Aug elektrības un gāzes cenas

Aizvadītajā mēnesī novēroto cenu kāpumu veicināja arī gaisa temperatūras pazemināšanās, kas palielināja elektroenerģijas pieprasījumu, kā arī zems nokrišņu līmenis, kas samazināja Skandināvijas hidroelektrostaciju ražošanas jaudu. Šie faktori apvienojumā ar starpsavienojumu apkopes darbu laikā radītājiem pārvades traucējumiem, Latvijā un Lietuvā septembra mēneša vidējā elektroenerģijas cena auga par 3,9% – līdz 57,49 eiro par megavatstundu, bet vislielāko kāpumu tā uzrādīja Igaunijā, sasniedzot 42,97 eiro.

 

Septembrī deviņas dienas norisinājās Zviedrijas-Somijas starpsavienojumu apkopes darbi, kuru laikā uz piecām dienām tie tika pilnībā atslēgti, no tirgus izņemot 1200 megavatu pārvades jaudu. Pārējās četrās dienās tika nodrošināta ierobežota 800 megavatu pārvades jauda. Tas elektroenerģijas cenu Somijā paaugstinājās līdz 47,08 eiro, izraisot cenu kāpumu arī visā Baltijā.

 

“Vienlaikus uz četrām dienām atslēgtie Estlink savienojumi ar Somiju pilnībā apturēja lētākās elektroenerģijas plūsmu no Somijas uz Baltiju.  Lai arī pašlaik šie savienojumi strādā, tomēr Estlink-2 kabelī ir konstatēts defekts, kura novēršanai būs nepieciešams pilnveidot tā konstrukciju. Tāpēc sagaidāms, ka atsevišķios periodos šis starpsavienojums var nebūt pieejams tirgum, arī turpmāk izraisot cenu svārstības,” skaidro Enefit valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

ASV dolāra kursa kāpums veicina dabasgāzes cenu pieaugumu Eiropā

Septembrī turpināja pieaugt dabasgāzes cena Eiropā, ko izraisīja arī ASV dolāra vērtības kāpums pret eiro. ASV dolāra maiņas kurss pret eiro ir sasniedzis augstāko līmeni pēdējo divu gadu laikā un nemitīgais dolāra vērtības pieaugums padara ASV valūtā kotētos produktus arvien dārgākus. Viens no šādiem produktiem ir dabasgāze Austrumeiropā, kuras cena ir piesaistīta formulai ar ASV dolāra kursu kā vienu no mainīgajiem.

 

Kā norāda Jānis Bethers, tad šīs svārstības ir aktuālas arī Latvijas patērētājiem: “Turpinoties ASV dolāra kursa kāpumam, dabasgāzes cenu pieaugumu izjūt arī pašmāju uzņēmumi. Tuvākajā laikā šīs svārstības līdzsvaros naftas cenu kritums, kas arī ir daļa no Latvijā pielietotās gāzes cenu noteikšanas formulas. Septembrī naftas cena noslīdēja zem 100 dolāru robežas, sasniedzot pēdējo divu gadu laikā zemāko līmeni ar 17,7% kritumu trīs mēnešu laikā. Šobrīd ir grūti prognozēt, kurš no faktoriem gūs galveno ietekmi pār dabasgāzes cenu mūsu reģionā tuvākajiem mēnešiem.”

Foto:db.lv

TOP Komentāri

avatar