Balvai Zelta Mikrofons šogad iesniegts rekordskaits mūzikas ierakstu

Mūzikas ierakstu gada balvai “Zelta Mikrofons 2020”, kas šogad svin savu 25 gadu jubileju, noslēdzies albumu iesniegšanas process. Žūrija, kuras sastāvā šogad ir 46 nozares profesionāļi, sadalījusi iesniegtos albumus kategorijās un uzsākusi ierakstu vērtēšanu.

Iesniegtos ierakstus žūrija līdz pat janvāra sākumam vērtēs 17 kategorijās – Labākais albums (pa žanriem), Labākā dziesma, Labākā debija, Labākais videoklips un Labākais koncertieraksts video formātā.

Kopumā žūrijai jāizvērtē 171 albums (iepriekšējā gadā 116 albumi), kas sadalīts 13 žanru kategorijās (iepriekš – 11 kategorijas). Katru gadu kategoriju nosaukumi tiek pārskatīti, vadoties pēc iesniegto albumu žanriem un tendencēm. Atšķirībā no līdzšinējiem gadiem, šogad pielāgotas un izveidotas jaunas kategorijas “Indie mūzikas albums” un “Alternatīvās vai eksperimentālās mūzikas albums”. Lielā pieteikumu skaita dēļ izveidotas divas atsevišķas kategorijas “Roka mūzikas albums” un “Metāla mūzikas albums”, kur katrā startē attiecīgi 20 un 18 mūzikas ieraksti. Visplašāk pārstāvētā kategorija ir “Popmūzikas albums” ar 22 ierakstiem.

Nemainīgi balvas tiks pasniegtas arī kategorijās “Džeza, blūza vai fanka mūzikas albums”, “Elektroniskās vai deju mūzikas albums”, “Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums”, “Tautas vai pasaules mūzikas albums”, “Klasiskās vai kora mūzikas albums”, “Hiphop mūzikas albums”, “Mūzikas albums bērniem”, kā arī “Šlāgera mūzikas albums”.

Žūrijas vērtēšanai nodotas arī 186 dziesmas (iepriekšējā gadā 55), 43 debitantu albumi (22), 142 videoklipi (61), kā arī 19 koncertieraksti (8). Kopskaitā uz balvu Zelta Mikrofons pretendē 561 ieraksts, kas ir ievērojami lielāks skaits nekā līdz šim (iepriekšējā gadā 262).

Ik gadu žūrijas sastāvs ir jāatjauno par 10%, un šī gada jaunpienācēju vidū ir Latvijas Radio pārstāvji: Latvijas Radio 2 galvenais satura redaktors Kaspars Mauriņš, programmu vadītāja Līna Rudzone, Latvijas Radio 5 – Pieci.lv producente Karmena Stepanova, mūzikas redaktors un dīdžejs Makree (Mārtiņš Makreckis), Latvijas Radio 3 raidījuma “Tīrkultūra” veidotājs Reinis Semēvics. Tāpat žūrijas sastāvā šogad ir mūzikas apskatnieks un dīdžejs Artūrs Pudāns, Quarantine Disco producents un dīdžejs Kārlis Ķilkuts, kā arī īpaši videoklipu un koncertierakstu vizuālo aspektu vērtēšanai – pasākumu fotogrāfs Ģirts Raģelis. Par žūrijas priekšsēdētāju otro gadu pēc kārtas ievēlēta Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības LaIPA izpilddirektore Liena Grīna. 

Katrs žūrijas loceklis var vērtēt ne mazāk kā 3 kategorijas un ne vairāk kā 7 kategorijas, kuras viņš izvēlas, atbilstoši savai kompetencei un izvērtējot iespējamos interešu konfliktus. 

Pilns žūrijas saraksts, ierakstu sadalījums kategorijās un cita aktuālā informācija ir pieejama mājaslapā www.zeltamikrofons.

TOP Komentāri

avatar