Bez maksas diagnostika jau 125 limfomas pacientiem

au 125 limfomas pacienti labo mērķu programmas “Dzīvo tālāk!” darbības rezultātā bez maksas saņēmuši mūsdienīgos un terapijas noteikšanai kardināli nepieciešamos pozitronu emisijas tomogrāfijas jeb PET/CT diagnostikas izmeklējumus. Latvijas Hematologu asociācijas vitāli nozīmīgo konsilija slēdzienu dinamika norāda uz lielāku nepieciešamība pēc PET/CT diagnostikas izmeklējumiem, nekā iekļauts sākotnējos šīs metodes nepieciešamības aprēķinos.

Pusgada laikā kopš programmas “Dzīvo tālāk!” aizsākuma bezmaksas pozitronu emisijas tomogrāfijas jeb PET/CT diagnostikas izmeklējumi veikti 125 limfomas pacientiem. Pēc PET/CT pielietojuma 30-40 % gadījumu tiek mainīta turpmākā pacientu ārstēšanas taktika, kas kopumā ļauj uzlabot pacienta iespējas uz pilnīgu atveseļošanos. Programmas ietvaros veikto izmeklējumu rezultāti 40 pacientiem ietekmējuši tālākās terapijas taktikas izvēli. Taču, neskatoties uz daudzajām PET/CT izmeklējuma priekšrocībām un ekonomisko efektivitāti, no valsts budžeta tas apmaksāts netiek. Programmu “Dzīvo tālāk!” īsteno veselības uzņēmumu grupa “Repharm” un pacientu atbalsta fonds “O fonds”. Kopumā limfomas pacientu PET/CT diagnostikai “Repharm” ziedo 350 000 eiro.

Dins Šmits, “Repharm” ģenerāldirektors: “Sniedzot iespēju visiem Latvijas limfomas pacientiem saņemt mūsdienīgu Eiropas medicīnas vadlīnijās iekļautu diagnostisku procedūru, mēs apliecinām savu ieinteresētību konstruktīvi risināt veselības aprūpes jautājumus. Esam gandarīti, ka ar programmas “Dzīvo tālāk!” atbalstu palīdzēts jau tik lielam pacientu skaitam. Ir apsveicami, ka mūsu uzņēmumu grupas iniciatīva ir veicinājusi iekļaut mūsdienīgo PET/CT izmeklējumu apmaksu citām onkoloģisko slimību diagnozēm, kurām finansējums no valsts jau iekļauts 2018. gada Veselības ministrijas plānā. Taču tieši limfomas pacientiem šis izmeklējums ir izšķirīgs pacienta dzīves kvalitātei, tādēļ būtu meklējams tālāks risinājums finansējuma nodrošināšanai. Mums ir liels gandarījums par jau sasniegto un mēs turpināsim sadarbību ar partneriem, sniedzot sistēmisku atbalstu šīs onkoloģiskās diagnozes pacientiem.”

Vilnis Sosārs, “O fonds” padomes loceklis, onkologs ķīmijterapeits, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas centra Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītājs: “Vispirms jārunā par pacientiem, kuriem tehnoloģiju sniegtās iespējas ir nepieciešamas gan precīzai diagnostikai, gan ārstēšanas rezultātu novērtējumam. Būtiski, ka slimniekiem, nav jāmēro ceļš uz citām valstīm, lai apstiprinātu faktu, ka ārstēšana bijusi sekmīga, tā jāturpina vai arī jākoriģē. Limfoma daudzos gadījumos ir sekmīgi ārstējama un izārstējama, bet tās precīzu novērtējumu var sniegt tikai PET/CT, kurai pēc būtības ir jābūt standartprocedūrai. Pusgada laikā ir izmeklēti jau 125 pacienti. Tas ir Latvijā unikāls gadījums, kad tik liela mēroga ziedojums diagnostikā precīzi novirzīts noteiktai pacientu grupai, ļaujot nezaudējot laiku naudas meklējumiem PET/CT izmaksām. Saskatu programmu kā līdz šim nebijušu vietējā kapitāla uzņēmumu grupas, jauno tehnoloģiju diagnostikas pakalpojumu sniedzēju un nevalstiskas organizācijas sadarbības piemēru mūsu iedzīvotāju veselības labā. Tomēr šādos gadījumos ir jārunā par valsts, daļēju vai pilnu finansiālo atbalstu progresīvo diagnostikas inovāciju ieviešanai Latvijā. Tas vienmēr atmaksājas, jo runa ir par mūsu līdzpilsoņu labklājību un pat dzīvību.”

Programmas “Dzīvo tālāk!” īstenošanai “Repharm” izveidojis sadarbību ar pacientu atbalsta fondu “O fonds”, kas nodrošina limfomas pacientu koordinēšanu PET/CT diagnostikas izmeklējumiem, balstoties uz hematologu konsilija lēmumu un atzinumu par pacientu nosūtīšanu PET/CT diagnostikai, izvērtējot katra pacienta datus un nozīmēto terapiju. Bezmaksas PET/CT diagnostikai limfomas pacientus nozīmē pēc Latvijas Hematologu asociācijas, kā arī Latvijas Pediatru onkohematologu asociācijas konsilija slēdziena. Lielākā daļa pacientu ir Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas pacienti Latvijas Onkoloģijas centrā, kā arī ir pacienti no P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas, Liepājas, Daugavpils slimnīcas un Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas. Izmeklējumus ir iespējams veikt Rīgas Stradiņa universitātes Nukleārās medicīnas centrā un arī LJMC Diagnostiskās radioloģijas nodaļā.

Limfoma jeb limfmezglu vēzis ir ļaundabīgs audzējs – katru gadu Latvijā nomirst vairāk nekā 100 limfomas pacientu. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem ik gadu Latvijā tiek diagnosticēti ap 50 jaunu Hodžkina limfomas audzēju un pat līdz 200 ne Hodžkina limfomas audzēju. Visbiežāk nāves cēlonis ir novēlota diagnostika un neefektīvas ārstniecības metodes izvēle.

Informāciju sagatavoja Līga Ribkinska, AS Repharm komunikācijas direktore.

TOP Komentāri

avatar