Aprit 25 gadi kopš RSU studē ārvalstu studenti

Pirmajā RSU ārvalstu studentu uzņemšanā 1990. gada septembrī RSU iestājās 5 ārvalstu studenti no Libānas. 25 gadu laikā ir nozīmīgi pieaudzis ārvalstu studentu skaits. 2015./2016. akadēmiskajā gadā tas veido 25% no kopējā RSU studentu skaita. Ja līdz 2009. gadam RSU bija mazāk nekā 200 ārvalstu studentu, tad šobrīd šāds skaits studējošo no ārvalstīm uzsāk studijas jau katrā semestrī.

Laika gaitā mainījies arī uzņemto studentu profils valstu ziņā – pirmie studenti bija no Āzijas un Tuvo Austrumu valstīm un līdz 2004. gadam RSU par savu augstskolu biežāk izvēlējās studenti no t.s. trešajām valstīm. Savukārt kopš 2005. gada katrā uzņemšanā ap 90% studentu ir no ES/EEZ valstīm. Īpašu interesi par studijām RSU ir apliecinājuši studenti no Vācijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas.

RSU lepojas, ka šīs vasaras uzņemšanā studijas RSU uzsāka tūkstošais students no Vācijas, bet jau nākamajā gadā tiks sagaidīts 500. students no Zviedrijas un 250. students no Norvēģijas. Esošie RSU ārvalstu studenti pārstāv arī daudzas citas Eiropas, kā arī tālākas zemes – Izraēlu, ASV, Kanādu, Turciju, Indiju, Šrilanku, Ķīnu, Honkongu, Brazīliju un citas valstis. Pašreiz RSU studē ārvalstu studenti no 46 valstīm.

Ārvalstu studentu piesaistīšana un RSU internacionalizācija ir viens no universitātes ilgtermiņa attīstības stratēģijas pamatvirzieniem. Atskatoties uz paveikto, RSU rektors profesors Jānis Gardovskis secina: “Pēdējos 25 gadus RSU ir nepārtraukti gājusi vienā solī ar pasaules tendencēm studiju procesu attīstībā un studiju materiāltehniskās bāzes modernizācijā. Tai pašā laikā universitāte ir saglabājusi pašlaik Eiropā jau reti sastopamo mācību bāzi – Anatomikumu, kas ļauj preparēt cilvēku dabiskos audus. RSU priekšrocība ir arī studentu salīdzinoši agrā apmācība klīnikās, kas praktiski nostiprina teorētiskās zināšanas, studentiem nonākot tiešā saskarsmē ar pacientiem. Rezultātā RSU ir izveidojusi spēcīgu starptautisko reputāciju, kas pēdējos gados ir ļāvusi RSU rīkot nopietnu ārvalstu studentu atlases konkursu, tādējādi piesaistot tikai centīgākos un motivētākos studēt gribētājus.”

Ārvalstu studenti augstu novērtē RSU piedāvātās studiju iespējas. Lielākais ārvalstu studentu īpatsvars apgūst medicīnas studiju programmu. “Studijas RSU mani patīkami pārsteidza un sniedza vairāk nekā biju gaidījis. RSU ir ļoti atvērta universitāte ar profesionālu un pretimnākošu akadēmisko personālu. Mācību infrastruktūra ir jauna vai nesen atjaunota. Tas viss rada patīkamu akadēmisko vidi. Arī Rīga ir burvīga pilsēta. Tā ļauj ik pa laikam nedaudz atpūsties un uzņemt jaunu enerģijas lādiņu, kas nepieciešams, lai kļūtu par labu ārstu. Nav viegli apkopot manu pieredzi pāris teikumos. Es nevilcinātos rekomendēt RSU ikvienam, kas vēlas studēt profesionālā izglītības iestādē. RSU piedāvā lielisku studiju vidi. Studijas RSU ir brīnišķīgs piedzīvojums,” savu pieredzi raksturo 3. kursa medicīnas students Stavs Brodskis (Stav Borodski) no Izraēlas.

Ārvalstu studenti sniedz arī pievienoto vērtību Latvijas valstij. “Ienākot RSU telpās, ik dienu mēs jūtam ārvalstu studentu klātbūtni. Viņi padara studiju vidi dinamiskāku un veicina padziļinātu izpratni par dažādiem globāliem procesiem. Bet šis ieguvums no ārvalstu studentu klātbūtnes pārsniedz vienas akadēmiskās institūcijas robežas. Katrs students, kurš ilgāku laiku uzturas Latvijā un ir ar šo pieredzi apmierināts, stiprina mūsu valsts starptautisko reputāciju. Kopā ar ārvalstu studentiem RSU palīdz Latvijas valstij sasniegt tās stratēģiskās attīstības mērķus. Gan Latvijas Izglītības attīstības pamatnostādnes līdz 2020. gadam, gan Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030. gadam paredz izglītības eksporta attīstīšanu kā prioritāru un ilgtspējīgu valsts izaugsmes virzienu,” saka RSU Akadēmisko un starptautisko sakaru departamenta direktore Baiba Pētersone.

RSU ieguldījumu valsts tautsaimniecības stiprināšanā ir novērtējusi Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera. 2014. gadā RSU par izcilu augstākās izglītības eksportu saņēma prestižo Krišjāņa Valdemāra balvu “Latvji, brauciet jūriņā!”.

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
KostyaVab Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
KostyaVab
Viesis
KostyaVab