Banka Citadele 2013. gadā divkāršo peļņu

Tāpat kā iepriekšējos gados arī 2013. gadā, banka Citadele spēja demonstrēt spēcīgu izaugsmi un vēl labākus darbības rezultātus. Citadeles grupas pamatdarbības ieņēmumi palielinājās par 10,2%, sasniedzot 107,6 miljonus eiro (75,6 miljonus latu). Bankas pamatdarbības ieņēmumi palielinājās par 20,7%, sasniedzot 88,4 miljonus eiro (62,1 miljonu latu).

 

Pagājušā gada laikā Citadeles grupas kredītportfelis pieauga par 36,6 miljoniem eiro (25,7 miljoniem latu) un sasniedza 1,05 miljardus eiro (742 miljonus latu). Tajā pašā laikā bankas kredītportfelis pieauga par 30,2 miljoniem eiro (21,2 miljoniem latu) un sasniedza 924,9 miljonus eiro (650 miljonus latu).

 

„Veiksmīgu finanšu rezultātu nodrošināja gan jaunu kredītu izsniegšana, gan klientu aktivitātes kāpums, ko savukārt veicināja stabilā ekonomikas izaugsme Baltijas valstīs,” skaidro bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis. „Galvenā uzmanība tika pievērsta jaunu darbības virzienu, produktu attīstībai un stingrai risku pārvaldībai, nodrošinot bankas rentabilitāti un stabilu likviditātes pozīciju, tādējādi 2013. gada beigās bankas likviditātes rādītājs bija 56%,” turpina Guntis Beļavskis.

 

„Neraugoties uz to, ka kopējais banku sektora kredītportfelis 2013. gadā ir samazinājies, Citadele ir viena no tām bankām, kas savu kredītportfeli ir spējusi palielināt,” saka Guntis Beļavskis. 2013. gada laikā Citadeles kredītportfelis ir palielinājies par 4,3%. Bankas Citadele kapitāla atdeves rādītājs palielinājās līdz 11.1%, bet grupas – 9.8%.

 

Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotajiem datiem par 2013. gadu banka Citadele ir 3. lielākā no visām Latvijā esošajām bankām pēc klientu skaita (284 tūkstoši). Tāpat pēc maksājumu karšu skaita banka Citadele uz 2013. gada 31. decembri ieņēma 3. vietu starp visām Latvijā esošajām bankām. Citadele ir 5. lielākā pēc piesaistīto noguldījumu apjoma (9,6% no kopējā tirgus). Citadelei ar tās 168 bankomātiem šobrīd ir 3. lielākais bankomātu tīkls Latvijā.

 

Citadele iegulda tautsaimniecības attīstībā

Banka Citadele pagājušajā gadā uzņēmumu attīstībai Latvijā ieguldījusi 139,2 miljonus eiro (97,8 miljonus latu) uzņēmumiem izsniegto kredītlīdzekļu veidā. Tas ir par 27% vairāk nekā 2012. gadā. Pērn, salīdzinot ar 2012. gadu, uzņēmumu skaits, kas izvēlējušies saņemt finansējumu bankā Citadele, ir teju dubultojies.

 

„Mums kā vietējai bankai ir svarīgi veicināt Latvijas un visas Baltijas ekonomikas izaugsmi, finansējot uzņēmumus un veicinot patēriņu mūsu reģionā. Tādēļ kreditēšanai un it sevišķi uzņēmumu atbalstam pievēršam īpašu vērību, un esam palielinājuši uzņēmumu kreditēšanas apjomu,” stāsta Guntis Beļavskis.

 

Banka Citadele Latvijā 2013. gada laikā ir piesaistījusi vairāk nekā 45 tūkstošus jaunu klientu privātpersonu apkalpošanas segmentā un vairāk nekā 4 tūkstošus jaunu klientu uzņēmumu apkalpošanas segmentā. Savukārt privātā kapitāla pārvaldības jomā piesaistīti gandrīz 2 tūkstoši jaunu klientu.

 

Citadeles meitasuzņēmums IPAS „Citadele Asset Management” pērn paplašināja sniegto pakalpojumu loku un 3. ceturksnī vērtspapīru biržā NASDAQ OMX Riga uzsāka jauna atvērtā ieguldījumu fonda “Citadele Global Emerging Markets Bond Fund” apliecību kotēšanu Ieguldījumu fondu sarakstā un tirdzniecību biržas tirdzniecības sistēmā.

 

Citadeles meitas sabiedrības uzņēmušas stabilu attīstības kursu

Īpaši veiksmīgs 2013. gads bijis Citadeles meitas sabiedrībai IPAS „Citadele Asset Management”, kas palielināja savā pārvaldījumā esošos aktīvus līdz 554,9 miljoniem eiro (390 miljoniem latu), tādējādi par 43% pārsniedzot 2012. gada rādītāju.

 

Citadeles līzinga meitas sabiedrības Baltijā noslēdza gadu ar 1,3 miljoni eiro (0,9 miljonu latu) lielu peļņu un kopējo aktīvu apjomu 88,9 miljoni eiro (62,5 miljonu latu) vērtībā. Pozitīvi darbības rādītāji bija arī AB „Citadele”, meitas bankai Lietuvā, kas 2013. gadu noslēgusi ar 1,8 miljoni eiro (1,3 miljonu latu) peļņu.

 

AAS „Citadele Life” 2013. gadā palielināja klientu portfeli par vairāk nekā 1,8 miljoniem eiro (1,3 miljoniem latu), piesaistot vairāk nekā 1300 jaunu klientu. Savukārt AS „Citadele atklātais pensiju fonds” 2013. gadā palielināja klientu portfeli par 5 miljoniem eiro (3,55 miljoniem latu), piesaistot vairāk nekā 3000 jaunu klientu.

 

Citadele turpina īstenot sociālās atbildības projektus

Bankas sociālās atbildības stratēģija paredz paplašināt iespējas cilvēkiem ar invaliditāti un veicināt viņu integrāciju sabiedrībā. 2013. gadā Citadele organizēja fotoizstādi „Tu esi. Tu vari.”, kas bija veltīta paraolimpiskajām spēlēm Londonā un apceļoja visu Latviju. 2013. gadā Citadele atbalstīja arī autosportistu Jāni Tomsonu, kurš slimības dēļ zaudējis kāju. Jānis Tomsons varēja piedalīties vairākos vēsturisko automašīnu sacensību „Dzintara aplis” posmos. Sadarbībā ar Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizāciju „SUSTENTO” Citadele organizēja konkursu „ATVER DURVIS!”, kura rezultātā savu projektu realizācijai līdzfinansējumu no Citadeles ieguva septiņas cilvēku ar invaliditāti organizācijas.

 

Citadeli novērtē vietējā un starptautiskā arēnā

Eiropas Biznesa balvas 2012./2013. gada konkursā (European Business Awards 2012/2013) Citadele tika nominēta starp 100 labākajiem uzņēmumiem Eiropā un saņēma godalgu kā viens no 10 labākajiem Eiropas uzņēmumiem kategorijā „The Infosys Business of the Year Award” (ar apgrozījumu no 26 līdz 150 miljoniem eiro), kas tiek piešķirta par strauju biznesa izaugsmi, labiem finanšu rezultātiem un inovācijām. Starptautiskais finanšu žurnāls „EUROMONEY” atzina banku Citadele par labāko vietējo banku Latvijā. Savukārt Latvijas tirdzniecības palāta un Latvijas vēstniecība Lietuvā 2013. gadā atzina Citadeli par populārāko Latvijas zīmolu Lietuvā.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar