Atvars Lakstīgala Igaunijā diriģēs Varresa skaņdarba pasaules pirmatskaņojumu

Starptautiski atzītais latviešu diriģents Atvars Lakstīgala 4. martā Tartu, Igaunijā debitēs pie Vanemuines Simfoniskā orķestra diriģenta pults, lai pirmatskaņotu slavenā mūsdienu igauņu skaņraža Ardo Rana Varresa Koncertu klarnetei. Atbalstot Ukrainu, līdzās jaundarbam Lakstīgala koncertā diriģēs arī Ukrainas varoņa un kultūras ikonas, komponista Miroslava Skorika skaņdarbu. 

Koncerts Igaunijas vecākajā – Vanemuines teātrī (dibināts Tartu 1870. gadā) notiks Vanemuines Simfoniskā orķestra (Vanemuise sümfooniaorkester) pavasara koncertsērijas ietvaros. Paužot atbalstu un solidaritāti Ukrainai, koncerta sākumā skanēs Ukrainas valsts himna, bet noslēgumā – lirisks pasaulslavenā ukraiņu komponista Miroslava Skorika (Мирослав Михайлович Скорик) skaņdarbs “Melodija”. Skoriks dēvēts par Ukrainas kultūras ikonu un par ieguldījumu kultūrā saņēmis augstāko savas valsts titulu –  Ukrainas varonis.

Koncertu atklās ar spilgtā mūsdienu latviešu komponista Artura Maskata starptautiskos panākumus guvušo skaņdarbu “Tango”. Programmas centrā Lakstīgala pirmatskaņos slavenā igauņu skaņraža un aktiera Ardo Rana Varresa (Ardo Ran Varres) Koncertu klarnetei Between Two Blazes/Breezes. Turpinājumā – krievu dižgara Nikolaja Rimska-Korsakova simfoniskā svīta “Šeherezade”, kas klausītājiem visā pasaulē pazīstama ar Austrumzemju brīnumiem un simfonisko vētru.

“Sadarbība ar Vanemuines orķestri ir īpaša gan tāpēc, ka šī ir pirmā reize, kad esmu aicināts diriģēt šo orķestri, gan arī tāpēc, ka pati koncertprogramma ir ārkārtīgi skaista. Īpaši priecīgs esmu par iespēju dirģēt Nikolaja Rimska-Korsakova “Šeherezadi”, kas ir viens no maniem mīļākajiem romantiskās mūzikas simfoniskajiem opusiem. Bet lielākā koncerta intriga un arī mana atbildība ir gaidāmais pasaules pirmatskaņojums – Varresa Koncertam klarnetei ar orķestri, kurā soliste būs izcilā igauņu klarnetiste Signe Somere (Signe Sõmer),” sajūtās pirms gaidāmā notikuma dalās Lakstīgala.

Koncerts Tartu ir likumsakarīgs turpinājums Lakstīgalas starptautiskajiem panākumiem, sadarbojoties ar Lietuvas Valsts simfonisko orķestri, Bari simfonisko orķestri, Romas simfonisko orķestri, Stambulas Milli Reasürans, Philharmonie Südwestfalen Vācijā un Kammerphilharmonie Graubünden Šveicē. Atvars Lakstīgala diriģējis arī Skotijas baleta izrādes Glāzgovā, Invernesā, Aberdīnā, Izmiriras kamerorķestri Turcijā, Minskas Akadēmisko orķestri Baltkrievijā, Kauņas Simfonisko orķestri Lietuvā. Ar Jazz Sinfônica de São Paulo (Brazīlija) pirmatskaņojis Nikolaja Kapustina Koncertu orķestrim, bet Jeruzalemes operas festivālā iestudēta Pučīni “Bohēma”.

Atvars Lakstīgala labprāt uzstājas arī tepat mājās, Latvijā. 8. martā diriģents uzstāsies “Lielās mūzikas balvas 2021” ceremonijā, savukārt 16. martā stāsies pie Operetes teātra simfoniskā orķestra pults koncertā „Mīlestības mūzika” (Musique d’amour) kopā ar soprāniem Sonoru Vaici, Antu Jankovsku un citiem māksliniekiem. 25. martā Lakstīgala kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, ar flautisti Ditu Krenbergu un kontrabasa virtuozu Oskaru Bokanovu izpildīs vēl vienu pasaules pirmatskaņojumu – Kristapa Pētersona Koncertu flautai, kontrabasam un orķestrim. Lakstīgala norāda, ka šis koncerts ir lielākais no viņa tuvākajiem izaicinājumiem un piebilst, ka “divi nozīmīgi pasaules pirmatskaņojumi viena mēneša laikā ir liels pagodinājums un atbildība ikvienam diriģentam.”

Atvars Lakstīgala mūziķa karjeru sācis kā profesionāls mežradznieks. Bijis Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents. Diriģenta operrepertuāru veido Džuzepes Verdi “Traviata”, “Masku balle”, “Makbets” un “Falstafu”, Džakomo Pučīni “Triptihs” un “Toska”, Pētera Čaikovska “Jevgeņijs Oņegins”, Sergeja Prokofjeva “Mīla uz trim apelsīniem”, Žilinska “Zelta zirgs” un Siguldas opermūzikas svētku gala koncerts ar Marinas Rebekas dalību. Kopā ar Aināru Rubiķi diriģēta pirmizrāde Kristapa Pētersona operai “Mihails un Mihails spēlē šahu”, vadītas arī baleta izrādes “Žizele”, “Kamēliju dāma” un “Trīs tikšanās”. Kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri veikti vairāk nekā 20 albumu ieraksti apgādos “SKANI”, Wergo, Odradek un Danacord, kā arī pirmatskaņota Kārļa Lāča “Latvju simfonija”, Jura Karlsona Devītais Liepājas koncerts Gliese 581, Santas Ratnieces Septītais Liepājas koncerts klavierēm un orķestrim, Riharda Dubras Otrā simfonija, Andra Vecumnieka Sinfonia C. Diriģenta viesturneju amplitūda aptver Vāciju, Turciju, Lietuvu, Itāliju, Ķīnu, Indiju un Brazīliju. Starptautisku konkursu laureāts. Lielo mūzikas balvu ieguvis kā diriģents kategorijā “Par izcilu debiju”. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar