Aptauja: puse strādājošo turpina veikt darba uzdevumus arī atvaļinājumā

Katrs otrais jeb 51% strādājošo sava atvaļinājuma laikā veic vismaz kādu ar darbu saistītu uzdevumu, secināts vadošā interneta personāla atlases uzņēmuma CV-Online Latvia veiktajā aptaujā, lai noskaidrotu atvaļinājumu paradumu tendences. Turklāt katrs septītais strādājošais starp aptaujas respondentiem atzina, ka šajā gadā atvaļinājumu neplāno izmantot.

Aptaujas rezultāti atklāja, ka visbiežāk atvaļinājuma laikā ar darbu saistītus uzdevumus turpina veikt vadības pozīcijās strādājošie –  80% augstākā, 78% vidējā un 70% zemākā līmeņa vadītāji. Salīdzinoši retāk atvaļinājuma laikā ar darbu saistīti uzdevumi bijuši, piemēram, speciālistiem 43%, asistentiem 34%, strādniekiem 33%.

“Salīdzinot šī gada aptaujas rezultātus ar līdzīgu aptauju, kas tika veikta pirms diviem gadiem, jāsecina, ka tendences atvaļinājuma izmantošanā nav mainījušās, joprojām lielai daļai atvaļinājums ir vien periods, kurā, iespējams, mierīgākā režīmā veikt ar darbu saistītus uzdevumus. Lai jebkuram darbiniekam, neatkarīgi no ieņemamā amata un pienākumiem, būtu iespēja doties atvaļinājumā un pilnībā atpūsties no ikdienas darba pienākumiem, saglabājot savu emocionālo un fizisko labsajūtu un darbu produktivitāti, būtiska ir atvaļinājumu plānošana, ietverot arī prioritāšu noteikšanu un uzdevumu deleģēšanu,” norāda CV-Online Latvia mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa. “Arvien biežāk tiek runāts par izdegšanu darbā, tieši pilnvērtīgai un kvalitatīvai atpūtai un aktivitāšu plānošanai ārpus darba ikdienas dzīves, ir ļoti būtiska loma, ko nevajadzētu ignorēt.”

Katrs ceturtais jeb 25% strādājošo aptaujas dalībnieku atzīmēja, ka atvaļinājuma laikā atbildēja uz telefona zvaniem, 12% veica darbu ar datoru, tikpat, 12%, vismaz reizi atvaļinājuma laikā atgriezās darbā, lai veiktu kādu uzdevumu, turklāt 2% atvaļinājumu pārtrauca un atgriezās darbā.

Atgriežoties no atvaļinājuma, gandrīz 17% jeb katrs sestais apgalvo, ka nejūtas atpūties, 56% jūtas daļēji atpūtušies, bet 28% atklāja, ka pēc atvaļinājuma ir pilnībā atpūtušies. Salīdzinoši lielāks skaits strādājošo, kuri pēc atvaļinājuma nejūtas atpūtušies, ir vecuma grupā no 25 līdz 54 gadiem.

Katrs trešais šobrīd strādājošais starp aptaujas dalībniekiem atzina, ka atvaļinājuma grafiks ir atkarīgs no sezonalitātes – 12% atklāja, ka vasaras sezona pārstāvētajā nozarē ir ļoti noslogota, tāpēc šajā periodā parasti nav iespējams, tikpat daudzi, 12%, atzina, ka ziemas periodā atvaļinājumu iegūt ir grūtāk, 4% pavasaris, bet 3% rudens sezona ir ļoti aktīva un parasti atvaļinājumā tikt ir daudz grūtāk. Savukārt, 11% ir citi ietekmējošie ar nozari saistošie faktori, atvaļinājuma plānošanā, bet 58% atvaļinājuma grafiku sezonalitāte un nozares specifika  neietekmē un to var salīdzinoši brīvi plānot.

Respondenti, kuri norādīja, ka atvaļinājumu jau izmantojuši, visbiežāk to pavadījuši Latvijā, 53%, ārzemēs 18%, bet 29% atzina, ka atvaļinājumu plāno, lai to izdotos pavadīt gan atpūtai Latvijā, gan ārpus tās.

Interneta personāla atlases uzņēmuma CV-Online Latvia veiktā aptauja, kas norisinājās no šī gada 25. jūlija līdz 12. augustam interneta vidē, piedalījās 961 respondents.

 

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar