Aptauja: 70% pusaudžu labsajūta ir atkarīga no savstarpējas uzticības ģimenē

Bērnu un pusaudžu resursu centra (BPRC) un būvkompānijas “Merks” veiktajā aptaujā par pusaudžu labsajūtu mājās noskaidrots, ka 70% gadījumu pusaudžu labsajūtu ietekmē uzticēšanās ģimenē, savukārt ceturtdaļa aptaujāto pusaudžu novērtē brīvību un laiku vienatnē. Kā citus svarīgus faktorus pusaudži min māju sajūtu, drošību, komfortu un mājdzīvniekus. 

Aptaujas dati liecina, ka 45% gadījumu galvenais priekšnosacījums, lai gribētos uzturēties mājās, ir ģimenes klātbūtne. Bērni, kas dzīvo ar abiem vecākiem, mājās jūtas labāk, ir mazāk domstarpību, grūtību, un notiek labprātīga iesaiste mājas pienākumos. Savukārt pusaudži, kuru vecāki dzīvo šķirti, biežāk saskaras ar grūtībām savstarpējā komunikācijā un sapratnē, kas ietekmē vispārējo labsajūtu mājās. No tā var secināt, ka īpaši svarīgi ir sniegt atbalstu arī vecākiem, kuri audzina bērnus vieni vai atsevišķi, lai viņi varētu būt labāks resurss saviem pusaudžiem. Aptauja, kurā piedalījās vairāk nekā 1200 pusaudžu, atklājies arī tas, ka pusaudžu labsajūtai mājās mūsdienu tehnoloģijām un viedierīcēm ir salīdzinoši maza loma.

“Mums kā būvuzņēmumam ir svarīgi, ka mājas ir ne tikai būvniecības objekts, kurā uzturas mājsaimniecība, bet arī vieta, kurā valda atbalstoša un pozitīva gaisotne, kas stiprina ģimenes. Aptauja, ko veicām kopā ar Bērnu un pusaudžu resursu centru, vēlreiz apstiprina, ka izaicinošākais laiks ikviena cilvēka attīstībā ir pusaudža vecums, kas bieži sašūpo iekšējo gaisotni mājās. Esam nolēmuši ilgtermiņā sadarboties ar Bērnu un pusaudžu resursu centra palīdzot veicināt vecāku un viņu atvašu savstarpējo izpratni, lai mājas kļūtu par vietu, kas sniedz emocionālu komfortu ikvienam ģimenes loceklim,” norāda “Merks” valdes loceklis Andris Bišmeistars.

Bērnu un pusaudžu resursu centra vadītāja Liene Dambiņa norāda, ka aptauja atspoguļo centra speciālistu darba pieredzi, un apliecina, cik svarīgi palīdzību sniegt ne tikai pusaudzim, bet arī viņa ģimenei. “Pusaudža vecums ir izaicinošs laiks, kurā bērns piedzīvo lielas pārmaiņas. Ne velti mūsu centros visā Latvijā pēc palīdzības gada laikā vēršas vairāk nekā pusotrs tūkstotis pusaudžu. Iemesli ir dažādi, bet bieži vien attiecības ģimenē tiek minētas kā vienas no grūtībām. Arī vecākiem attiecību veidošana ar pusaudzi ir pārbaudījums, kad var pārņemt apjukums un bezspēcība. Taču pusaudzim tieši ģimene ir pats vērtīgākais resurss, tāpēc svarīgi šajā trauslajā periodā ar pacietību un izpratni pieņemt savu pusaudzi. Vislabāk tas izdosies, ja tiks stiprināts arī vecāku resurss, sniedzot informāciju un atbalstu,” atzīmē L. Dambiņa. 

Līdz ar pētījuma rezultātu paziņošanu Bērnu un pusaudžu resursu centrs un “Merks” uzsāk kampaņu “Viss sākas no mājām”, pievēršot uzmanību pusaudžu emocionālajai labsajūtai mājās. Kampaņas ietvaros Vērmanes dārzā ir izvietota vides instalācija “Durvis uz pusaudža istabu”, pievēršot arī garāmgājēju uzmanību šai aktuālajai tēmai. Vairāk informācijas par veidiem, kā uzlabot atmosfēru ģimenē, iespējams atrast Bērnu un pusaudžu resursu centra mājaslapā pusaudzucentrs.lv

Foto:canva.com

TOP Komentāri

avatar