Apģērbjam sienas: kā izvēlēties piemērotākās tapetes

Laiks, kad veikalā bija pieejamas tikai papīra tapetes un atlika vien izvēlēties sārtas ar puķītēm vai dzeltenas ar svītriņām, sen ir garām – mūsdienās tapešu veidi, dizains un uzklāšanas paņēmieni ir dažādi un daudzveidīgi. Izvēloties tapetes, jāpievērš uzmanība gan interjera kopējai stilistikai, gan telpas funkcijai. Ar tapetēm iespējams panākt dramatisku akcentu, rāmu atmosfēru, vizuāli nodalīt dažādas zonas vai iedvest jaunu dzīvību panīkušai telpai, stāsta “Kesko Senukai Latvia” kategorijas vadītāja Viktorija Jaņenko.

“Mūsdienu tehniskās iespējas nodrošina izcilus interjera risinājumus. Tapetes var būt viens no tiem, ja tiek pareizi izvēlētas konkrētajai telpai, ņemot vērā tās parametrus, gaismas daudzumu, funkciju, sienu stāvokli un citas nianses, kas būtiski, lai tapetes kalpotu pēc iespējas ilgāk. Ja papīra tapešu dzīves ilgums ir vien apmēram pieci gadi, tad, piemēram, stikla šķiedras tapetes kalpos pat līdz 30 gadiem, ja būs pareizi uzklātas un atbilstoši koptas. Cilvēkiem, kuriem patīk bieži mainīt interjeru savā mājoklī, tas jāņem vērā un, iespējams, jāizvēlas krāsojamas tapetes,” iesaka “Kesko Senukai Latvia” kategorijas vadītāja Viktorija Jaņenko.

Papīra tapetes

Pašas izplatītākās un arī maciņam draudzīgākās ir papīra tapetes. Sastopamas divu veidu – simplex jeb vienslāņa un duplex jeb divslāņu pārklājuma – tapetes. Visbiežāk papīra tapetes tiek izgatavotas ar gludu virsmu, bet pieejamas arī tapetes ar reljefu. Papīra tapetēm ir neskaitāmi daudz dažādu dizainu, turklāt raksturīgi tas, ka apdruka būs košāka un spilgtāka nekā sintētiskajām tapetēm. Papīra tapetes ir ideāli piemērotas bērnistabām un telpām, kurās uzturas alerģiski cilvēki, jo tās ir ekoloģiskas un nekaitīgas veselībai.

Papīra tapetes gan “baidās” no mitruma, tāpēc tās nedrīkst mazgāt un nav piemērotas sanitārajam mezglam un virtuvei, kur lielu temperatūras svārstību un augsta gaisa mitruma iedarbībā ātri deformējas un atlīmējas. Tāpat jārēķinās, ka būs redzamas šuvju vietas, papīrs absorbēs smaržas un saulē izbalos. Toties tās ir ekonomiski visizdevīgākās, ekoloģiskas un nekaitīgas, viegli līmējamas un gaisu caurlaidīgas, ļaujot sienām elpot.

Flizelīna tapetes

Faktiski tas pats papīrs, tikai ar auduma šķiedru ielāsmojumu. Flizelīna tapetes ir ļoti blīvas, tāpēc teicami nosedz sienu defektus. Tās droši var klāt uz koka, ģipškartona, plastmasas, apmetuma un citiem materiāliem. Tiesa, varētu izrādīties ļoti grūti atrast flizelīna tapetes bez vinila slāņa; ja tas izdosies, cena būs daudz augstāka. Tomēr flizelīna tapetēm piemīt daudz lielisku īpašību – tās ir nodilumizturīgas, ekoloģiskas, gaisu caurlaidīgas, vienkārši līmējamas, samirkstot neuzbriest un izcili noslēpj sienu defektus.

Vinila tapetes

Tapetes ar pārklājumu no uzputota vinila. Šīs tapetes ir kļuvušas ļoti iecienītas, pateicoties pārklājumu daudzveidībai: tās pieejamas ar reljefu, sietspiedes stilā vai gludas. Tās gan nevar lepoties ar labu gaisa caurlaidība, tāpēc nav ieteicams izmantot guļamistabās un bērnistabās. Toties tās var mazgāt un gana labi “jūtas” telpās ar lielu gaisa mitrumu, praktiski neizbalo un veiksmīgi apslēpj sienu defektus un nelīdzenumus, nemaz nerunājot par krāšņo, svinīgo izskatu, ko tās piešķirs jebkurai telpai.

Stikla šķiedras tapetes

Pazīstamas arī kā tapetes no stikla šķiedrām vai stikla auduma tapetes. Tās tiek austas no stikla pavedieniem, kas piesūcināti ar speciāliem materiāliem. Ideālas tapetes alerģiskiem cilvēkiem. Pēc stikla šķiedras tapešu uzlīmēšanas dizaineri iesaka nokrāsot tās ar krāsām uz ūdens vai lateksa bāzes. Šādi apdarinātas sienas gan izskatās vēsas, taču, ja tas jūs nebiedē, iegūsiet ilgmūžīgu (līdz 30 gadiem), izturīgu, ekoloģisku sienu apdari, kas “nebaidās” no putekļiem un ūdens, nedeg un nepakļaujas pelējuma un sēnīšu iedarbībai.

Krāsojamās tapetes

Krāsošanai izmanto tapetes ar reljefu: strukturētas papīra tapetes, vinila tapetes uz flizelīna pamata, kam faktūru rada vinils, flizelīna tapetes, kuru reljefu iegūst ar karsto spiedumu, vai stikla šķiedras tapetes ar dažādiem zīmējumiem. Tapetes krāso ar krāsām uz ūdens bāzes. Pirmo reizi krāsojot, krāsa jāuzklāj divos slāņos; katrs slānis žūst apmēram 12 stundas. Krāsojamās tapetes ļauj ātri nomainīt telpas dizainu, tās ir ūdensizturīgas, maskē sienu defektus un salaidumus, slāpē troksni, saglabā siltumu, un tās var pārkrāsot vairākas reizes. 

Šķidrās tapetes

Pazīstamas arī kā zīda dekoratīvais apmetums, taču pēc būtības tās ir tapetes – dekoratīvais apmetums un lakas un krāsas pārklājums vienā flakonā. Šķidro tapešu sastāvā ir celuloze, zīda šķiedras, dabiskas izcelsmes fungicīdi, dekoratīvie elementi (spīdumi, vizla, perlamutrs) un līmes saistviela. Šķidrās tapetes pirms uzklāšanas uz sienas atšķaida ar ūdeni. Šīs tapetes premium cenu segmentā ir atbilstoši kaprīzas – “baidās” no mitruma un pēc uzklāšanas ilgi žūst (līdz 48 stundām). Toties tām nebūs šuvju, tās noslēps sienu negludumus, nodrošinās skaņas un siltumizolāciju, nedegs un atgrūdīs putekļus.

Dabiskās tapetes

Šīs tapetes izgatavo no dabas materiāliem – sizala, bambusa, salmiem, džutas, niedrēm. Tapetes izcili pilda dekoratīvo funkciju un labi saskan ar citiem dabiskiem komponentiem – koka mēbelēm, akmens apdari, telpaugiem. Telpā, kuras sienas apdarinātas ar dabiskiem materiāliem, ir ļoti patīkami uzturēties, un šādas tapetes ir sevišķi piemērotas guļamistabām. Tām nepatīk, mitrums un tās var būt diezgan sarežģīti uzlīmēt, tāpat būs redzamas šuvju vietas, kurās malas mēdz spuroties. Toties tās ir arī ekoloģiskas, pretalerģiskas, ar interesantu faktūru, saglabā siltumu, nodrošina labu skaņas izolāciju, saulē neizbalo un ilgi saglabā patīkamu, dabisku smaržu.

Fototapetes 

Tiek ražotas vinila, flizelīna, auduma un papīra vienslāņa un divslāņu fototapetes ar gludu vai raupju tekstūru. Šis ir labs veids, kā telpas interjeru padarīt sevišķi izteiksmīgu, ļaujot iemītniekiem un viesiem justies kā tropu mežā, naksnīgos lielpilsētas džungļos vai rāmas piejūras pilsētas bruģētajās ieliņās. Speciālisti iesaka rūpīgi pārdomāt fototapešu novietojumu telpā, lai tās neaizsegtu gleznas, plaukti un citi dekoratīvi elementi. Auduma un papīra fototapetes nedrīkst mazgāt, toties vinila un flizelīna fototapetes no mitruma nebaidās, turklāt attēlus iespējams pieskaņot jebkuram interjeram.

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar