Aptauja: Svešinieku uzslavas šķiet aizdomīgas

Neskatoties uz to, ka ikdienā iedzīvotāji ļoti vēlas saņemt dažādas uzslavas gan par savām prasmēm, gan par izskatu, viņu reakcija uz saņemtajiem komplimentiem ir vērtējama neviennozīmīgi. Tikai puse aptaujāto atzīst, ka cenšas būt pieklājīgi un atbildēt komplimenta izteicējam ar kādu uzslavu. Turklāt šāda reakcija novērojama galvenokārt tad, ja komentārs saņemts no pazīstama cilvēka. Ikdienā satikta svešinieka paustajām uzslavām mēdzam nenoticēt un tās atzinīgi novērtējam daudz retāk – vien 37% gadījumu. Daļa Latvijas iedzīvotāju arī izvēlas būt ļoti pieticīgi un 8% gadījumu aktīvi nepiekrīt izteiktajai atzinībai.

„Ikdienā mēs ērtāk jūtamies ģimenes vai tuvāko draugu lokā, kur esam brīvāki sarunās un biežāk iepriecinām apkārtējos ar kādu labu vārdu. Tomēr nedaudz pārsteidz fakts, ka arī šajā savējo lokā mēs pārlieku daudz analizējam – vai izteiktā uzslava bija no sirds, kā pieklājīgāk uz to atbildēt u.tml.. Tāpat arī nereti nespējam novērtēt pat pelnītas uzslavas. Iespējams, pārāk liela piesardzība liedz saskatīt otra labos  nodomus un ļauties   priekam par patīkamu sarunu arī ar iepriekš nesastaptu cilvēku. Neizrādot vai noliedzot savu prieku mēs veicinām to, ka patīkamus uzmanības apliecinājumus saņemam aizvien retāk. Tāpēc aicinu ikvienu biežāk izbaudīt saņemtās uzslavas un vienlaikus neaizmirst iepriecināt savus līdzcilvēkus ar labiem vārdiem,” saka Amigo vadītājs Artūrs Freimanis.

Aptauja parāda, ka  līdz ar gadiem mainās to cilvēku loks, kuru  teiktie komplimenti iepriecina visvairāk – līdz 44 gadiem iedzīvotāji lielākoties vēlas dzirdēt labus vārdus no savas otrās pusītes un draugiem, bet pēc tam viņi biežāk sagaida uzmanības apliecinājumu no saviem bērniem vai mazbērniem. Visvairāk par savu tuvinieku veltītajiem labajiem vārdiem priecājas tieši seniori, no kuriem divas trešdaļas atzīst, ka augstu novērtē sev veltīto uzmanību un cenšas regulāri pateikt labo saviem tuviniekiem.

Vispozitīvāk sev izrādīto uzmanību uztver sievietes, vienlaikus, viņas ir gandrīz divkārt kautrīgākas par stiprā dzimuma pārstāvjiem un biežāk mulst, saņemot uzmanības apliecinājumus. Interesanti, ka, lai arī jaunieši vecumā līdz 24 gadiem ir visaktīvākie komplimentu izteicēji  viņi ir arī viskautrīgāk reaģē uz saņemtajām uzslavām. Savukārt desmitā daļa šīs vecuma grupas pārstāvju absolūti nevar sūdzēties par pašapziņas trūkumu, jo biežāk no visiem ar sev izrādīto uzmanību nekautrējas palepoties savas ģimenes vai draugu lokā. 

TOP Komentāri

avatar