Atzīmējot Pasaules Pulmonālās hipertensijas dienu, notiks bezmaksas nodarbības

5.maijā visā pasaulē atzīmē Pulmonālās hipertensijas dienu. Eiropā 26 valstīs norisinās sociālo tīklu akcijas, kas veltīti pulmonālās hipertensijas atpazīstamībai, diagnostikai, ārstu un pacientu drosmei cīnīties ar dzīvībai bīstamo un invaliditāti izraisošo slimbību. Latvijā ir vairāk nekā 250 cilvēku, kuriem atklāta šī retā kardiopulmonālā diagnoze.

Šis pavasaris saistībā ar COVID-19 krīzi pulmonālās hipertensijas pacientiem ir grūts, jo cilvēkiem ar sirds un plaušu slimībām ir īpaši jāizvairās no infekcijām un vīrusu saslimšanām. Kā atzīmē Pulmonālās hipertensijas biedrības vadītāja Ieva Plūme: “Šogad plaušu hipertensijas pacienti sēž mājās, pēc iespējas mēģina baudīt svaigu gaisu tur, kur ir mazāk cilvēku, saglabāt fizisko formu un emocionālo noskaņojumu attālināti. Mūsu biedrības Facebook profilā norisinās gan vingrošanas nodarbības, gan aktīvi lietojam tiešsaistes rīkus, lai komunicētu, dalāmies ar saviem vaļaspriekiem, uzmundrinām viens otru. Smagi dzirdēt, ka cilvēki netiek pie ārsta un ilgi gaidītie izmeklējumi ir atlikti. Dzīvībai bīstamas slimības gadījumā ir būtiski saņemt ārstu konsultāciju. Labi, ka mūsu ārsti spēja ātri reaģēt un sniedz konsultācijas telefoniski, aktīvi strādā attālināti.” 

No 5.maija līdz 7.maijam Pulmonālās hipertensijas biedrības facebook profilā https://www.facebook.com/phlatvia/ notiks speciālistu sagatavotas bezmaksas lekcijas un nodarbības par pulmonālo hipertensiju, ehokardiogrāfiju, kā saprast ehokardiogrāfijas izmeklējumu, kādas sirds funkcionālās izmaiņas notiek, ja cilvēkam ir plaušu hipertensija. Pārraidīsim uztura speciālistes Neldas Karpenskas-Allažas lekciju par to, kā pareizi samazināt svaru, kā pareizi to palielināt, kā saglabāt muskuļu spēku, kāpēc pulmonālās hipertensijas pacienti tik ātri nogurst, veicot vienkāršus ikdienas darbus, kāda ir greipfrūtu sulas un antikoagulantu mijiedarbība. Savukārt ar fizioterapeiti Līnu Butāni varēsim izkustēties fizioterapijas nodarbībā 7.maijā. 

Visas nodarbības būs brīvi pieejamas biedrības Facebook profilā, tām nav nepieciešams pieejas kods. Lekcijas būs noderīgs informācijas avots ne vien pulmonālās hipertensijas pacientiem, bet arī plašam sirds pacientu lokam. 

Kā liecina 2019.gadā PHB veiktais pētījums, ap 70% plaušu hipertensijas pacientu slimība tiek atklāta 3. un 4.stadijā, kad jau ir notikušas neatgriezeniskas izmaiņas sirds un plaušu darbībā. Slimība ir komplicēta, saistīta ar aizdusu, nogurumu un skābekļa apgādes traucējumiem. Līdz šim pasaulē vēl nav atrasts veids, kā to pilnībā izārstēt – plaušu transplantācija ir vienīgā opcija, un slimībai paredzētie medikamenti ārstē plaušu hipertensijas simptomus. Tā kā slimības pazīmes ir nespecifiskas, sākotnēji tās bieži jauc ar citām sirds un plaušu kaitēm, tādēļ to ir grūti diagnosticēt. 

TOP Komentāri

avatar