Atvērs pāvesta Franciska grāmatu par korupciju

  1. februārī plkst 18.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks pasākums “Reformators – pāvests Francisks” – saruna saistībā ar jauniznākušo, korupcijas tēmai veltīto grāmatu “Pazemības ceļš”.

 

Grāmata sarakstīta laikā, kad pāvests Francisks vēl ir kardināls Horhe Mario Bergoljo un savā garīdznieka darbā sastopas ar dzīves realitātes izpausmēm tās visdažādākajās formās. Grāmatā “Pazemības ceļš” publicētas divas esejas – “Korupcija un grēks” un “Par sevis vainošanu”.

Pāvests, kas savos vārdos un darbos uzsver žēlsirdības, piedošanas un patiesas pazemības nozīmīgumu, pārsteidz mūsdienu pasauli, parādot, ka Evaņģēlija vēsts, iedzīvināta reālā darbībā, sniedz atbildes uz būtiskiem mūsu laikmeta izaicinājumiem. Tai skaitā arī uz korupcijas radīto netaisnību. Grāmatā “Pazemības ceļš” pāvests raksta gan par korpcijas ļaunumu un tā ietekmi uz visiem iesaistītajiem, gan par to, kā rast izeju, pieaugot tikumiskā drosmē un spēkā.

Uz jautājumu, vai korumpēts cilvēks var tikt dziedināts, Francisks savā uzrunā Itālijas parlamentāriešiem deva pozitīvu atbildi. Lai tiktu dziedināts korumpēts cilvēks, ir “jāsarauj saites ar visiem slazdiem, ko veido šantāža, privilēģijas, norunas, ēnu ekonomika, kas ierobežo un pazemo iekšējo brīvību Dieva un cilvēku priekšā”. Baznīca to sauc par atgriešanos. [..]

(No teoloģijas zinātņu doktora Andra Marijas Jerumaņa ievada grāmatai “Pazemības ceļš”)

Cik aktuāli Latvijas kontekstā, vai ne?

Arvien reālāka kļūst iespēja, ka pāvests Francisks rudenī apmeklēs Baltijas valstis. Kas gan ir šis kardināls Horhe Mario Bergoljo ar Argentīnas itāļu emigrantu ģimenes saknēm? Kāds ir viņa nodoms, motīvs, tik bieži pārsteidzot pasauli un arī Baznīcu, kuras pirmais pārstāvis viņš ir, ar saviem izteikumiem, rīcību un izvēlēm? Lai kaut daļēji gūtu atbildes uz šiem jautājumiem, visi interesanti aicināti uz sarunu “Reformators – pāvests Francisks”.

Sarunā piedalīsies filozofijas zinātņu doktore Skaidrīte Lasmane, priesteris Andris Kravalis, priesteris jezuīts Jānis Meļņikovs, publicists Arnis Šablovskis un citi. Noskaņu radīs mūziķis Haralds Sīmanis.

Ieeja bez maksas, mīļi aicināti visi interesenti.

Zīmīgi, ka 14. februāris katoliskajā Baznīcā ir Pelnu trešdiena, diena, kad sākas Lielais gavēnis – laiks pirms Kristus augšāmcelšanās svētkiem. Pārdomu un arī rīcības laiks, kad ir iespēja izvērtēt, kas ir tas grēka un nāves stāvoklis cilvēkā – mūsos katrā –, no kura mums būtu nepieciešams tapt dziedinātiem un augšāmcelties.

Grāmatas izdevējs un pasākuma rīkotājs: KALA Raksti

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar