Aptauja: 37% Latvijas ģimeņu maltītes gatavo kopā ar bērniem

Maltītes gatavošana ģimenei var būt jauks iemesls kopā būšanai ar pilngadīgiem un nepilngadīgiem bērniem, kuri dzīvo kopā ar vecākiem. Kā liecina Rimi veiktā aptauja,* 37% Latvijas ģimeņu bērnu labprāt rosās virtuvē, turklāt to dara gan patstāvīgi, gan kopā ar vecākiem.

Līdz 18 gadu vecumam ēdiena pagatavošanā iesaistās 64% bērnu. No tiem trešā daļa to dara dažreiz, 21% – regulāri kopā ar vecākiem, bet katrs desmitais ar šo uzdevumu regulāri tiek galā patstāvīgi. Savukārt cilvēkam pieaugot, aug arī interese par rosīšanos virtuvē: 79% jauniešu, kas vecāki par 18 gadiem, palīdz saviem vecākiem gatavot, turklāt 27% to dara patstāvīgi ikdienā.

“Bērni ēst gatavošanā iesaistās pārsvarā neregulāri, bet tas arī nav nekas pārsteidzošs, jo ir taču tik daudz citu interesantu lietu, ko darīt! Bet Rimi īpašs prieks ir par tām ģimenēm, kur svaigas, gardas maltītes top, darbojoties visiem kopā. Redzam, ka pilngadīgie bērni biežāk iesaistās gatavošanā, un tas droši vien saistīts ar to, ka pieaugot jaunieši vairāk iesaistās ģimenes saimniecībā, vairāk atbalsta vecākus un varbūt arī paši jau pelna, līdz ar to var uzņemties daļu atbildības arī par ledusskapja saturu un ģimenes maltīšu plānošanu. Bet jāņem vērā, ka jauni cilvēki arī ir nemitīgā kustībā, seko līdzi aktuālajām tendencēm un ir atvērti eksperimentiem, tāpēc arī labprāt uzņemas ēdiena gatavošanu, lai mājas virtuvē ienāktu pasaules vēsmas,” skaidro Rimi Latvia sabiedrisko atticību vadītājs Juris Šleiers.

Kā rāda aptauja, ģimenes, kurās aug bērni līdz 18 gadu vecumam, mājsēdes laikā biežāk nekā agrāk sākušas izvēlēties viegli pagatavojamus ēdienus, kuru gatavošanā savu roku var pielikt arī bērni – dažādus salātus (16%), uzkodas un sviestmaizes (14%), graudaugu ēdienus un putras (13%), zupas (12%).

Aptauju “Maltīšu gatavošanas ieradumi ģimenēs veicis Snapshots 2021. gada novembrī, aptaujājot 720 Latvijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar