1 000 000 latu “BTA” dāvina Brīvības piemineklim

Neraugoties uz to, ka Brīvības pieminekļa kultūrvēsturiskā un materiālā vērtība naudas izteiksmē līdz šim nav novērtēta, Brīvības piemineklis ir vienīgais Latvijā apdrošinātais piemineklis, kas tiek apdrošināts jau desmito gadu, pateicoties privātajai iniciatīvai. Deviņu gadu laikā kopš BTA ir apdrošinājusi Brīvības pieminekli kopumā izmaksātas atlīdzības par 15 gadījumiem. 14 gadījumi saistīti ar pieminekļa apgānīšanu – dabisko vajadzību kārtošanu pie Brīvības pieminekļa. Starp pārkāpumu veicējiem astoņi bijuši Latvijas iedzīvotāji un seši ārvalstu iedzīvotāji, tai skaitā divi Igaunijas pilsoņi, divi Zviedrijas pilsoņi, viens Lielbritānijas pilsonis un viens Norvēģijas pilsonis. 2010. gadā reģistrēts gadījums, kad iereibis automašīnas Mitsubishi Pajero autovadītājs uzbrauca Brīvības pieminekļa kāpnēm. Kopumā deviņu gadu laikā par kaitnieciskiem nodarījumiem Brīvības piemineklim izmaksātas atlīdzības 2250 latu apmērā.

Jānis Lucaus, “BTA Insurance Company” SE valdes priekšsēdētājs: “Jau desmito gadu BTA apdrošina Latvijas nacionālo brīvības simbolu – Brīvības pieminekli. Mums, kā nacionālai kompānijai, tas ir gan gods, gan arī pienākums aizsargāt šo Latvijas simbolu. Nesenā rūgtā pieredze, kad tika apgānīts Jāņa Čakstes piemineklis Meža kapos, apzagta Rīgas Brāļu kapu vēsturiskā siena un apgānīta piemiņas vieta Sudrabkalniņā, ir spilgts signāls tam, ka pieminekļu un piemiņas vietu aizsardzībai Latvijā ir jāpievērš ievērojami lielāka uzmanība nekā līdz šim. Daudzas Eiropas un pasaules valstis, rūpējoties par savu nacionālo simbolu vērtību saglabāšanu, tos apdrošina. Ir apdrošināta Kristus Pestītāja statuja Riodežaneiro, ASV Brīvības statuja, Kopenhāgenas simbols Mazā nāriņa, Briseles čurājošais puisītis. Šie objekti nereti cieš no vandāļu radītiem bojājumiem, piemēram, Kristus Pestītāja statuja pāris reizes ir bijusi noķēpāta ar krāsām, Mazajai Nāriņai galva tikusi pat nozāģēta, un arī tā ir cietusi no apķēpāšanas ar krāsām, un visus šos izdevumus par kultūrvēsturisko objektu atjaunošanu seguši apdrošinātāji. Ņemot vērā Eiropas un pasaules valstu praksi, es aicinātu valsts un pašvaldības iestādes apsvērt iespējas apdrošināt arī Latvijas nozīmīgākās kultūrvēsturiskās vērtības.”

Rīgas pieminekļu aģentūra šobrīd ir veikusi 38 pieminekļu novērtēšanu no 170 tās uzskaitē esošajiem Rīgas memoriāliem, pieminekļiem, dekoratīvajām skulptūrām un vides objektiem. Pieminekļu novērtēšana veikta, lai apzinātu pieminekļu kultūrvēsturisko un materiālo vērtību naudas izteiksmē, kas ir būtisks aspekts, lai nākotnē domātu par to apdrošināšanu.

Guntis Gailītis, Rīgas pašvaldības aģentūras “Rīgas pieminekļu aģentūra” direktors: “Esmu pateicīgs BTA par kompānijas iniciatīvu Brīvības pieminekļa apdrošināšanā, un ļoti ceru, ka tuvākajā nākotnē arī citiem pieminekļiem un piemiņas vietām tiks nodrošināta pienācīga aizsardzība. Pirmos soļus savu iespēju robežās esam spēruši, veicot 38 Rīgas pieminekļu novērtēšanu. Valstij un pašvaldībām ir jārod finansējums, lai varētu nodrošināt mūsu kultūrvēsturiskā mantojuma apdrošināšanu vai šādu objektu aizsargāšanu, nodrošinot policijas vai apsardzes kompāniju patrulēšanu vai drošības sistēmu ierīkošanu pie objektiem.”

38 novērtēto pieminekļu kopējā noteiktā kultūrvēsturiskā un materiālā vērtība naudas izteiksmē ir 1 989 292 lati. Vērtīgākie no šobrīd novērtētajiem Rīgas pieminekļu aģentūras uzskaitē esošajiem pieminekļiem ir piemineklis dzejniekam Rainim (vērtība – 439 780 lati), piemineklis rakstniekam Andrejam Upītim (vērtība – 283 784 lati), piemineklis Putenī Torņkalnā (vērtība – 160 940 lati), piemineklis Oskaram Kalpakam (vērtība – 151 079 lati), piemineklis pulkvedim Barklajam de Tolli (vērtība – 111 288 lati), piemineklis Rīgas mēram Džordžam Armitstedam (vērtība – 108 500 lati) un piemineklis Kārlim Ulmanim (vērtība – 58 176 lati).

Brīvības piemineklis ir apdrošināts pret visiem iespējamiem pamatriskiem – ugunsnelaimēm, dūmu, vētras, krusas, plūdu un mehānisko transporta līdzekļu iedarbību, šķidrumu noplūdi no bojātiem cauruļvadiem, zemes noslīdējumiem un iegruvumiem, īpašuma ļaunprātīgu bojāšanu un citiem draudiem. Kopš 2008. gada BTAapdrošina Brīvības pieminekli arī pret apgānīšanu. Gadījumos, kad kāds ir atļāvies izrādīt klaju necieņu pret Latvijas neatkarības simbolu, viņam jāuzņemas atbildība un ne tikai jāsamaksā administratīvais sods un jāizcieš arests, bet arī jākompensē visi savas rīcības izraisītie zaudējumi, ko BTA regresa kārtībā piedzen no kaitējuma nodarītāja, lai kurā valstī viņš atrastos.

TOP Komentāri

avatar