Aptauja: iedzīvotāju uzskata, ka sauss gaiss veicina saslimšanu ar vīrusiem

Sākoties apkures sezonai, svarīgi ir jau savlaicīgi domāt par gaisa kvalitāti mājoklī, jo sauss un piesārņots gaiss mājoklī nav veselīgs nevienam no ģimenes locekļiem. Tas var būtiski ietekmēt cilvēka veselības stāvokli un pašsajūtu, turklāt tas izraisa tādas veselības problēmas kā sausa āda un gļotāda, kā arī veicina saslimšanu ar dažādiem vīrusiem, kas strauji izplatās rudens un ziemas sezonā.

Philips veiktā aptauja Baltijas valstīs liecina: vairāk nekā 70% no Baltijā aptaujātajiem respondentiem atzīst, ka sauss un piesārņots gaiss ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas izraisa veselības problēmas – pastiprinātu ādas un gļotādas sausumu un imūnsistēmas asāku reaģēšanu uz vīrusiem.

Šādam uzskatam, sniedzot atbildes “noteikti jā” un “drīzāk jā”, visvairāk piekrīt Lietuvas iedzīvotāji – 75%, un 71% Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju. Baltijas valstu sievietes ir krietnā pārsvarā, atbildot apstiprinoši uz šo jautājumu. Kategoriski šādam apgalvojumam nepiekrīt vien 3% Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju, kā arī 1% Lietuvas iedzīvotāju. Aptuveni 10% respondentu ir grūti atbildēt uz šo jautājumu.

Īpaši svarīgi bērnu imunitātei

Dažādas apkures sistēmas mājoklī sausina gaisu, un tā rezultātā cilvēks saskaras ar ādas diskomfortu un problēmām, piemēram, sausām lūpām, ķermeņa un sejas ādu.

Lāzermedicīnas klīnikas dermatologs Dr. Ineta Mauriņa uzsver: “Pārmērīgi sausa gaisa ietekmē arī pati āda kļūst sausāka un jūtīgāka pret dažādiem ārējās vides kairinājumiem, tātad vieglāk ievainojama, kas var veicināt dažādu ādas saslimšanu rašanos vai jau hronisko slimību paasināšanos. Ādai kļūstot sausākai, tā var sākt plaisāt un lobīties. Ja āda netiks pareizi mitrināta un aizsargāta, tā arī ātrāk novecos!”

Turklāt bērnu  veselībai tas ir vēl lielāks bieds, jo bērnu imūnsistēma noārdās un bērns kļūst daudz uzņēmīgāks pret bakteriālām infekcijām un vīrusiem. Jāņem vērā, ka rudens un ziemas periodā šim apstāklim ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, jo vīrusi un nevēlamās saslimšanas mums apkārt ir daudz vairāk un daudz spēcīgākas nekā siltajos gadalaikos. Vēl lielāka uzmanība sausa un piesārņota gaisa kvalitātei jāpievērš alerģiskiem un jūtīgiem cilvēkiem, jo sauss un piesārņots gaiss tiem spēj nodarīt pāri vēl vairāk. Ne tikai sausas lūpas, sausa āda un deguns, bet var arī rasties stipra acu nieze un pat deguna asiņošana.

Telpu vēdināšana – arī ziemā!

36% Latvijā, 32% Lietuvā un 37% Igaunijā aptaujāto atzīst, ka pēdējo gadu laikā ir saskārušies  ar sausu gaisu mājoklī. Turklāt 21% Latvijā, 20% Lietuvā un 24% Igaunijā atzīst, ka par to ir sūdzējušies arī viņu ģimenes locekļi. Bieži vien par sausu gaisu mājoklī liecina arī istabas augu stāvoklis, un svarīgi pievērst uzmanību, ja mājās ir koka grīdas vai mēbeles – sausa gaisa ietekmē tās var saplaisāt un sabojāties. Sauss gaiss negatīvi ietekmē arī mājas mīluļu veselību un labsajūtu. Nereti telpu vēdināšana ziemā tiek aizmirsta, jo ārā ir auksts un, vēdinot telpas, auksts kļūst arī iekštelpās. Tomēr vēdināšana ziemā ir ļoti svarīga visas ģimenes veselībai. Tā kā siltā telpā un gaisā putekļi daudz ātrāk un brīvāk pārvietojas, tad telpām jābūt izvedinātām un uzkoptām. Turklāt ir pieejamas modernas un inovatīvas iekārtas gaisa attīrīšanai un mitrināšanai, kas palīdzēs atrisināt iepriekš minētās problēmas. Svarīgi atcerēties, ka iekštelpās, kurās uzturas cilvēki, gaisa temperatūrai jābūt no 18 līdz 22 C grādu robežās. Kā arī nedrīkst aizmirst par pietiekoša šķidruma uzņemšanu arī ziemā, ieteicams dzert vairāk siltas tējas.

Trūkst informācijas

Philips veiktās aptaujas dati liecina: vairāk nekā 70% aptaujāto atzīst, ka konkrētajā valstī ir pārāk maz informācijas par sausa un piesārņota gaisa negatīvo ietekmi uz cilvēka veselību, pašsajūtu, risinājumiem un ieteikumiem. Bieži vien cilvēki nav zinoši un savas nezināšanas pēc gaisa kvalitātei telpās pievērš ļoti maz uzmanības. Problēmas rada arī strauja un bieža pārvietošanās no auksta, mitra gaisa uz siltu un sausu gaisu, kas gļotādai nepatiks. Neskatoties uz zināšanām par to, ka sauss un piesārņots gaiss ietekmē veselību, 61% respondentu Latvijā, 53% Lietuvā, 49% Igaunijā norāda, ka  nav ne interesējušies, ne mērījuši gaisa kvalitāti telpās, kas liecina par to, ka cilvēki bieži vien saskaras ar veselības problēmām, jo jau sākotnēji nenovērš problēmas cēloni.

Citi simptomi, kas var liecināt par sausu gaisu telpās, ir galvassāpes, acu apsārtums, pastiprināta miegainība, alerģijas saasināšanās un enerģijas trūkums.

Vēlamais gaisa mitrums telpās

Svarīgi: Vēlamais gaisa mitrums telpās ir no 40% līdz 60%. Savukārt pret gaisa piesārņojuma  telpās var rūpēties, izvēloties pareizos tīrīšanas līdzekļus, vēdinot telpas un nelietot veselībai kaitīgas vielas, aerosolus un līdzekļus. Ieteicams savlaicīgi mērīt un noteikt gaisa mitruma un piesārņojuma kvalitāti telpās.

Rudens un ziemas periodā gaisa kvalitātei telpās ir jāpievērš īpaši liela uzmanība, lai tā neatstātu sekas uz mūsu veselību un pašsajūtu, tomēr jāatceras, ka arī vasaras un pavasara sezonā par to ir jābūt zinošiem un drošiem, ka mūsu mājoklī ir laba gaisa kvalitāte.

Philips aptauja tika veikta šā gada oktobrī, un tajā piedalījās 1008 Latvijas, 1009 Lietuvas un 1000 Igaunijas iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 60 gadiem.

Infografika: publicitātes

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar