Bauskas bērnu vokālā studija «PIGORIŅI» laiž klajā savu otro albumu

2015.gada Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas «Zelta mikrofona» ieguvēji kategorijā «Labākais bērnu mūzikas albums» (par CD «Lilallā un viņas pigoriņi»), Bauskas bērnu un jauniešu vokālā studija «Pigoriņi» nākampirmdien, 29.novembrī, Bauskas Kultūras centrā prezentēs savu otro albumu «Pigoriņi pigorojas».

Vairāk nekā divu gadu garumā tapušā projekta grandiozās ieceres īstenošanā ir piedalījušies teju 90 vokālās studijas bērni, rokenrola grupa “Big Al & the Jockers», kā arī izcili profesionāli mūziķi: Gidons Grīnbergs (vijole), Leonards Antoņevičs (vijole), Silvija Krauze (alts), Rihards Štrauss (Čells), Pēteris Liepiņš (bass, kontrabass), Ingus Leontjevs (mežrags), Daumants Kalniņš (oboja), Klēra Kuļikauska (flauta), Ieva Karpoviča (flauta), Raitis Aukšmuksts (sitamie instrumenti), Pēteris Upelnieks (ģitāra), Ieva Šablovska (arfa) un īpašie viesi – bērnu vokālā ansambļa «Knīpas un Knauķi» grupa «Ķīvītes» (vadītājas Jonita Štoma un Sanita Sējāne).

Visām divpadsmit albumā dzirdamajām dziesmām ir tapuši arī videoklipi, kur darbība norisinās skaistākajās Bauskas un tās apkaimes vietās, tostarp Rundāles pilī. Tiek plānots, ka videoklipu prezentācija notiks reizē ar albuma prezentāciju 29.novembrī, savukārt plašākai publikai tie būs pieejami, sākot ar 30.novembri «Pigoriņu» sociālajos tīklos Facebook un Youtube.

Vokālā studija «Pigoriņi» šogad sākusi savu sesto darbības sezonu. Pēdējo gadu notikumi, protams, ir ierobežojuši ikdienas darbu un apgrūtinājuši arī šā albuma tapšanu, tomēr vokālās studijas vadītāja Ieva Karpoviča pauž gandarījumu par paveikto: «Labas lietas darot, arī pasaulei un visiem globāli milzīgiem šķēršļiem var iespītēt un padarīt darbu līdz galam, ja apkārt ir tādi zelta cilvēki, kā tas bija mums. Šis noteikti ir īpašs albums, jo tas ir sākts tieši pirms 2019.gada «Covid-19» krīzes. Vairāk nekā divus gadus mēs neatlaidīgi ticējām, ka šai mūzikai būs skanēt, šīm dziesmām būs būt. Gribam teikt paldies visiem, kuri bija ticībā kopā ar mums – mūziķiem, radošajai komandai, māksliniekiem, atbalstītājiem, bērnu vecākiem un, galu galā, mīļajiem «Pigoriņiem». Ikvienam no bērniem, jo tieši viņi bija dzinulis tam, lai darītu vairāk, darītu labāk, mērķētu augstāk un drosmīgāk. No sirds liels paldies ikvienam, kurš bija klātesošs albuma «Pigoriņi pigorojas» tapšanas procesā!»

«Vienmēr esmu uzskatījusi, ka bērnu mūzikai nav jābūt primitīvai. Būtiskākais ir tās vēstījums un radīšanā ieliktais sirds siltums un patiesums, tāpēc šāda mūzika nekad netop ātri. Mana vairāk nekā desmit gadu ilgā pieredze bērnu mūzikā pierāda, ka bērni ir ārkārtīgi spējīgi. Melodiski, saturiski un vokāli izaicinošs muzikālais materiāls nereti palīdz visu vecumu bērniem ātrāk augt visās nozīmēs,» stāsta dziesmu autore Anita Rezevska, papildinot: «Ar šo projektu vēlējāmies spilgto Evijas Gulbes dzeju ietērpt atbilstošā mūzikā. Sapņojām par orķestrāciju, dzīviem instrumentiem un kvalitatīvu, stabilu bērnu dziedājumu, kas ierakstos nebūtu jālabo. Un tas ir neticami, ka gandrīz trīs gadu neatlaidīgais, pašaizliedzīgais un, es pat teiktu, fanātiskais ansambļa vadītājas Ievas Karpovičas ieguldījums, gatavojot bērnus un vadot šo projektu, kā arī mūzikas līdzautora Raita Aukšmuksta izcilais darbs, pārsteidzot visus projektā iesaistītos ar viņa orķestrācijas talantu aranžēšanā, piesaistot tik daudz profesionālu mūziķu, ir piepildījis mūsu kopīgo sapni. Pirmo reizi latviešu bērnu mūzika skan kā Disneja multfilmās – īsta, dzīva orķestra krāsainībā, paverot katram klausītājam «durvis» fantāzijas lidojumam. Šā projekta rezultāts, patiešām, ir sapņu komandas radīts dārgakmens, par ko viens otram laikam mūžam būsim pateicīgi! No sirds novēlu albumam visskaistāko ceļu pie klausītājiem!»

