Aptauja: sabiedrisku vietu iekštelpās sejas maskas turpina nēsāt 19% Latvijas iedzīvotāju

Lai arī Covid-19 izplatības riski ir būtiski mazinājušies un lielākā daļa pandēmijas ierobežojumu kopš 1. aprīļa ir atcelti, tomēr gandrīz katrs piektais jeb 19% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norādījuši, ka sabiedrisku vietu iekštelpās (piemēram, veikalos, aptiekās, kafejnīcās un tml., izņemot sabiedrisko transportu) pagaidām turpinās nēsāt sejas maskas, secināts BENU Aptiekas Stresa termometra datos, kas iegūti sadarbībā ar kompāniju GEMIUS.

Tikmēr 27% respondentu snieguši atbildi, ka sejas maskas drīzāk turpinās nēsāt, 22% to drīzāk nedarīs, 23% to noteikti nedarīs, bet vēl 9% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Salīdzinot rezultātus pēc dzimuma, nedaudz biežāk sabiedrisku vietu iekštelpās sejas maskas turpinās nēsāt sievietes – viņu vidū to joprojām plāno darīt 19% sieviešu, kamēr vīriešiem šis rādītājs ir 18%. Tāpat 29% sieviešu un 24% vīriešu atbildēja, ka sejas maskas drīzāk turpinās nēsāt. Tikmēr 23% sieviešu un 22% vīriešu to drīzāk neturpinās darīt, 19% sieviešu un 27% vīriešu to noteikti nedarīs, bet vēl 10% sieviešu un 8% vīriešu konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Biežāk sabiedrisku vietu iekštelpās sejas maskas plāno nēsāt krievvalodīgie – viņu vidū uz šo jautājumu 31% sniedza apstiprinošu atbildi, bet vēl 18% norādīja, ka drīzāk plāno to turpināt darīt. Latviešu vidū sejas maskas arī pēc 1. aprīļa plāno nēsāt 17%, bet vēl 28% atbildēja, ka to drīzāk darīs nekā nedarīs. Tikmēr sejas maskas neturpinās valkāt kopumā 45% latviešu (nē – 22%, drīzāk nē – 23%) un 47% krievvalodīgo (nē – 24%, drīzāk nē – 23%), bet vēl 10% latviešu un 4% krievvalodīgo konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Interesanta aina paveras, analizējot rezultātus pēc respondentu vecuma – biežāk sabiedrisku vietu iekštelpās, kur pulcējas daudz cilvēku, sejas maskas turpinās nēsāt iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 24 gadiem – viņu vidū apstiprinošu atbildi sniedza 27%, kam seko vecuma grupa no 55 līdz 74 gadiem (24%). Pārējās vecuma grupās sabiedrisku vietu iekštelpās maskas pagaidām turpinās nēsāt 13% līdz 15%. Uz jautājumu, vai turpinās sabiedrisku vietu iekštelpās nēsāt maskas, negatīvu atbildi biežāk sniedza iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 54 gadiem (nē – 30%, drīzāk nē – 24%), kam seko vecuma grupa no 25 līdz 34 gadiem (nē – 20%, drīzāk nē – 28%), iedzīvotāji vecumā no 35 līdz 44 gadiem (nē – 24%, drīzāk nē – 23%).

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju GEMIUS, aptaujājot 1859 respondentus.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar