Advokāts Miķelsons: “Laima” un “Staburadze” īpašnieki izvairās no saistību izpildes

Līdzīgas tendences ir vērojamas AS “Rīgas kuģu būvētava”, savulaik arī “Parex” bankas, “Ceļu Pārvaldes” mazākuma akcionāru situācijā, un pašreiz skaļākajā disputā starp “Laima” un “Staburadze” īpašniekiem – koncernu “Nordic Partners Limited” – un tā partneri kopš 2004.gada, mazākuma akcionāru “Menard Port LLC”.

“Lielākā daļa lietu, kur mazākuma akcionārus piespiež piekrist neizdevīgiem noteikumiem un darījumiem, nemaz nenonāk publiskajā telpā, kur nu vēl līdz tiesai. Lielie milži izrēķinās ar viņiem pēc saviem ieskatiem, jo “mazajiem” parasti pietrūkst resursu un apņēmības cīnīties. Šajā situācijā es to nepieļaušu, cīnīšos, jo likums visiem ir viens un saistības ir jāpilda visiem,” sacīja Miķelsons.

Koncerna “Nordic Partners Limited” valdījumā ir SIA “NP Bussiness Centre” vairākuma akcionārs SIA “NPBC”. Tas jau kopš 2006.gada caur sarežģītu īpašnieku tīklu mēģina apkrāpt un izvairīties no savām saistībām pret mazākuma akcionāru, tas ir, “Menard Port LLC”.

“Vairākuma akcionārs ir noslēdzis vairākus fiktīvus darījumus par labu citiem koncerna uzņēmumiem, samazinot “NP Business Centre” peļņu un nodarot zaudējumus vairāku miljonu apmērā. Mēs mēģinājām vienoties par savstarpēji pieņemamu risinājumu, tas nebija iespējams. Vēršanās tiesā bija pēdējais solis, kad atbilstoši likumam pieprasījām prasības nodrošinājumu, apķīlājot nekustamo īpašumu un kontus,” teica Miķelsons.

Miķelsons arī norādīja, ka tiesa savā spriedumā precīzi pamato lēmumu apķīlāt kontus. Viens no iemesliem ir pamatotas aizdomas, ka valdošajos uzņēmumos, piemēram, “NP Foods”, “Staburadze”, “Laima”, “Gutta” u.c., notiek manipulācijas ar datiem vai, iespējams, pat to viltošana plašos mērogos, kā arī peļņas pārcelšana un slēpšana ārzonā reģistrētos peļņas gūšanas centros.

“Faktiski šeit vietā ir jautājums – vai šāda uzņēmuma rīcība, zaudējumu nodarīšana valstij, var būt mūsu valsts nacionālais lepnums,” sacīja Miķelsons.

Atbilstoši Koncernu likumam un Komerclikumam “Menard Port LLC” šāgada martā cēla prasību par zaudējumu daļas 5,3 miljonu eiro piedziņu SIA “NP Business Centre” labā, lūdzot to solidāri piedzīt visiem Daumanta Vītola koncerna uzņēmumiem. Šajā koncernā – “Nordic Partners Limited” – ir iekļauta “Laima”, “Staburadze” u.c. Savā prasībā “Menard Port LLC” lūdza apķīlāt atbildētāju nekustamo īpašumu un kontus, kamēr šāgada 20.maijā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lēma apķīlāt tikai uzņēmumu kontus.

“Menard Port LLC” pārstāv advokāts ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi mazākuma akcionāru tiesību aizstāvībā – Mārcis Miķelsons. Viņš tostarp ir aizstāvējis SIA “Latvijas Projektēšanas sabiedrības”, Ditton pievadķēžu rūpnīcas u.c. uzņēmumu mazākuma akcionārus, tāpat iepriekš pārstāvējis “Staburadze” mazākuma akcionārus lietā pret Daumatu Vītolu.

Jau vēstīts, ka otrdien, 17.jūnijā, AS “Laima” un “NP Foods” izplatīja tendenciozu paziņojumu par aizdomām par uzņēmuma reiderisma mēģinājumu, ko advokāts Mārcis Miķelsons, iestājoties par mazākuma akcionāru tiesībām un cīnoties pret vairākuma akcionāru patvaļu, kategoriski noraida. Cīņu par mazākuma akcionāru tiesībām ir nepamatoti dēvēt par reiderismu.

 

Foto:alfasparks.lv

TOP Komentāri

avatar