Ādažu novadā tiks būvēta jauna pašvaldības izglītības iestāde

Lai iespējami efektīvāk atrisinātu problēmu ar vietu pieejamības ierobežojumiem gan pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, gan Ādažu vidusskolā, plānots izveidot jaunu izglītības iestādi, kura sniegtu pakalpojumus gan pirmsskolas izglītības, gan arī vispārējās izglītības programmās. Par to pašvaldība lēma 28.decembra domes sēdē.

2022. gada sākumā Ādažu novadā bija deklarēti 2497 bērni vecumā līdz 7 gadiem, un pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs bija 1132 izglītojamie. Bērnu skaits novadā ik gadu pieaug par vidēji 3.72%. Rindā uz vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs šī gada jūlijā bija 593 bērni, kuri dzimuši 2018. gadā un vēlāk.

Iedzīvotāju skaita pieaugums rada spiedienu uz izglītības infrastruktūras pieejamības pieauguma atrisināšanu gan pirmsskolas izglītības, gan arī vispārējās pamatizglītības iestādēs. Pēdējo divu gadu laikā Ādažu sākumskolā mācības uzsāka 10 pirmās klases, un pašvaldībai nācās atļaut ierīkot pamatklases speciālo mācību kabinetos.

Pašvaldībai nav iespēju pilnībā ietekmēt privāto pakalpojumu sniedzēju izvēli, bet citu pašvaldību iespējas nodrošināt vietas to uzturētajās pirmsskolas izglītības iestādēs ir ierobežotas, līdz ar kā optimālais risinājums izvēlēts jaunas pirmsskolas izglītības iestādes izveide Ādažu novadā.

Tehniski sociāli ekonomiskajā pamatojumā tika secināts, ka atbilstošākā vieta jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecībai Ādažos ir Ūbeļu ielā 18.

Izveidojot izglītības iestādi, kura sniegtu pakalpojumus gan pirmsskolas izglītības, gan arī vispārējās izglītības programmās, plānots radīt integrētu pārvaldības modeli – kopēja administrācija, sadarbības personāls un loģistika.

Lai īstenotu jaunas izglītības iestādes izveidi, plānots piesaistīt ārējo finansējumu no Eiropas Savienības struktūrfondiem, savukārt priekšfinansēšanai un pašvaldības līdzfinansējuma daļas nodrošināšanai paredzēts ņemt aizņēmumu Valsts kasē. Projektēšanai nepieciešamie līdzekļi, aptuveni 300 000 eiro, tiks iekļauti pašvaldības 2023. gada budžetā. Projektēšana tiks veikta 2023.gadā, būvniecības procesu plānots uzsākt 2024.gadā, bet pabeigt 2025.gadā.

Foto: ilustratīva nozīme (canva.com).

TOP Komentāri

avatar