Ar skolotāju un bērnu radošo darbu izstādēm atzīmē Bērnu slimnīcas Pedagoģijas dienesta trīsdesmitgadi

1.aprīlī apritēja 30 gadu, kopš Bērnu slimnīcā darbojas Pedagoģijas dienests. Teju 20 interešu izglītības pedagogu uzdevums ir palīdzēt pacientiem adaptēties slimnīcas vidē, kliedēt satraukumu un jēgpilni aizpildīt slimnīcā pavadīto brīvo laiku. Atzīmējot jubileju, Bērnu slimnīcas Spēļu namiņā atklāta īpaša skolotāju darbu izstāde pieaugušajiem “Refleksijas”, bet pacientu radītie darbi priecēs apmeklētājus Japānas slimnīcā.

Skolotāju izstādes anotācija Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Pedagoģijas dienesta darbinieku vārdā vēsta: “Skolotājs slimnīcā ir liecinieks. Aizejot mājās, plakstu iekšpusē atnāk līdzi mazas sejas. Daudzas mazas sejas izveseļojas un laimīgi dodas mājās. Dažas mazas sejas mēs redzam atkal un atkal, un esam iemācījušies saprast, ka cerība uz laimīgām beigām dažreiz ir naiva un nereālistiska. Kā ikviens, arī skolotāji ir pārliecināti par savas ikdienas eksistences rutīnu un parastumu, tomēr ir skaidrs, ka šie skolotāji it nemaz nav ikdienišķi cilvēki. Skatīties uz svešām sāpēm un palikt, būt blakus, mēģināt palīdzēt, nenovērsties, – tā it nemaz nav ikdienišķa nodarbošanās. Jā, bet kas gan notiek ar šo empātisko, emocionālo, maigo liecinieku pēc tam, kad viņš/a ir visu šo redzējis, runājies, devis darbiņus? Slimnīca ir īpatna pasaule, atsevišķa ekosistēma, kuras rašanās iemesls ir veselības problēmas, un tā atrodas laimīgā posmā, kurā esam sapratuši, ka maigums, radošums, zināšanas un prieks ir labāki dakteri par bailēm.” 

Izstāde Bērnu slimnīcas apmeklētājiem Daudzfunkcionālā korpusa Spēļu namiņā būs pieejama līdz maija vidum. 

Savukārt radošajās nodarbībās bērnu darināto darbu izstāde par Latvijas tēmu jau maijā ceļos uz Japānas Šizuokas prefektūras Bērnu slimnīcu. “Ar šo slimnīcu mūs vieno īpašas saites – tā ir starpkulturāla sadarbība, kuras ietvaros Latvijas bērniem ar radošu uzdevumu starpniecību varam piedāvāt iepazīt arī citas kultūras. Mūsu īpaši atlasītie bērnu darbi Šizuokas slimnīcas apmeklētājiem dos iespēju labāk iepazīt Latviju un mūsu radošumu,” par plāniem stāsta Bērnu slimnīcas Pedagoģijas dienesta vadītāja Indra Veismane

Plašāku slimnīcas apmeklētāju loku priecē arī Pedagoģijas dienesta rūpes par bērniem draudzīgu vidi – ar viņu rokām slimnīcā top svētku dekorācijas, un ar priekšnesumiem un dāvanām viesojas populāri svētku tēli. Epidemioloģiski sarežģītajos apstākļos Pedagoģijas dienests raduši veidu, kā kopā ar atbalstītājiem bērnus iepriecināt drošā distancē – Ziemassvētku vecītis un Lieldienu zaķis slimnīcu apmeklēja, ar auto izbraukājot slimnīcas teritorijas kā Torņakalnā, tā Gaiļezerā. 

Trīsdesmit darba gadu garumā Bērnu slimnīcā ar Pedagoģijas dienesta rūpēm durvis vērušas slimnīcas rotaļu istabas, mūzikas un mākslas terapijas kabinets Bērnu psihiatrijas klīnikā, kā arī nesen atklātais Pediatrijas spēļu kabinets. Tajā pacienti ar spēļu palīdzību mācās un izmēģina manipulācijas, kas pašiem jāpiedzīvo. Tādējādi bērni uz procedūrām iet informēti, pārliecinātāki un drosmīgāki, un procedūras norit veiksmīgāk.  

TOP Komentāri

avatar