Mūzikas līdzautors, aranžētājs un albuma producents Raitis Aukšmuksts atklāj: «Bērnu mūzikas radīšana man vienmēr ir bijusi ļoti svarīga un atbildīga, bet šis projekts līdz šim manā dzīvē ir bijis visizaicinošākais. Bija skaidri uzstādīti mērķi, bet šķēršļi brīžiem likās nepārvarami, sākot ar radošajām krīzēm un beidzot ar ierobežojumiem valstī. Un tomēr mēs to paveicām! Kopā ar Anitu Rezevsku, Eviju Gulbi un Ievu Karpoviču parasti notiek kaut kas maģisks. Tas pierādījās 2015.gadā ar albumu «Lilallā un viņas pigoriņi», un arī tagad, redzot gala iznākumu – šis albums man būs īpašs. Ne velti saka «Tu esi tik stiprs, cik stipra ir tava komanda», un mana komanda, šķiet, ir nepārspējama. Par to man liels prieks un liela pateicība mūziķiem, kuri «lēca» nezināmajā un ar patiesu vēlmi līdzdarbojās, kā arī dalījās ar savu talantu, lai Latvijas bērnu mūzika kļūtu par vienu kvalitatīvu albumu bagātāka. Paldies jāsaka arī bērniem, kuri piedalījās albuma tapšanā, un vokālās studijas «Pigoriņi» mammai, mūzikas draugam Ievai Karpovičai. Bez viņiem mums nekas nesanāktu. Brīžiem nespēju noticēt, ka bērni («Pigoriņi») ir tik ļoti darbspējīgi, spēj saņemties un visu izdarīt ļoti augstā līmenī.»

Savukārt dziesmu tekstu autore Evija Gulbe atzīmē: «Gavilēju par katru dzejoli, kuram tiek arī muzikāls mūžs. Vienas mājas grāmatā, bet otras – dziesmā. Dziesmai piemīt varens spēks – savest kopā daudzus un iedvesmot, skanēt tālumā un gadiem ilgi, atraisīt jūtas un mudināt tās izdziedāt. Ikviens albuma tapšanā iesaistītais mākslinieks ir prieka reizinātājs, un mūsu sadarbības rezultātā rodas milzīgs gandarījums, kuru turpina vairot albuma klausītāji. Viņi ir mūsu prieka saņēmēji un reizē arī pavairotāji un pārraidītāji, kuri līdzdarbojas klausoties un dziedot. Kopīgi radītā enerģija ir mūzika visplašākajā nozīmē!»

Vokālās studijas «Pigoriņi» vadītāja – Ieva Karpoviča. Albuma mūzikas autori – Anita Rezevska un Raitis Aukšmuksts, dziesmu tekstu izvēlē turpināta sadarbība ar populārās bērnu grāmatu sērijas «Koko un Riko» autori, iemīļoto dzejnieci Eviju Gulbi (pazīstama arī kā radio SWH ētera personība Juta Jazz). Producents Raitis Aukšmuksts. Studijas ieraksts īstenots «Cloud Music Studio». Projekta galvenie atbalstītāji – Bauskas novada dome un «EMJ metāls».

Albums «Pigoriņi pigorojas», sākot ar 30.novembri, būs pieejams visās lielākajās mūzikas straumēšanas platformās.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar