Atsakās no iespējas uzcelt jaunu bērnudārzu Rīgas centrā

Šī teritorija pirms vairākiem gadiem tika rezervēta pirmsskolas izglītības vajadzībām, taču sākotnējais bērnudārza būvniecības projekts kritizēts kā pārlieku dārgs un netika realizēts. Kā RD sēdē atzina Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, Rīgas centrā vairs nav neviena cita pašvaldības īpašuma, kas būtu piemērots jauna bērnudārza būvniecībai. RD opozīcijas pārstāvji no Nacionālās apvienības (NA) norādīja uz neatrisināto bērnudārzu rindu problēmu, kas visaktuālāka ir tieši Rīgas centrā un kā risināšana nav iespējama bez jaunu bērnudārzu izveides. Neskatoties uz opozīcijas aizrādījumiem, ka Izglītības, kultūras un sporta komiteja plānojusi sasaukt sēdi par bērnudārzu rindu problēmas risināšanu, RD koalīcija vienbalsīgi lēma par minētā īpašuma atsavināšanas pabeigšanu.

RD opozīcijas pārstāvji no Nacionālās apvienības (NA) sēdē norādīja uz neatrisināto bērnudārzu rindu problēmu, kas visaktuālākā ir tieši Rīgas centrā. Tā risināšana nav iespējama bez jaunu bērnudārzu izveides. Neskatoties uz opozīcijas aicinājumu atlikt īpašuma atsavināšanas jautājumu līdz laikam, kad Izglītības, kultūras un sporta departaments domes deputātiem būs sniedzis izvērtējumu par bērnudārzu rindu problēmu risināšanu, RD koalīcija vienbalsīgi lēma par Tallinas īpašumu nodošanu īpašumā privātpersonām.

Pilsētas attīstības komitejas deputāts Andris Lācis (NA) norāda: “Šobrīd Rīgas domei nav redzējuma, kā tiks atrisināts bērnudārzu rindu jautājums. Pašvaldība jau ilgstoši nav izpildījusi vienu no savām pamatfunkcijām – pirmsskolas izglītības nodrošināšanu visiem bērniem. Neskatoties uz to, ka pieprasījums uz bērnudārziem Rīgas centrā ir ļoti liels, tajā atrodas tikai 4 pašvaldības bērnudārzi. Turklāt ir vēl sliktāk, šogad tika likvidēts pašvaldības latviešu bērnudārzs Stabu ielā.“

Pastāv bažas, ka bērnudārzu rindu problēma saasināsies septembrī, kad bērnu vecāki būs spiesti maksāt vairāk par vietu privātajā bērnudārzā, jo pašvaldības līdzfinansējums nav pietiekams. Vidējās privātā bērnudārza izmaksas ir 280 eiro mēnesī, neskaitot ēdināšanu (80-90 eiro), bet pašvaldības līdzfinansējums ir tikai 173 eiro. Ir risks, ka tieši latviešu ģimenes finansiāli cietīs visvairāk, jo uz latviešu bērnudārziem rindas ir visgarākās. NA maijā uzsāktajā akcijā 3 stundu laikā par bērnudārza izveidi Tallinas ielā parakstījušies 212 iedzīvotāji.

Kā pauda Īpašumu komitejas deputāte Ieva Holma (NA): “Nacionālā apvienība konsekventi ir iestājusies par to, ka šim īpašumam būtu jāpaliek pilsētas rīcībā. Nelietderīga ir bijusi arī tā virzīšana pārdošanai izsolēs, kā rezultātā īpašuma vērtība ir samazināta no 2,4 miljoniem eiro uz 1,7 miljoniem eiro.”

8. jūlija RD Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē, pēc opozīcijas pieprasījuma, tika izskatīts jautājums par iespējamiem risinājumiem, lai tiktu likvidēta rinda uz pirmskolas izglītības iestādēm. NA frakcijas vadītājs Dainis Locis lūdza Izglītības, kultūras un sporta departamentu precizēt informāciju par to, cik bērni šobrīd apmeklē iestādes ar valsts valodas apmācību un cik apmeklē mazākumtautības valodu apmācības iestādes: “Tas ir nepieļaujami, ka tuvojoties Latvijas simtgadei un 25 gadus pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, pamatnācijas pārstāvjiem jāsūta savi bērni pirmsskolas iestādēs ar krievu valodas apmācību.”

 

Evija Vaikina

Nacionālās apvienības „Visu Latvijai!”-„Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”

Rīgas domes frakcijas referente

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar