2. un 3. aprīlī Putnu dienas Zoodārzā

Abas dienas no plkst. 12.00-15.00 Dzeņa darbnīcā skanīgi klaudzēs āmuri un pieredzējušu speciālistu pavadībā ikvienam dārza apmeklētājam būs iespēja pašrocīgi uzmeistarot pareizu mākslīgo ligzdvietu pierastākajiem dobumperētājiem strazdiem, kā arī zīlītēm, zvirbuļiem un mušķērājiem. Turklāt pašu pagatavoto putnu būri netiks liegts nest līdzi un piekārt putniem tīkamā vietā savu māju apkaimē. Esam sagatavojuši materiālus 300 zīlīšu mājvietām un 300 strazdu mājokļiem, kā arī 100 īpašajiem būriem meža susuriem. Tā kā interese par darbošanos Dzeņa darbnīcā ir liela un izgatavojamo mākslīgo ligzdvietu skaits ierobežots, zoodārza ieejas biļete negarantē putnu būra detaļu komplekta saņemšanu. Būsim saprotoši viens pret otru …

Īpašā būra statusā – mākslīgā ligzdvieta meža susurim

Pērn sadarbībā ar  Latvijas Vides aizsardzības fondu un Daugavpils Universitātes dabas izpētes un vides izglītības centru (DU DIVIC) uzsākām meža susuru mākslīgo ligzdvietu gatavošanu. Šogad turpināsim gatavot būrus meža susurim. 100 mājvietas tiks nogādātas un izvietotas Daugavpils novadā dabas parkā „Silene”.

Gadu gaitā “Dzeņa darbnīcā” demonstrēta visdažādāko putnu mākslīgo ligzdvietu izgatavošana – gan ligzdas pamatne stārķiem, gan ligzdas kastes pīlēm un lauka piekūniem, gan būri garastes pūcēm, meža pūcēm un mazākajām pūcītēm – apodziņiem, gan mūsu zemes krāšņākajiem putniem zaļajai vārnai un pupuķim, gan sarežģītākas konstrukcijas būri erickiņiem, kuros labprāt olas dēj arī dzeguzes. Tāpat ir būvētas slēptuves sikspārņiem.

 

 

Zoodārza melnie grifi jau perē

Kamēr citi tikai vīkšās uz olu dēšanu un sildīšanu, tikmēr melnie grifi jau pilnā sparā perē olas. Pērn zoodārzā izšķīlās un sekmīgi izauga divi mazuļi – viens Rīgā, bet otrs – Zoodārza filiālē “Cīruļi”. Abi putni rudenī devās uz jauno grifu iepazīšanās centru Ouvehandas zoodārzā Nīderlandē, lai laikus noskatītu sev tīkamu pretējā dzimuma pārstāvi turpmākajai dzīvei. Melno grifu mazuļu šķilšanās ir liels retums pasaules zoodārzos, savukārt izaugšana par lielu putnu ir uzskatāma par izcilu panākumu. Ne velti pērn zoodārzos lieli izauga tikai 8 putni, un no tiem 2 bija Rīgas Zoodārza panākums. Uz veiksmīgu iznākumu ceram arī šogad, bet tā kā grifi šajā laikā ļoti uztraucas, tāpēc eja gar šo putnu voljēriem patlaban ir aizvērta. Vēlēsim grifiem veiksmi!

Par meža susuri

Meža susuris ir reti sastopams un iekļauts Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstā. Tas dzīvo Latvijas dienvidaustrumos Daugavpils novadā dabas parkā „Silene”. Šis naktī aktīvais grauzējs apdzīvo jauktus skujkoku mežus ar lapu koku piejaukumu un attīstītu krūmu stāvu. Susuru apdzīvotos mežos neatņemama sastāvdaļa ir lazdas un ozoli. Pērn DU DIVIC paspārnē tika izstrādāts meža susura dabas aizsardzības plāns un projekta ietvaros šim zvēriņam piemērotās vietās tika izvietotas 100 mākslīgās ligzdvietas, kas speciāli pielāgotas iemītnieku kontrolēšanai pētnieciskos nolūkos. Veicot pētījumus par apdzīvotību, pētnieki secināja, ka aizņemtas ir apmēram puse no pērn izvietotajām mākslīgajām ligzdvietām – ceturto daļu no mājvietām aizņēmušas zīlītes un mušķērāji, desmito daļu – susuri, bet 4 būros iemitinājušās lapsenes.

Izgatavojot būri susurim Putnu dienās Zoodārzā ikviens apmeklētājs sniegs savu ieguldījumu šīs sugas izpētē un saglabāšanā. Un, kad aprīļa beigās šie zvēriņi modīsies no ziemas miega, tos sagaidīs jauni un labiekārtoti mājokļi. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar