Apstājies, ieelpo un tver mirkli – zelta stunda

Vasaras saulgrieži ir laiks, kad ne tikai daba, bet arī cilvēks iegūst citādāku krāsu. Vasaras īsākajā naktī ir iespējams redzēt visskaistākās krēslas stundas, kad saule riet un gaisma šķiet zeltaina. Liene Pētersone ir notvērusi telefonā skaistākos zelta mirkļus.

Zelts, tagad

Bildes, kas izskatās dzīvas un iemieso patiesas sajūtas, visvieglāk notveramas tieši saullēktā vai saulrietā  jeb “zelta stundā”. Fotogrāfe Liene Pētersone iesaka izbaudīt ikkatru dienu, īpaši dienas zelta stundu, kad gaismas īpašā krāsa ļauj notvert sajūtas bildē.

Zelta maģija

Fotogrāfi par “zelta stundu” sauc laiku tieši pirms saule ir norietējusi, vai, turpretī, saullēkta laiku, kad saules gaisma šķietami nāk no horizonta. Tai ir jāšķērso vairāki atmosfēras slāņi un jāpārvar zilganīgais atmosfēras tonis, tādejādi liekot it visam izskatīties zeltaini, dažkārt pat sārti. “Zelta stundu” arī reizēm dēvē par maģisko stundu, kad saules gaisma padara visas debesis par lielu izkliedētas gaismas avotu.

Zelta gaisma

Ikviens fotogrāfs apstiprina, ka gaisma ir viens no labas fotogrāfijas uzņemšanas elementiem. Izmantojot gaismas potenciālu, ir iespējams bildēs notvert visdažādākās izjūtas. “Zelta stundā” saules leņķis pret zemi un ūdeni rada īpašu gaismas laušanas efektu un liek dabai zaigoties samtaini zeltītā krāsā. Tā ir silta, tādēļ arī bildes ir siltas, pat maģiskas. L. Pētersone atklāj, ka ““Zelta stundā” ir ļoti maiga un komplimentējoša gaisma gan portretu fotogrāfijām, gan ainavām. Man šķiet, ka tas ir ļoti drošs laiks, lai uzņemtu veiksmīgas un skaistas bildes.”

Uzņemot bildes “zelta stundā”, ieteicams pirms fotosesijas izpētīt vietu, kur varētu būt labāki kadri, kā arī noskaidrot, cikos ir saulriets, lai varētu ierasties 30 minūtes pirms tā un sagatavoties. Liene iesaka nebaidīties eksperimentēt – fotografēt gan pret sauli, gan saulē. Nereti tieši izmēģinot nebijušus leņķus un gaismas efektus, izdodas pašas labākās bildes. Zelta krāsas ietekme ir spēcīga ne tikai bildēs, bet arī dzīvē.

Zelta krāsas izvēle

Zelta krāsa vēsta par veiksmi, uzvarām, sasniegumiem, gudrību, ekstravaganci, labklājību. Tā var šķist maģiska. Nereti asociēta ar augstu kvalitāti, eleganci un prestižu. Krāsa var rosināt radošumu un komunikāciju, stimulēt nervu sistēmu, aktivizēt atmiņu un pievērst uzmanību. Zelta krāsa izceļ jebko sev blakus, jo tā ir spoža un silta krāsa.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar