Alkoholisma problēma Latvijā

Lai pievērstu sabiedrības un valdības uzmanību alkoholisma negatīvajai ietekmei uz sabiedrības veselību, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB)  rīkoja preses konferenci, kas veltīta alkoholisma problēmai Latvijā.

Alkohola atkarība uzskatāma par lielāko sabiedrības veselības problēmu, kas rada fiziskās, garīgās un sociālās sekas. 172 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju diagnosticēta alkohola atkarība. No akūtas saindēšanās ar alkoholu pagājušajā gadā miruši 434 cilvēki. Alkohola nodarītais kaitējums Latvijas sabiedrībai ir viens no lielākajiem Eiropā; vairāk nekā 28% nāves gadījumu vīriešu vidū un 12% sieviešu vidū ir alkoholisma seku rezultāts.

Narkologs Jānis Strazdiņš: “Dzeršana kļūst pārmērīga tad, kad tā rada vai palielina ar veselību saistītu problēmurašanās risku. Runa ir par traumām, avārijām un veselības problēmām“.

Alkoholisma problēmas nopietnību raksturo arī nelegālā alkohola tirgošana, kas vēl vairāk pastiprina spirtoto dzērienu lietošanas sekas. Oktobra sākumā pēc metilspirta lietošanas Jelgavā dzīvību zaudēja astoņi cilvēki. Ik dienas ar saindēšanos no alkohola slimnīcās reanimācijas, intensīvās terapijas vai neatliekamās palīdzības nodaļās nonāk vidēji pieci pacienti ļoti smagā stāvoklī, kuru ārstēšana maksā vairākus tūkstošus latu dienā.

LĀB uzskata, ka lielākā uzmanība jāpievērš sabiedrības izglītošanai, apgāžot mītu par mērenās dzeršanas nekaitīgumu. Vienlaikus LĀB aicina valdību un Saeimu stingrāk vērsties pret nelegālajiem alkohola tirgotājiem un nekavējoties pieņemt atbildīgus lēmumus sabiedrības interešu vārdā.

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
! Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
!
Viesis
!

Drausmas, cik tālu esam nonākuši!