Visaugstākais HIV inficēšanās līmenis Eiropas Savienībā ir Latvijā

1.decembrī tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena, kas skar ne tikai gandrīz 37 miljonus ar HIV inficēto pasaules iedzīvotāju, tai skaitā 7472 Latvijā reģistrēto, bet arī viņu līdzcilvēkus un visu sabiedrību kopumā. Pasaules Veselības organizācijas aplēses liecina, ka patiesais inficēto skaits Latvijā varētu būt divas reizes lielāks un daudzi ar HIV inficētie to pat nenojauš. Kā katru gadu, arī šoreiz “Euroaptieka” aicina Latvijas sabiedrību atbildīgi izturēties pret regulārām HIV testa pārbaudēm un profilaksi, sevišķu uzmanību aicinot pievērst jaunākās paaudzes izglītošanai.

“Pasaules Veselības organizācijas 2016. gadā veiktā HIV/AIDS globālā pētījuma dati liecina, ka Latvijā ir visaugstākais HIV inficēšanās līmenis Eiropas Savienībā ar 18,5 cilvēkiem uz 100 000 iedzīvotāju,” norāda “Euroaptiekas” aptieku tīkla kvalitātes vadītāja, farmaceite Zane Melberga. “Lai cik daudz par to būtu runāts, vēl aizvien sabiedrībā valda aplams priekšstats, ka HIV skar tikai intravenozo narkotisko vielu lietotājus vai homoseksuālas personas. Nē – diemžēl vairumā gadījumu tas notiek nedrošu heteroseksuālu dzimumkontaktu ceļā vai nenoskaidrotos apstākļos, kas liek secināt, ka mūsu sabiedrība bezatbildīgi izturas pret savu veselību un joprojām nav pietiekami izglītota par HIV izplatības ceļiem.”

Biedējošā statistika

Skarbi, bet fakts – gandrīz katru dienu kāds Latvijas iedzīvotājs saņem pozitīvu HIV testa atbildi. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem, 2017. gadā tika reģistrēts 371 jauns gadījums. Līdz šī gada jūlijam pavisam Latvijā reģistrēti 7472 HIV inficētie.

HIV/AIDS gadījumi Latvijā tiek reģistrēti kopš 1987. gada. Pirmie HIV gadījumi Latvijā, tāpat kā citur pasaulē, tika atklāti starp vīriešiem, kuri to bija ieguvuši dzimumkontaktu rezultātā. 1990. gadā atklāja pirmo gadījumu, kad dzimumkontaktu ceļā bija inficējusies sieviete. Deviņdesmito gadu beigās HIV infekcija strauji izplatījās injicējamo narkotiku lietotāju vidū. Visaugstākais gada laikā reģistrētais rādītājs – 807 jauni HIV gadījumi – Latvijā bija 2001. gadā. Kopš tā laika gadā reģistrēto jauno gadījumu skaits katru gadu ievērojami samazinājies, taču statistikas dati atspoguļo tikai reģistrēto HIV/AIDS gadījumu skaitu.

Kopš 2001. gada katru gadu proporcionāli samazinās injicējamo narkotiku lietotāju vidū atklāto gadījumu skaits, bet pieaug heteroseksuālos dzimumkontaktos inficēto skaits. Vidējā HIV pacienta profils ir mainījies – šis vīruss nešķiro ne pēc dzimuma, ne vecuma, ne dzīves veida vai darba vietas, un nereti no jauna reģistrētie ar HIV inficētie ir izglītoti cilvēki ar labu darbu un ģimeni, heteroseksuāli orientēti, visbiežāk vecumā līdz 40 gadiem.

  1. gadā 3 gadījumos tika konstatēta t. s. vertikālā transmisija, kad māte inficējusi bērnu, 131 gadījumā – heteroseksuālā transmisija, 78 inficēšanās gadījumi, lietojot intravenozās narkotikas, 24 gadījumos – homoseksuālā transmisija, bet 135 gadījumos inficēšanās avots palicis nenoskaidrots.

Galvenā problēma – zināšanu trūkums

Jūlijā SPKC izplatījis satraucošu statistiku – pērn astoņām meitenēm vecumā līdz 14 gadiem ir veikta grūtniecības pārtraukšana. Tas ir uz pusi vairāk nekā 2016. gadā, turklāt pieaugums vērojums arī vecuma grupā no 15 līdz 17 gadiem. Tāpat satraukumu rada seksuāli transmisīvo infekciju izplatība jaunu cilvēku vidū, par kuru pēdējā laikā tiek runāts īpaši bieži.

