Apstiprināti pirmie ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri

Labklājības ministrija pasniegusi apliecības pirmajiem trīs ārpusģimenes aprūpes atbalsta centriem. Tie drīzumā uzsāks savu darbību Valmierā, Bauskā un Rīgā.

Visus minētos centrus veidos nevalstiskā organizācija – biedrība “Latvijas SOS bērnu ciemata asociācija”, kurai ir pieredze atbalsta sniegšanā un sadarbībā ar audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem. Centru nosaukumi ir Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas Zemgales ārpusģimenes aprūpes atbalsta centrs, Vidzemes ārpusģimenes aprūpes atbalsta centrs un Rīgas ārpusģimenes aprūpes atbalsta centrs.

Labklājības ministrs Jānis Reirs: „Ir ļoti svarīgi, lai audžuģimenēm, arī specializētajām, aizbildņiem, viesģimenēm un adoptētājiem būtu vieta, kur saņemt atbalstu ikdienā. Jaunizveidotie ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri noteikti šo palīdzību varēs nodrošināt. Centru uzdevums būs piesaistīt arī jaunas uzņemošās ģimenes, lai institucionālā aprūpe bērniem mūsu valstī ar katru gadu samazinātos. Tas ir vēl viens būtisks solis ceļā uz to, lai Latvijā ikviens bērns augtu ģimeniskā un drošā vidē.”

Minētie centri ne tikai meklēs uzņemošo ģimeni bez vecāku gādības palikušiem bērniem, bet nodrošinās arī apmācības un psihosociālo atbalstu audžuģimenēm, aizbildņiem, viesģimenēm un adoptētājiem, nodrošinās šo ģimeņu psiholoģisko izpēti, kā arī atlīdzības aprēķināšanu un izmaksu specializētajām audžuģimenēm.

Jāatzīmē, ka finansējums ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru darbībai ir iekļauts budžeta bāzes daļā, līdz ar to nodrošinot šo iestāžu darbību ilgtermiņā.

Komersanti, biedrības un nodibinājumi var uzsākt veidot ārpusģimenes aprūpes atbalsta centrus, pamatojoties uz š.g. 26. jūnijā valdības pieņemtajiem noteikumiem “Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centra noteikumi”, kas nosaka to darbības pamatprincipus, jaunveidojamo centru sniegto pakalpojumu kvalitāti un pārraudzību. Tuvākajā laikā ministrija gaida arī citu organizāciju pieteikumus atbalsta centru izveidei.

Jaunveidojamo atbalsta centru sniegto pakalpojumu kvalitātes izvērtēšanu un pārraudzību nodrošina Labklājības ministrija.

TOP Komentāri

avatar