Ziemā biežāk notiek ķibeles ar auto dzinēju un akumulatoru

Biežākās ķibeles, ar kādām autovadītāji gadu no gada saskaras ziemas periodā, ir problēmas ar dzinēju un izlādējies akumulators. Piemēram, pērn ziemas mēnešos (novembrī – februārī) ar tām saskārušies attiecīgi 29% un 16% autovadītāju, kas izsaukuši ERGO tehniskās palīdzības dienestu. Tāpat šoferi saskaras ar problēmām, kas saistītas ar durvju, slēdzeņu aizsalšanu, it īpaši, ja transportlīdzeklis pirms tam ir mazgāts.

“Fakts, ka ziemā autovadītājiem daudz biežāk nepieciešama tehniskā palīdzība uz ceļa, lielākoties saistīts ar to, ka šoferi nav laicīgi pārliecinājušies par savu spēkratu gatavību ekspluatācijai laikā, kad gaisa temperatūra ir zemāka par -7 grādiem. Ziemas sākuma periodā ir ļoti aktuāli pārliecināties par akumulatora resursu, īpaši, ja transportlīdzeklis kalpo vairāk nekā trīs gadus, kā arī tad, ja tam ir dīzeļdzinējs,” norāda ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

Ziemas periodā tehniskā palīdzība uz ceļa tiek izsaukta ne tikai par tehniskām ķibelēm ar auto, bet arī ceļu satiksmes negadījumu dēļ – pagājušā gada ziemas mēnešos tas bija 27% gadījumu. Turklāt ziemas periodā ik gadu vidēji par trešdaļu palielinās ERGO saņemto pieteikumu skaits KASKO un OCTA segmentā par bojājumiem, kas transportlīdzeklim radušies negadījumos apledojuša ceļa seguma dēļ.

Tāpēc Ivars Vismanis atgādina: “Ziemā ikvienam autovadītājam jābūt īpaši uzmanīgam un jāseko līdzi gaisa temperatūrai. Tai tuvojoties sasalšanas robežai, strauji pieaug ceļa virsmas apledojuma risks, un tas nozīmē, ka šādos apstākļos ir jāsamazina ātrums līdz drošam konkrētajos apstākļos. Esam aplēsuši, ka vismaz no puses satiksmes negadījumu uz Latvijas ceļiem ziemā varētu izvairīties, ievērojot šos priekšnosacījumus.”

Iestājoties aukstam laikam, ERGO iesaka:

–          Ziemas sākuma periodā pārliecināties par sava auto akumulatora resursu. To var veikt jebkurā servisā.

–          Vecākiem auto svarīgi sekot līdzi dzesēšanas šķidruma līmenim un kvalitātei.

–          Jānomaina vasaras sezonai paredzētie logu tīrīšanas līdzekļi uz ziemai piemērotiem un jāpārbauda autostiklu tīrīšanas slotiņas.

–          Pēc mazgāšanas svarīgi nosusināt automobili un tā gumijas. Turklāt gumijas durvju ailēs un blīvslēgus ieteicams apstrādāt ar silikonu, lai neaizsalst.

–          Automātiskās transmisijas auto īpašniekiem īpaši jāpadomā par auto uzsildīšanu pirms došanās ceļā.

–          Censties lietot auto ar maksimāli uzpildītu degvielas tvertni, lai mūsu mitrajā klimatā tajā neveidojas kondensāts, kas var izraisīt degvielas padeves sistēmas aizsalšanu.

–          Ieteicams jau laikus parūpēties arī par ziemas palīglīdzekļiem: sniega birsti ar skrāpi, durvju atslēgu atsaldējamo līdzekli, stiklu atsaldēšanas aerosolu, sniega lāpstu, lokano sakabi vilkšanai, siltiem darba cimdiem u.tml.

TOP Komentāri

avatar