiedarbībai ir būtiskas iespējas pilnveidoties savstarpējas cieņas un drošības virzienā. Mihails velobraucējiem iesaka sākt ar sevi un, braucot pa ietvi pilsētā, neizmantot zvaniņu gājēju “izgaiņāšanai”, bet gan pieklājīgi palūgt dot ceļu un neaizmirst pateikt paldies, kad tas izdarīts. Zvaniņš var noderēt kādā nomaļākā vietā, kur iespējams signalizēt jau savlaicīgi. Tāpat būtu vēlams izvēlēties tādus velosipēda lukturus, kas neapžilbina citus satiksmes dalībniekus. Braukt ieteicams, turoties brauktuves labajā pusē, lai citiem velobraucējiem, kā arī skrejriteņu skrējējiem būtu iespējams droši apdzīt lēnīgākos braucējus.

Rūpējies, lai esi redzams!

Mihails Simvuldi uzsver, ka, piedaloties satiksmē, ir svarīgi ievērot drošības noteikumus, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām ar bēdīgām sekām. Viņš atgādina: ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka velosipēdam, lai ar to varētu braukt diennakts tumšajā laikā, noteikti jābūt aprīkotam ar atstarotājiem – balts priekšā, sarkans aizmugurē, tiem jābūt izvietotiem arī abos sānos uz riteņiem. Tāpat velosipēdam jābūt aprīkotam ar attiecīgo krāsu lukturiem, kuriem tumsā jābūt ieslēgtiem. Ja tādu nav, jāizmanto atstarojošā veste.

Pārbaudi, vai ievēro šos ieteikumus!

Tāpat vēlams ņemt vērā arī citus drošas braukšanas noteikumus:

 – nebraukt tuvāk par metru no stāvoša auto (jo tajā sēdošais var pēkšņi atvērt durvis);

– braucot pa ietvi garām vārtrūmēm, durvīm vai ēku stūriem, izvēlēties tādu braukšanas trajektoriju un ātrumu, lai varētu uzreiz apstāties, ja no tām kāds var braukt vai iet ārā;

– aprīkot velosipēdu ar spoguli kreisajā pusē, lai varētu savlaicīgi pamanīt, ka no aizmugures tuvojas auto vai cits velo/e-skrejritenis;

– nebraukt cauri peļķēm, bet tās apbraukt (pārliecinoties par drošību), jo peļķē var būt dziļa bedre, kurā iebraucot var krist. Ja tas nav iespējams, samazināt ātrumu, lai nepieciešamības gadījumā varētu nostāties kājās;

– šķērsojot brauktuvi, pārliecināties, ka pa visām joslām un visos virzienos braucošie to atļauj;

– braucot nenovērst uzmanību no ceļa. Ja vajag atbildēt uz zvanu, izlasīt vai uzrakstīt ziņu vai apskatīties karti, apstāties drošā vietā;

– pirms izbraukšanas pārbaudīt, vai lukturi darbojas; 

– priekšējo lukturi izvēlēties tādu, lai varētu braukt arī pa neapgaismotu ceļu (piemēram, pa veloceļu Imanta–Jūrmala, kur ir līkumains ceļš cauri mežam) un savlaicīgi pamanīt gājējus, citus velobraucējus, bedres un šķēršļus.

Sargā un cieni savu velosipēdu!

Mihails atgādina, ka jārūpējas ir ne tikai par savu drošību, bet arī par sava velosipēda  tehniskos stāvokli un reģistrēt to Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) datubāzē, lai zādzības gadījumā to būtu vieglāk un ātrāk atrast. Lai to paveiktu, nepieciešams vien ievadīt velosipēda rāmja numuru. Vēlams arī apdrošināt savu braucamrīku, lai to raizēm varētu atstāt velonovietnē pie iecienītākā “Narvesen”, kur  brauciena laikā atjaunotu enerģiju un iegādātos kādu gardu maltīti. 

TOP Komentāri

avatar