“Šāda statistika rāda, ka diemžēl jaunieši, kas tikai uzsāk seksuālo dzīvi, ir ļoti vāji informēti par seksuālo veselību un profilakses pasākumiem, un tas pakļauj viņus ne tikai nevēlamas grūtniecības un seksuāli transmisīvo slimību, bet arī HIV/AIDS riskam,” atzīst “Euroaptiekas” aptieku tīkla kvalitātes vadītāja, farmaceite Zane Melberga. “Taču atbildība par to jāuzņemas pieaugušajiem. Bērni nobriest aizvien agrāk – gan fiziski, gan psiholoģiski, taču zināšanu viņiem nepietiek. Skolā veselības mācības stundu vairs nav, ar vecākiem jaunieši runāt kautrējas, un ne visiem vecākiem pietiek drosmes un zināšanu, lai paši savlaicīgi uzsāktu šādas sarunas. Ārstiem vizītes ietvaros nav laika to pārrunāt, ja jaunietis pats neuzdod kādu jautājumu. Ļoti būtiski, lai jaunie cilvēki, uzsākot dzimumdzīvi, būtu informēti par vismaz par pamatriskiem, izsargāšanās iespējām, vai arī zinātu, kur vērsties ar saviem jautājumiem.”

Profilakse un savlaicīga atklāšana – labākais līdzeklis cīņā pret HIV izplatību

HIV profilaksē neaizstājama ir prezervatīvu lietošana un droši seksuālie kontakti. Lai gan par šo slimību atklāti runāt ir gatavi tikai nedaudzi, regulārās pārbaudes vismaz reizi gadā būtu jāuztver kā ierasta lieta. Novēlota vīrusa ārstēšana veicina risku infekcijas tālākai izplatībai.

No 23. līdz 30. novembrim visā Latvijā norisinās Eiropas testēšanas nedēļas aktivitātes, kad bez maksas un anonīmi iespējams veikt HIV, B, C hepatīta un sifilisa eksprestestus. Tas izdarāms HIV profilakses punktos Rīgā, Jūrmalā, Ventspilī, Ķekavā, Bauskā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Jelgavā, Kuldīgā, Balvos, Liepājā, Ogrē, Olainē, Talsos un Tukumā. Turpat iespējams saņemt speciālista konsultāciju par veselības, profilakses un ārstēšanas jautājumiem.

Tādi Pasaules Veselības organizācijas ieviesti pasākumi kā šļirču-adatu apmaiņas programmas ieviešana, HIV testēšana un konsultēšana, bezmaksas prezervatīvu nodrošināšana, konsultāciju un informācijas sniegšana ar mērķi mainīt riskantus dzīvesveida paradumus (piem., kopīgu injicēšanas piederumu lietošana, prezervatīvu nelietošana u. c.) ievērojami samazina iespējamo kaitējumu, taču bez atbildīgas sabiedrības līdzdalības neviens pasākums nebūs gana efektīvs, uzsver Zane Melberga, piebilstot: “”Euroaptiekas” farmaceiti ir novērojuši, ka slimības ārstēšanai ārsti pacientiem izraksta jaunās paaudzes medikamentus, kas palīdz ar HIV vīrusu cīnīties pēc iespējas efektīvāk. Tomēr jāatceras, ka cilvēkiem pret savu veselību jāizturas ar atbildību un jau laikus jāierodas pakaļ medikamentiem. Diemžēl nereti gadās situācijas, kad farmaceitiem ir jāzvana klientiem un jālūdz, lai viņi atnāk pēc nepieciešamajām zālēm. Pēc Veselības ministrijas datiem, ārstēšanu saņem tikai ap 38% no HIV inficētām personām, un liela daļa inficēto paši bezatbildīgi izturas pret savu ārstēšanu.”

“Euroaptieka” aicina veikt HIV pārbaudes testus un atgādina:

– valsts piedāvātie pārbaudes testi ir anonīmi un bez maksas;

– plašāka informācija par bezmaksas testiem pieejama www.spkc.gov.lv sadaļā “HIV profilakses punkti”;

– HIV pārbaudes testu vēlams veikt  reizi gadā;

– HIV testus var veikt ar vai bez ārsta nosūtījuma;

– nododot asins analīzes, iespējams lūgt ārstam nozīmēt pārbaudi arī uz šo vīrusu;

– no šīm pārbaudēm nav jākautrējas, un ieteicams mudināt tās veikt arī ģimenes locekļus un draugus.

Foto: publicitāte

TOP Komentāri

avatar