4 farmaceita padomi, kā nodrošināt labsajūtu svētku laikā

Tuvojoties gada lielākajiem svētkiem, daudzi steidz iepirkt dāvanas un plānot maltītes. Iedziļinoties sagatavošanās rūpēs, var pilnīgi aizmirst par tik svarīgu lietu, kā mājas aptieciņu. Galu galā svētku noskaņu var sabojāt pēkšņas vēdersāpes, saaukstēšanās vai trauma. Ja nevēlaties svinības pavadīt gultā, īpaši svarīgi ir ātri reaģēt. Tāpēc Farmaceite atgādina, par ko nepieciešams parūpēties tagad, lai svētku laikā justos mierīgāk.

Līdzekļi pret sāpēm un temperatūru

Lai uzreiz pēc sliktas pašsajūtas nevajadzētu meklēt brīvdienās strādājošu aptieku, Azeta.lv interneta aptiekas farmaceite Evelīna, iesaka jau iepriekš papildināt savu mājas aptieciņu ar pretsāpju, pretiekaisuma un pretdrudža medikamentu krājumiem. Tiem, kam ir mazi bērni, ir noderīgi, ja mājas aptieciņā ir arī bērniem piemēroti preparāti.

“Tādā veidā, ja svētku laikā negaidīti paaugstinās temperatūra, sāk sāpēt galva vai tiek gūta trauma, nebūs jādodas uz aptieku pēc palīdzības. Jāņem vērā, ka īpaši grūti iegādāties medikamentus var būt svētku vakarā vai naktī,” brīdina farmaceite.

Palīdzība traucētas gremošanas un zarnu trakta darbības gadījumā

Ēdot treknus, nesaderīgus ēdienus un dzerot alkoholu, var tikt traucēta kuņģa, aknu, aizkuņģa dziedzera vai zarnu darbība, kas kalpo par iemeslu, ka svētku periodā var rasties vēdera uzpūšanās, slikta dūša, dedzināšanas sajūta vai sāpes. Tāpēc farmaceite iesaka jau pirms svētkiem parūpēties par gremošanas līdzekļiem, piemēram, gremošanas enzīmiem, kā arī aktīvo ogli.

Gremošanas enzīmi paātrina ķīmiskās reakcijas, kas palīdz sadalīt pārtiku un izvairīties no nepatīkamām sajūtām pēc ēšanas. Savukārt aktīvā ogle ir piemērota saindēšanās gadījumos un sākoties caurejai. Farmaceite gan brīdina, ka gadījumā, ja ir aizdomas par smagu saindēšanos ar pārtiku, ir bieža vemšana, caureja vai temperatūras paaugstināšanās, un šie simptomi turpinās ilgāku laiku, nepieciešams konsultēties ar ārstu.

“Tomēr galvenais noteikums pie svētku galda ir mērenība. Ēdiet lēnām un sāciet ar ēdieniem, kas satur mazāku kaloriju un tauku daudzumu, piemēram, salātiem. Tie palīdzēs piepildīt vēderu un tieksme pēc smagākiem ēdieniem būs mazāka,” dalās ar padomu farmaceite.

Brūču aprūpes un dezinfekcijas līdzekļi

Svētku mielastu gatavošana, kamīna iekuršana vai pat sveču dedzināšana var radīt ādas apdegumu risku. Lai šādos gadījumos varētu nekavējoties cietušajam palīdzēt, jau laikus ir vērts parūpēties par brūču dezinfekcijas līdzekļiem – peroksīdu, šķidrumu ar antiseptiskām īpašībām, aerosolu vai želeju. Pantenols var palīdzēt nomierināt sāpes apdeguma vietā.

Līdzekļi saaukstēšanās simptomu mazināšanai

Tuvojoties svētkiem, papildiniet medikamentu rezerves ar pretsaaukstēšanās līdzekļiem. Tie var būt aerosoli vai pastilas pret sāpēm kaklā, zāļu tējas, līdzekļi pret iesnām, preparāti ar paracetamolu un citām ārstnieciskām vielām, kas nomāc nepatīkamās slimības pazīmes. Visi šie līdzekļi var palīdzēt, ja pēkšņi parādās pirmie saaukstēšanās simptomi.

“Jāpatur prātā arī tas, ka pat pēc pilnīgas vakcinācijas vai inficēšanās ar koronavīrusa infekciju ir iespējama atkārtota slimības attīstība vai tās pārnešana. Tāpēc, lai svētkos justos mierīgāk, dodoties ciemos vai sagaidot ciemiņus savās mājās, ir vērts jau laikus parūpēties par antigēnu ātrtestiem. Šie testi var palīdzēt noteikt iespējamo infekciju, ja jūtat Covid-19 slimības simptomus,” iesaka farmaceite.

Iepriekš parūpējoties par nepieciešamajiem medikamentiem savai mājas aptieciņai, svētku laikā varēsi justies mierīgāk, un nepieciešamības gadījumā ātri reaģēt. Azeta.lv interneta aptiekas farmaceite Evelīna atgādina, ka farmaceiti labprāt atbildēs uz jautājumiem un ieteiks atbilstošus risinājumus bezmaksas tiešsaistes konsultācijas laikā.

Azeta.lv atgādina, ka pirms zāļu lietošanas rūpīgi jāizlasa lietošanas instrukcijas, jālieto tās atbilstoši norādījumiem, kā arī nedrīkst pārsniegt norādītās devas. Pirms medikamentu lietošanas bērniem, ieteicams vispirms konsultēties ar ārstu.

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar