Atklāj satiksmes drošības portālu “berniem.ccdd.lv”

Jaunatvērtajā interneta portālā vienuviet apkopoti visaptveroši izglītojoši un informatīvi materiāli bērniem un pusaudžiem – no pasažiera līdz moto braucējam. “Pēdējos gados satiksmes negadījumos cieš vidēji 450 bērni vecumā līdz 14 gadiem. Latvija ir pārāk maza valsts, lai varētu atļauties šādas traģēdijas. Mums jānodrošina, ka nākamā auto un moto braucēju paaudze jau no mazotnes pārzina un ievēro satiksmes drošības noteikumus. Šajā procesā būtiska loma ir ne vien izglītības iestādēm, bet arī vecākiem. Pozitīvi vērtējams tas, ka šogad Ceļu satiksmes drošības padomē panākta nozīmīga vienošanās ar Izglītības un zinātnes ministriju par īpašas uzmanības pievēršanu satiksmes noteikumu apguvei skolās. Tomēr arī vecākiem jāapzinās, ka viņi ir vistiešākais piemērs saviem bērniem, rādot, kā satiksmes noteikumus izmantot ikdienā,” skaidro satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs norāda, ka vasaras un rudens periods ir laiks, kad satiksmes negadījumos visbiežāk cieš bērni. Turklāt 80% šādu negadījumu notiek diennakts gaišajās stundās, galvenokārt darbadienu pēcpusdienās – laikā, kad skolēni atgriežas mājās no mācību iestādēm.

“Lai bērnus, viņu vecākus un audzinātājus izglītotu par drošu dalību satiksmē, interneta portālā berniem.csdd.lv esam apkopojuši mūsu 15 gadu laikā radītos izglītojošos materiālus – spēles, testus, video, foto, grāmatas un citus mācību materiālus. Tie vienkāršā un atraktīvā veidā skaidro būtiskākos noteikumus un likumus, kas jāpārzina katram jaunajam satiksmes dalībniekam. Turklāt portāls kalpos ne vien kā vietne, kur smelties idejas un mācību materiālus audzināšanas stundām, bet arī izveidot atsevišķas klases vai skolas domubiedru grupas, lai kopīgi sacenstos izglītojošās spēlēs, startētu CSDD rīkotajos konkursos, kā arī sazinātos savā starpā,” stāsta CSDD direktora vietnieks Ģirts Rorbaks.

Vienlaikus šoruden CSDD īstenos plašas aktivitātes skolēnu uzrunāšanai. Tā piemēram, sadarbībā ar hip-hop kultūras pārstāvi Ozolu tapuši trīs atraktīvi satiksmes drošības singli ar animētiem videoklipiem, kas aicinās bērnus apgūt noteikumus un droši pārvietoties satiksmē. Kampaņas videoklipi ir apskatāmi CSDD YouTube kanālā: klips par drošu ielas šķērsošanu; klips par drošu braukšanu ar velosipēdu un klips par drošu iešanu pa ielu.

Kampaņas ietvaros Latvijas skolēni tiks uzrunāti ar video klipiem, aicinot apgūt un ievērot ceļu satiksmes noteikumus. Savukārt no 22.septembra līdz 26.septembrim skolās notiekošās Drošības nedēļas ietvaros skolēniem un audzinātājiem tiks prezentēta atraktīva video lekcija par satiksmes drošības likumiem, ko izmantot mācību procesā. Papildus interneta vidē tiks radīta īpaša aplikācija, ar kuras palīdzību ikviens varēs pārbaudīt savas zināšanas par drošu dalību satiksmē un iegūt gājēja sertifikātu.

Kampaņas partneris, apdrošināšanas sabiedrība ERGO, šovasar rīkotajā Bērnu drošības skoliņā novērojusi, ka jaunākie satiksmes dalībnieki samērā labi orientējas ielu šķērsošanā, bet vāji pārzina ceļazīmes. “Bērni vispār neatpazīst norādījuma, aizlieguma un brīdinājuma zīmes, citām nozīmi zina tikai aptuveni. Lai droši pārvietotos satiksmē, bērnam ir jābūt pārliecinātam par savām zināšanām un pareizo rīcību katrā situācijā. Tāpēc gan mājās, gan arī skolā ir būtiski veidot bērnu izpratni par būtiskākajiem ceļu satiksmes noteikumiem, vienkārši pārrunājot rīcību ikdienas situācijās, piedaloties ceļu satiksmē, skaidro ERGO valdes locekle Ingrīda Ķirse.

Foto: tarzans.lv

TOP Komentāri

avatar