Atbalsta centrā Rīgas Kongresu namā reģistrētas jau vairāk nekā 685 personas no Ukrainas

Otro dienu Rīgas Kongresu namā darbu turpina vienotais atbalsta centrs iedzīvotājiem, kas Latvijā ieradušies no kara postītās Ukrainas. Līdz šodienas plkst.14.00 centrā reģistrētas vairāk nekā 685 personas.

Rīgas Kongresu namā esošie pašvaldības un valsts pakalpojumi tiek organizēti pēc noteikta algoritma. Centrā šobrīd strādā 25 cilvēki no 7 valsts un pašvaldību iestādēm, 3 nevalstiskajām organizācijām. Tāpat palīdzību sniedz 20 brīvprātīgie. Šodien rindā, lai saņemtu valsts un pašvaldības nodrošinātos pakalpojumus, gaidīja aptuveni 150 personas.

“Šis centrs ir pirmais un pagaidām vienīgais Latvijā, turklāt atvērts pēc Rīgas pašvaldības iniciatīvas. Kā būtu, ja šāds centrs netiktu izveidots? Visi šie cilvēki veidotu šādas pašas rindas pie valsts iestādēm. Jau šodien redzam, ka pakalpojumus saņemt uz Rīgu dodas cilvēki, kuri apmetušies citās pašvaldībās. Rīga nevar būt vienīgais atbalsta centrs. Aicinu arī citas pašvaldības atvērt šādus centrus, lai cilvēkiem nebūtu jādodas saņemt valsts pakalpojumus pāri visai Latvijai. Šobrīd Rīgā un Latvijā ir jau vairāki tūkstoši bēgļu, kas nozīmē, ka centra kapacitāte ir jāceļ. Pēc sarunas ar iekšlietu ministri Mariju Golubevu vienojāmies, ka centrā tiks norīkoti papildu darbinieki no Valsts robežsardzes un PMLP. Šobrīd arī domājam par papildu centra atvēršanu,” norāda Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Pašvaldība atbalsta centrā primāri nodrošina sociālo palīdzību un ar izglītības nodrošināšanu saistītos jautājumus. Līdz šim no Ukrainas iedzīvotājiem ir saņemti vairāk nekā 100 pieteikumi ar lūgumu uzņemt bērnus kādā no izglītības iestādēm Rīgā. Lai šādos gadījumos veiksmīgāk piemeklētu katrai konkrētajai personai nepieciešamo izglītības iestādi, tiek veiktas arī pārrunas par personas potenciālās dzīvesvietas atrašanās vietu. Sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālistiem, Rīgā šobrīd izmitinātas aptuveni 300 personas.

Rīgas Kongresu namā izveidotajā centrā darbu turpina arī Valsts robežsardze, kas apkopo informāciju par cilvēkiem, kas ieradušies Latvijā. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes speciālisti centrā uz vietas palīdzē risināt vīzu un personas dokumentu jautājumus. Tāpat atbalsta centrā strādā Nodarbinātības valsts aģentūra, kas sniedz konsultācijas par darba iespējām. Jautājumus par pierakstiem pie ģimenes ārsta un koordinē Nacionālā veselības dienesta speciālisti. Gadījumos, ja cilvēkam, piemēram, nepieciešama vakcinācija pret Covid-19, viņš tiek novirzīts uz tuvāko vakcinācijas kabinetu.

Informāciju sagatavoja: Rīgas domes Komunikācijas pārvalde

Foto: publicitātes (F64).

 

TOP Komentāri

avatar