Ar aukstāka laika iestāšanos Rīgā palielina vietu skaitu nakts patversmēs

Iestājoties aukstākam laikam, oktobrī Rīgā palielināts bezpajumtniekiem sniegtās palīdzības apjoms: pagarināti nakts patversmju darba laiki, palielināts vietu skaits nakts patversmēs un palielināts zupas virtuvēs izsniegto porciju apjoms.

Rīgas Pašvaldības policijas darbinieki pastiprināti iesaistās palīdzības sniegšanā, informējot reidos sastaptos bezpajumtniekus par palīdzības saņemšanas iespējām vai nepieciešamības gadījumā nogādājot tos nakts patversmē.

2018. gada septembrī vidējais personu skaits dienā, kuras izmantoja nakts patversmes pakalpojumus, bija 326 cilvēki, kas salīdzinoši ir par 6% mazāk nekā septembrī 2017. gadā. Savukārt šobrīd kopējais vietu skaits nakts patversmēs palielināts no 461 vietas septembrī līdz 571 vietai oktobrī.

Nakts patversmes oktobrī darbojas no plkst.18.00 līdz 08.00. Rīgā darbojas septiņas nakts patversmes, kuras līdzfinansē Rīgas dome:
Nakts patversmes vīriešiem un sievietēm:
• SIA „V.E.L.G.” nakts patversme (Kurzemes rajonā, Bolderājā, Esplanādes ielā 1);
• Biedrības „Latvijas Sarkanais Krusts” nakts patversme (Latgales priekšpilsētā Gaiziņa ielā 7). Cilvēkus alkohola reibumā uzņem visu diennakti.
Nakts patversmes sievietēm:
• Rīgas patversmes sieviešu nodaļa (Pārdaugavā, Eiženijas ielā 1E);
• Atsāk darbu biedrības „PINS” nakts patversme (Ziemeļu rajonā, Aptiekas 1, k-5).
Nakts patversmes vīriešiem:
• Rīgas patversmes vīriešu nodaļa (Latgales priekšpilsētā, Maskavas ielā 208);
•Nakts patversme „Zilais Krusts” (Latgales priekšpilsētā, Mazjumpravas ielā 8). Patversmes pakalpojumu var saņemt vīrieši (10 vietas) ar kustību traucējumiem (pārvietojas riteņkrēslā);
• SIA „V.E.L.G.” nakts patversme (Zemgales priekšpilsētā Kartupeļu ielā 8).

Ja nakts gaisa temperatūra būs zemāka par -10 ºC vai, ja āra gaisa temperatūra ir zemāka par 0 ºC un vēja ātrums ir lielāks par 10 m/s, tad naktspatversmes darbosies visu diennakti.
Dienas centrs bezpajumtniekiem (Katoļu ielā 57) darbojas katru darba dienu no plkst. 9.00 līdz 17.00. Septembrī dienas centru kopā apmeklēja 166 cilvēki.

Rīgā darbojas četras zupas virtuves, kuras līdzfinansē Rīgas dome (ziemas periodā līdz 650 porcijām dienā piecas reizes nedēļā). Zupas virtuvēs nav jāuzrāda nekādi dokumenti. Ēdienu var baudīt uz vietas vai arī ņemt līdzi uz mājām (savos traukos). Ēdiena izdales vietas:
⦁ Daugavgrīvas ielā 1, darba dienās 12.00 – 13.00
⦁ K. Barona ielā 56, katru dienu, izņemot svētdienas 9.00-10.00
⦁ K. Barona ielā 126, katru dienu 12.00 -13.00
⦁ Laktas iela 8,k-1, darba dienās 10.00-11.00

Lūdzam iedzīvotājus būt atsaucīgiem un nepaiet vienaldzīgi garām cilvēkam, kurš nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī, jo palīdzība ir viena zvana attālumā: piezvanot pa ārkārtas situāciju tālruni 112 vai policijai pa tālruni 110, neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam 113, kā arī ziņot par bezpajumtnieku pulcēšanās vietām Rīgas patversmes Mobilai brigādei pa mobilo tālruni 27023550 darba dienās darba laikā.

Aicinām līdzcilvēkus aukstajā laikā nelietot alkoholu un apreibinošas vielas, kā arī novērtēt zemās gaisa temperatūras ietekmi uz cilvēka fizisko stāvokli, un ģērbties atbilstoši laika apstākļiem. Cilvēkus, kas palikuši bez pajumtes, lūdzam izmantot iespēju uzturēties bezmaksas naktsmītnēs.

Rīdzinieki aicināti ziedot siltos apģērbus, apavus, siltas zeķes, segas, kas būtu labā stāvoklī, kuras var nodot Rīgas patversmē – Maskavas iela 208 un Katoļu ielā 57.

Neskaidrību gadījumos informāciju var iegūt zvanot pa Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055.

TOP Komentāri

avatar