BKUS saņem ekskluzīvu ultrasonogrāfijas iekārtu

Ultrasonogrāfija ir vizuālās diagnostikas metode, kurā ar ultraskaņas palīdzību izvērtē gaidāmā mazuļa attīstību un izmeklē dažādas orgānu struktūras. Šī metode ir precīza, droša un nav nepatīkama ne auglim, ne mātei. Grūtniecēm šo izmeklējumu nozīmē, lai izslēgtu augļa attīstības anomālijas un nepieciešamības gadījumā nozīmētu papildus izmeklējumus un manipulācijas, kā arī, lai precizētu grūtniecības laiku, dzemdību datumu un veidu.

Jauniegūtā ultrasonogrāfijas iekārta ir īpaši piemērota agrīnas grūtniecības (I trimestra) izmeklēšanai. Ar šo iekārtu iespējams padziļināti izmeklēt augļa sīkās daļas piemēram, ekstremitātes, sirdi, nieres u.c., kas ļauj Medicīniskās ģenētikas klīnikas prenatālās diagnostikas nodaļas speciālistiem agrīni noteikt riska grupas grūtniecību un lemt par nepieciešamajiem izmeklējumiem un manipulācijām.

BKUS vadošais speciālists prenatālajā diagnostikā Dace Ezeriņa stāstīja, ka ultrasonogrāfijas izmeklējumu (USG) grūtniecēm nozīmē I trimestrī, lai izslēgtu lielās augļa attīstības anomālijas un precizētu grūtniecības laiku. Izmeklējuma laikā auglim mēra skausta kroku, izmeklē dzemdi, placentu u.c. Ja grūtniecei ir izmainīti kombinētā riska rādītāji (asins rādītāji, USG rezultāti, sievietes vecums), ārsts-eksperts veic padziļinātu izmeklējumu un papildus mērījumus t.sk. doplerizmeklējumus, kā arī pārrēķina risku speciālajā programmā. Gadījumos, kad pārrēķinātais risks ir augsts, grūtniecei rekomendējam veikt amniocentēzi, sākot ar 16.grūtniecības nedēļu.

Savukārt II trimestrī USG detalizēti izmeklējam visas augļa struktūras un orgānus, veicam mērījumus, kā arī precizējam grūtniecības laiku. Ja ir aizdomas par augļa attīstības anomālijām, veicam padziļinātu augļa izmeklēšanu, t.i., grūtnieci konsultē ārsts-ģenētiķis, nepieciešamības gadījumā kardiologs veic specializētu augļa sirds izmeklējumu, kā arī piesaistam citu profilu speciālistus (ķirurgus u.c.).

Trešajā trimestrī USG izmeklējumus veicam, ja ir aizdomas par augļa attīstības anomālijām vai iepriekš ģimenē bijuši bērni ar attīstības problēmām, grūtniecēm ar paaugstinātu asins spiedienu, kā arī rētu uz dzemdes un citiem grūtniecības sarežģījumiem.

Atgādinām, ka Medicīniskās ģenētikas klīnika nodrošina ģenētisko konsultēšanu visa vecuma pacientiem un to ģimenēm, kurām ir aizdomas par iedzimtu vai pārmantotu ģenētisku saslimšanu. Klīnikas struktūrā ietilpst prenatālās diagnostikas nodaļa, kas nodrošina paaugstināta ģenētiskā riska grupas grūtnieču konsultēšanu un izmeklēšanu. Prenatālās diagnostikas nodaļas speciālisti savas darbības rezultātā nodrošina agrīnu iedzimto augļa attīstības anomāliju diagnostiku un augļa ģenētiskās patoloģijas gadījumā savlaicīgi lemj par grūtniecības tālāku vadīšanu. Prenatālās diagnostikas nodaļas pakalpojumus var saņemt BKUS (Vienības gatvē 45), iepriekš pierakstoties pa tālruni 67373562.

Foto: publicitātes

3

TOP Komentāri

avatar
3 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
Davidkag Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
DavidTom
Viesis
DavidTom

Some people, especially those running on busy daily schedules tend to use the pills to help maintain weight since they can not afford to follow all the diet programs. This is not advised. It is recommended that one seek advice from a professional in this field before using the pills. This can save one from many dangers associated with the misuse. The diet pills should always be taken whole. Some people tend to divide the pills to serve a longer period of time. This is not advised and can lead to ineffectiveness. If it is required that one takes a… Lasīt tālāk »

RobertBoync
Viesis
RobertBoync

Doctor Who is now considered a British Institute and has come a long way since it first aired on November 23rd 1963. The very first show saw the Doctor travel 100,00 years into the past to help some dim cavemen discover light. After 26 seasons and seven Doctors later the series came off our screens in 1989 much to the disappointment of the huge devoted fanbase. In 1996 an attempt was made to revive Doctor Who but it wasnt until June 2005 when it came back with a vengeance with Christopher Eccleston as the ninth Doctor that put the series… Lasīt tālāk »

Davidkag
Viesis
Davidkag