Aptauja: uzņēmējdarbību Latvijā visvairāk ietekmē inflācija un enerģijas cenas

Kā liecina Luminor bankas aptauja*, daļa Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) šogad neplāno paplašināt uzņēmējdarbību, un galvenie iemesli tam ir augošā inflācija – to norāda 45% aptaujāto, kā arī 39% uzņēmumu vadītāju min enerģijas cenas.

Gandrīz puse jeb 49% aptaujāto mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju Latvijā prognozē, ka uzņēmuma panākumus šogad noteiks ekonomikas stabilitāte. Aptuveni trešdaļa uzskata, ka visvairāk tos ietekmēs ar Covid-19 saistītie notikumi, bet 27 % – piegādes ķēžu nepārtrauktība un stabilitāte. Kā liecina veiktā aptauja, biznesam lielāku ietekmi rada ekonomiskie faktori, bet ģeopolitiskie satricinājumi mazos un vidējos uzņēmumus pagaidām skar mazāk.

“Uzņēmējdarbības vide jau iepriekš pandēmijas ietekmē un Ukrainā notiekošā kara dēļ izjūt lielus izaicinājumus. Mūsu veiktā aptauja pierāda, ka uzņēmēji turpina piedzīvot trauksmainu periodu un šobrīd īsteno nogaidīšanas stratēģiju, rūpīgi izvērtējot savas iespējas un tuvākajā laikā neplāno strauju attīstību. Mazāk nekā piektā daļa mazo un vidējo uzņēmumu šogad sagaida lielākus pārdošanas apjomus, vienlaikus vairāk nekā trešdaļa cer, ka izdosies saglabāt uzņēmuma stabilitāti. Arī šajā sarežģītajā laikā mēs turpināsim atbalstīt uzņēmējus, izsniedzot finansējumu uzņēmumu stabilitātei un attīstībai,” saka Ilze Zoltnere, Luminor Korporatīvā departamenta vadītāja.

40% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju norāda, ka Covid-19 ietekmē ir samazinājies uzņēmuma apgrozījums, vienlaikus gandrīz katrs trešais nav izjutis būtisku pandēmijas  ietekmi uz biznesu, bet piektā daļa norāda, ka apgrozījums ir pieaudzis. Tajā pašā laikā pārējās Baltijās valstīs pandēmijas ietekme uz uzņēmējdarbību nedaudz atsķiras – 40% Lietuvas mazo un vidēju uzņēmumu vadītāju atzīst, ka Covid-19 nav būtiski ietekmējis viņu darbību, kamēr Igaunijā katrs ceturtais respondents atzīst, ka uzņēmuma apgrozījums ir pieaudzis.

Raugoties nākotnē, vairāk nekā puse mazo un vidējo uzņēmēju domā, ka arī 2023.gadā un turpmākajos gados viņu darbību ietekmēs inflacija un energoresursu cenas, kā arī notikumi, kas saistīti ar Covid-19  un karu Ukrainā.

*Luminor bankas aptauja veikta 2022. gada maijā sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat, aptaujājot 750 mazo un vidējo uzņēmumu vadītājus un finanšu direktorus Baltijā.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar