VP atsavinājuši vairāk nekā 80 tūkstošus litru alkohola

Veicot apjomīgu un aktīvu darbu nelegālās akcīzes preču aprites ierobežošanā, pērn Valsts policijas darbinieki Latvijas teritorijā kopumā atsavinājuši vairāk nekā 80 tūkstošus litru alkohola un vairāk nekā 33 miljonus cigarešu. Būtisku darbu nelegālo akcizēto preču apkarošanā lielos apmēros paveikuši arī Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki. Liela nozīme efektīvākai nelegālā alkohola un cigarešu apkarošanai pērn bijusi arī Valsts policijas un Iekšlietu ministrijas izveidotajai točku kartei.

 

Pagājušā gada laikā Valsts policijas amatpersonas veikušas gandrīz 4200 reidus un profilaktiskās pārbaudes akcīzes preču nelegālās aprites jomā. Kopumā apzinātas 2216 nelegālo akcīzes preču tirdzniecības vietas, no kurām lielākā daļa, vairāk nekā divas trešdaļas, konstatētas Rīgas un Zemgales reģionos. Pārbaužu laikā visbiežāk konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar tabakas izstrādājumu nelegālu apriti, bet salīdzinoši ar iepriekšējiem gadiem mazāk pārkāpumu konstatēts nelegālā alkohola aprites jomā.

 

Šo tendenci raksturo arī Valsts policijas apkopotie statistikas dati par iepriekšējo gadu. Ja 2012. gadā administratīvo lietu un krimināllietu ietvaros Valsts policijas amatpersonas kopumā atsavināja nedaudz mazāk kā 26 miljonus cigarešu vienību, tad bet pērn tie bijuši jau vairāk nekā 33 miljoni. Savukārt nelegālā alkohola aprites apkarošanas jomā 2012. gadā Valsts policijas darbinieki atsavināja ap 100 tūkstošiem litru nelegālā alkohola, bet pērn tie bijuši nedaudz vairāk kā 80 tūkstoši litru.

 

Jānorāda, ka 70% no pērn valstī kopumā atsavinātā alkohola apjomiem sastāda Valsts policijas darbinieku paveiktais cīņā pret akcizēto preču aprites pārkāpumiem, atsavinot jau valsts iekšienē nonākušu nelegālo alkoholu. Savukārt atlikušo daļu, 30%, pērn izņēmuši  muitas darbinieki, atsavinot nelegālo alkoholu pirms tā nonākšanas iekšzemē, jo kontrabandas apkarošana ir muitas kompetencē.  

 

Kopumā pērn Valsts policijas amatpersonas sastādījušas vairāk nekā 4 tūkstošus administratīvo pārkāpumu protokolu par akcīzes preču aprites noteikumu pārkāpumiem. Tie ir 74% no valstī kopumā tiesībsargājošo iestāžu sastādīto administratīvo pārkāpumu protokolu skaita nelegālās akcīzes preču aprites jomā.

 

Vēl lielāku īpatsvaru veido Valsts policijas uzsākto kriminālprocesu skaits. Pērn par nelegālu akcīzes preču apriti Valsts policijas amatpersonas uzsākušas 711 kriminālprocesus, un tas sastāda 99% no valsts tiesībsargājošo iestāžu kopumā uzsākto kriminālprocesu skaita.

 

Būtisku darbu liela apmēra nelegālo akcizēto preču aprites apkarošanā pērn paveikusi arī ENAP, kas primāri pievēršas smagu un sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu atklāšanai. 12% no Valsts policijas atsavinātā alkohola daudzuma, kā arī 27% no izņemto cigarešu skaita pērn atsavinājuši tieši ENAP darbinieki. Piemēram, februārī ENAP darbinieki atklāja nelegālā alkohola ražotni, kopumā izņemot 996 pudeles ar nelegāli saražoto degvīnu – bez akcīzes markām. Kopējais atsavinātā alkohola tilpums sastādījis 697 litrus. 

 

Maija sākumā aizdomās par  tabakas izstrādājumu nelikumīga uzglabāšanu un pārvadāšanu lielos apmēros ENAP darbinieki aizturējuši trīs personu grupu, kopumā atsavinot vairāk nekā miljonu dažādu marku cigarešu bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem. Savukārt augusta sākumā nelegālā cigarešu ražotnē Balvu pusē izņemtas vairākas tonnas tabakas, no kurām pēc policijas aplēsēm būtu iespējams izgatavot vairākus miljonus cigarešu. 

 

Valsts policija arī šogad pastiprinātu uzmanību pievērsīs gan profilaktisko pasākumu veikšanai, gan arī  riska objektu un grupu apzināšanai ar mērķi paredzēt un novērst noziedzīgus nodarījumus nelegālās akcizēto preču aprites jomā. Policijas amatpersonas pateicas iedzīvotājiem par aktivitāti un aicina arī turpmāk izmantot točku karti, norādot nelegālā alkohola un cigarešu tirdzniecības vietas. 

TOP Komentāri

avatar