Aptauja: divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju klēpjdatorus izmanto darbam un izklaidei

No daudzveidīgā un plašā viedierīču klāsta datoru kategorijā Baltijas valstu iedzīvotāji dod priekšroku klēpjdatoriem: 74% Latvijas iedzīvotāju ir iegādājušies šo ierīci un aktīvi to lieto katru dienu, liecina jaunākā “Huawei” Baltijas reģiona patērētāju aptauja. Latvijas iedzīvotāji klēpjdatoru galvenokārt izmanto izklaidei – filmām, ziņu lasīšanai un pirkumiem tiešsaistē. Tikmēr darba vajadzības ierindojas otrajā vietā un tās ir aktuālas vien pusei aptaujāto.

Klēpjdators ir vispopulārākā viedierīce datoru kategorijā, krietni pārspējot stacionāros datorus un planšetdatorus, liecina pētījumu kompānijas “Rait Group” veiktā Baltijas iedzīvotāju aptauja pēc “Huawei” pasūtījuma. Ikdienā klēpjdatorus izmanto 74% Latvijas iedzīvotāju, Lietuvā – 84%, Igaunijā – 75%.

Pamazām atvadāmies no stacionārajiem datoriem

“Pieskaņojoties mūsdienu dzīvesstilam, gan izklaides, gan darba vajadzībām Baltijas iedzīvotāji visbiežāk izvēlas klēpjdatoru. Arvien vairāk cilvēku filmas skatās savā datorā, nevis televizorā, un izvēlas strādāt attālināti no personīgā klēpjdatora, nevis pie stacionāra datora birojā. Tāpēc ir tikai likumsakarīgi, ka lietotāji no viedajām ierīcēm sagaida arī lielāku ekrānu, lielāku datu krātuvi, akumulatoru ar ilgāku kalpošanas laiku, piemēram, MateBook X Pro baterijas darbības laiks, skatoties video, ir 13 stundas, bet, veicot ikdienas darbu, pat līdz 15 stundām. Izvēloties jaunu klēpjdatoru, vidēji 70% Baltijas iedzīvotāju tā veiktspēju vērtē vienlīdz augstu kā tā cenu,” skaidro Aleksandrs Jekimovs.

Arī planšetdatori joprojām nav spējuši izkonkurēt klēpjdatoru popularitāti, cilvēki meklē labāko no abām viedierīču pasaulēm – mobilitāti un izcilu veiktspēju. Planšetdatorus ikdienā aktīvi izmanto vien trešā daļa Latvijas iedzīvotāju un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem Baltijā.

“Lai gan iedzīvotāji stacionāros datorus joprojām izmanto gan mājās, gan darbā, klēpjdatoru popularitāte mājsaimniecībās pieaug. Tas parāda būtiskas izmaiņas lietotāju vajadzībās – papildus ātram procesoram, lielai ietilpībai vai spilgtam ekrānam lietotāji novērtē arī mobilitātes aspektu, kas neprasa datoram atvēlēt īpašu vietu savā mājoklī. Turklāt raksturīgs, ka ikdienā aktīvi lietojam vairākas viedierīces – datoru, mobilo tālruni, planšetdatoru – tāpēc to sadarbības un savienošanas iespējas spēlē būtisku lomu. Tāpēc Huawei MateBook X Pro integrētā iespēja ērti kontrolēt viedtālruni no klēpjdatora ar vairāku ekrānu sadarbības funkciju, lai pilnvērtīgi lietotu tālrunī esošās lietotnes un to saturu datora ekrānā, radot vienotu virtuālo telpu darbam un izklaidei. Mobilitāte un iespēja veidot savu ierīču ekosistēmu, kas pielāgota tieši mums svarīgiem ikdienas darbiem no papildu ērtības kļūt par normu,” stāsta A. Jekimovs.

Klēpjdatorus arī mājās izmanto darba vajadzībām

78% iedzīvotāju Latvijā klēpjdatoru visbiežāk izmanto izklaidei – nodarbju topa augšgalā ir ziņu lasīšana, iepirkšanās internetā, filmu skatīšanās un komunikācija ar citiem cilvēkiem. Tomēr aptuveni puse respondentu visās trīs Baltijas valstīs klēpjdatoru izmanto tieši darba vajadzībām mājās. Salīdzinoši maz tas tiek izmantots mācībām – tikai trešā daļa aptaujāto klēpjdatoru izmanto kādu tiešsaistes kursu apgūšanai vai mācību darbu gatavošanai.

“Neskatoties uz populāro kopstrādes telpu attīstību un mūsdienu iespējām mobili strādāt no dažādām vietām, respondenti tomēr norāda, ka publiskās vietās – kafejnīcās, bibliotēkās u. c. – savus klēpjdatorus izmanto ārkārtīgi reti – Latvijā vien 6%. Gluži pretēja aina iezīmējas ceļojot, kur klēpjdatoru līdzi ņem teju katrs piektais Baltijas iedzīvotājs. Tā kā jaunākie klēpjdatori ir īpaši viegli un kompakti – MateBook X Pro sver vien 1,3kg un ir 14,6mm plāns, dators rokas bagāžā ir kļuvis par pašsaprotamu ceļojuma somas sastāvdaļu,” aptaujas rezultātos dalās A. Jekimovs.

Aptauja Baltijas valstīs pēc tehnoloģiju uzņēmuma “Huawei” pasūtījuma veikta sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Rait Group” 2020. gada augustā. Tajā piedalījās 404 Latvijas, 402 Lietuvas un 406 Igaunijas iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 35 gadiem.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar