7. Baltijas Baso pēdu ultramaratons godina uzvarētājus!

Nedēļas nogalē aizvadītajā, par tradīciju kļuvušā 7. Baltijas Baso pēdu ultramaratona trasē šogad valdīja īsts sacensību gars un vienlaikus ģimeniska atmosfēra. Garāko distanču trasēs varēja novērot līderu maiņu un negaidītus pavērsienus, kā arī neatlaidību un atbalstu gan no dalībnieku, gan brīvprātīgo palīgu puses.

Šā gada 31. augustā jau septīto gadu pēc kārtas Kurzemes jūrmalā notika Baltijas Baso pēdu ultramaratons, kurā dalībnieki sacentās trīs distancēs – 53 km, 34 km un 11 km –, garākajā no tām mērojot ceļu no Mazirbes līdz Rojai. Sacensību ietvaros basām kājām skrienošie dalībnieki tika vērtētā atsevišķā konkurencē. Savukārt tie, kas vēl nebija gatavi sacensību distances veikt basām pēdām, varēja skrējienā piedalīties sev ērtos apavos.

Sacensības izvērtās pārsteigumiem bagātas – garajās distancēs varēja novērot negaidītus pavērsienus un līderu trijnieka pozīciju maiņu distances garumā. Šie notikumi, kā arī īpaši siltie bezvēja un pat pretvēja apstākļi veicināja to, ka šogad neviens trases rekords netika pārspēts.
Garākajā jeb 53 km distancē uzvaru laurus plūca Pēteris Cābulis (4:50:42), Roberts Rozis (4:59:35) un Artūrs Ketlers (6:45:05). Savukārt sieviešu konkurencē uz pjedestāla kāpa Kristīne Troņenkova (5:36:38), kurai šī bija debija šajās sacensībās, un Kristīne Gržibovska (6:45:04). Tikmēr vidējā distancē vīriešu konkurencē triumfēja Baltijas Baso pēdu ultramaratona debitants Voldemārs Lejnieks (2:32:21), otrajā vietā atstājot Viesturu Zimacki (2:39:13) un trešajā – Rubenu Šulcu (2:46:39). Sieviešu konkurencē uzvarēja Ineta Saulīte (3:24:24), sekojot Mārītei Kokinai (3:29:02) un Gunitai Barisai (4:14:03).

Īsākajā, 11 km distancē kā ātrākais vīriešu konkurencē finišēja Kristaps Broks (39:06), bet otro vietu ieguva Edgars Sprūds (39:54) un trešo – Oļegs Gurejevs (41:10). Sieviešu konkurencē pirmo vietu ieguva pērnā gada uzvarētāja Kristīne Slikšāne (48:27), otro – Ina Graudiņa (51:06), bet trešo – Baiba Frišenbrūdere (53:15).
Šogad sacensību ietvaros tika godināts arī “izturīgākā dalībnieka” titula ieguvējs jeb dalībnieks, kas ir pavadījis trasē visilgāko laiku. Tas bija garākās (53 km) distances veicējs un Baltijas Baso pēdu ultramaratona debitants Dzintars Rendenieks, kas trasē pavadīja 7 stundas, 6 minūtes un 7 sekundes. Pēc sacensību apbalvošanu ceremonijas noslēguma skrējiena dalībnieki un līdzjutēji varēja apmeklēt krāšņos Senās uguns nakts pasākumus Rojas pludmalē.

“Esam aizkustināti redzot, ka daudziem skrējējiem un veselām ģimenēm mūsu skrējiens ir kļuvis par ikgadējo tradīciju, aizvadot vasaras pēdējās siltās dienas sportiskā un aktīvā veidā pie dabas! Tas ir patiess gandarījums vērot, kā skrējienā startē vairāki ģimenes locekļi vai ģimenes ir ieradušās atbalstīt savējos skrējējus trases malā. Tas atbalsts, kas mājo sacensību trasē, ir neaprakstāms! Par to varam būt pateicīgi gan skrējiena dalībniekiem, gan brīvprātīgajiem palīgiem, kas ir mūsu skrējiena dvēsele! Ne mazāk svarīgas šajā skrējienā ir arī dalībnieku sportiskās ambīcijas. Ik gadu skrējēji atgriežas šajā trasē, lai censtos labot savus rekordus, cīnītos par godalgotajām vietām vai izaicinātu sevi garākā distancē,” komentē Latvijas Baskāju skriešanas biedrības dibinātājs Edgars Rencis.

Baltijas Baso pēdu ultramaratons ir pirmās skriešanas sacensības Baltijā, kuras sāka dalībniekiem piedāvāt startēt atsevišķā vērtēšanas kategorijā – skrienot basām pēdām –, tādējādi cenšoties pievērst cilvēku uzmanību dabiskai, veselīgai sportošanai un fiziskām aktivitātēm dabā. Skriešanai basām pēdām ir īpaša nozīme veselīga dzīvesveida uzturēšanā – tā tiek uzskatīta par vismazāk traumatisko, turklāt arī par visdabiskāko, visekonomiskāko un videi draudzīgāko skriešanas veidu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar