Aug pieprasījums pēc bezmaksas WiFi

Astoņu mēnešu laikā kopš Lattelecom nodrošinātā bezvadu interneta brīvlaišanas bezmaksas WiFi unikālo lietotāju skaits sasniedzis jau 57 tūkstošus mēnesī. Atkārtoti tīklam pieslēdzas gandrīz puse unikālo lietotāju, izmantojot WiFi piekļuves punktus visā Latvijā. Populārākās vietas ir tirdzniecības centri, restorāni un kafejnīcas, kā arī izglītības iestādes. Mēneša griezumā izteiktākais līderis Lattelecom-free tīkla lietošanas ziņā ir Rīgas Starptautiskā autoosta, kur reģistrēti vairāk nekā 2300 unikālie lietotāji.

Straujākais pieaugums reģistrēts jūlijā un augustā, kad bezmaksas WiFi unikālo lietotāju skaits palielinājās divas reizes, salīdzinot ar iepriekšējiem mēnešiem. Kāpums vasaras mēnešos lielākoties skaidrojams ar sezonalitāti un vēlmi pavadīt laiku ārpus telpām, kā arī aktīvu viedierīču lietošanu Dziesmu svētku laikā. Savukārt līdz šim lielākais bezmaksas WiFi unikālo lietotāju skaits reģistrēts novembrī. Vairākkārt publiskajam bezvadu internetam pieslēdzas 53% lietotāju mēnesī. Populārākie reģioni, kur lietots bezmaksas WiFi, novembrī bijuši Rīga (53%), Latgale (11%) un Kurzeme (11%).

„Datu analīze uzrāda divas būtiskas tendences. Pirmkārt, lietotāju skaits turpina stabili pieaugt. Otrkārt, pozitīvi vērtējams atkārtoto bezvadu interneta lietotāju skaits, kas norāda, ka pakalpojums ir stabils un serviss – novērtēts,” komentē Lattelecom  Interneta un balss biznesa daļas direktors Edgars Strods. „Mūsu mērķis bija nodrošināt bezmaksas interneta platformu publiskās teritorijās visā Latvijā, lai viedierīču lietotājiem piekļuvi informācijai padarītu vēl ērtāku un, kas nav mazsvarīgi, arī lētāku. Tāpēc būtiskākais bija iedzīvotāju paradumu maiņa mobilajās ierīcēs un tradicionālā priekšstata kliedēšana, ka WiFi pieejams tikai par maksu. Patlaban Lattelecom-free WiFi pieejams jau vairāk nekā 2600 punktos visā Latvijā, un cilvēki to patiešām novērtē,” piebilst E. Strods.

„Tas, ka aug bezmaksas WiFi lietotāju skaits, nenozīmē, ka palielinās kopējais interneta lietotāju skaits Latvijā,” datus komentē jauno mediju un digitālā mārketinga speciālists Artūrs Mednis. „Palielinās esošo lietotāju aktivitāte, un notiek paradumu maiņa. Piemēram, cilvēks nelieto internetu pāris reizes nedēļā, viņš to izmanto katru dienu vairākas reizes, atrodoties dažādās vietās. Cilvēks kļūst arvien redzamāks – aizvien biežāk lieto sociālos tīklus, lasa ziņas un ir informēts, kas notiek valstī.” Nozares ar lielāko publisko bezmaksas WiFi punktu skaitu ir tirdzniecības iestādes (52%), restorāni un kafejnīcas (8%), kā arī izglītības iestādes (7%), atpūtas, mākslas un sporta iestādes (7%).

Nākamgad iecerēts atklāt vēl papildu 1000 bezmaksas WiFi punktu visā Latvijā. Paredzēts, ka līdz 2014. gada otrai pusei publiskā bezmaksas WiFi lietotāju skaits varētu sasniegt 100 000 unikālo lietotāju. Nākamgad bezmaksas WiFi popularizēšanai tūristu vidū paredzēta cieša sadarbība ar pašvaldībām, jaunu WiFi zonu atklāšana un citas aktivitātes. 

Kopumā līdz šim Lattelecom atvēris vairāk nekā 3254 bezmaksas WiFi punktu, kuros ietilpst gan vairāk nekā 2600 publiskie Lattelecom-free bezvadu interneta punkti, gan tie, kas atklāti sadarbībā ar tādiem uzņēmumiem kā Statoil, SEB, DNB, Nordea, Atlētika un daudziem citiem.

Kā pieslēgties bezmaksas WiFi visā Latvijā?

Patlaban WiFi punktu saraksts ir pieejams www.WiFi.lv un www.1188.lv, kur atsevišķi izdalīti bezmaksas punkti. Katrs punkts sniedz tādu interneta ātrumu, kas ļaus lejupielādēt attēlus, fotoattēlus, filmas un citus failus bez ierobežojumiem. Lai lietotu Lattelecom bezmaksas WiFi internetu publiskās piekļuves vietās, lietotājam savā viedierīcē jāizvēlas „Lattelecom-free” tīkls un jāatver interneta pārlūka programma. Pēc mirkļa pārlūkprogrammā atvērsies WiFi mājas lapa ar iespēju pusstundu lietot internetu bez ierobežojumiem, pirms tam noskatoties 15 sekunžu īsu informatīvo ziņojumu. Lai atjaunotu interneta piekļuvi, lietotājam būs jāatkārto iepriekš minētās darbības.

TOP Komentāri

avatar