Visā pasaulē atzīmē Standartu dienu

Arī Latvijā SIA “Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centra” (turpmāk SAMC) Standartizācijas birojs 17.oktobrī rīko pasākumu veltītu standartizācijas dienai – kopā ar tehniskajām komitejām diskutējot par aktuālo Latvijas un pasaules standartizācijā. 2013. gada Pasaules Standartu dienas sauklis ir “Starptautiskie standarti nodrošina pozitīvas pārmaiņas!”

SIA “SAMC” Standartizācijas biroja vadītājs Ingars Pilmanis uzsver: “Šogad Pasaules Standartu dienu svinēsim kopā ar tiem, kuri visciešāk saistīti ar šī gada tēmu – ar standartizācijas tehniskajām komitejām. Vēlos uzsvērt, ka tieši tehnisko komiteju biedri ir tie, kas izstrādā standartus, atbildot uz globālā tirgus vajadzībām, apkopo labāko ekspertu praksi un sniedz plašākai auditorijai vērtīgas zināšanas, novērtētas visā pasaulē. Tomēr tik pat svarīgi ir atcerēties to, ka ne jau standartizācijas organizācijas veido sasniegumus, bet tehnisko komiteju biedri spēj mainīt pasauli. Jau šobrīd 164 no Starptautiskās standartizācijas organizācijas (turpmāk ISO) biedriem aptver 98% no pasaules ekonomikas un 97% no pasaules iedzīvotājiem. Esot standartizācijas tehnisko komiteju biedri, jums ir iespēja jau laikus veidot savus spēles noteikumus, savu darbības vidi, veicināt nozares izaugsmi un ieviest tās pārmaiņas, kurām būsiet gatavi. Tie ir jūsu svētki – un ikvienam standartizācijas tehnisko komiteju biedram mēs sakām paldies par ieguldīto darbu, laiku un zināšanām.”

Mūsdienu standartizācija kopā ar pārmaiņām dzīvesveidā, uzņēmējdarbībā, vides resursu lietošanā un prasībās, transformējusies no klasiskas izpratnes par tehniskajām prasībām dokumentiem līdz inovācijām, vides un ekoloģijas svarīgumam, dzīves drošumam un kvalitātei. Šodien standarti ir izaugsmes virzītājs, uzņēmējdarbības efektīvas pārvaldības pamats, valsts ekonomikas atbalsts un drošas apkārtējās vides ieviešanas palīglīdzeklis. Agrākā standartizācija ir pilnveidojusies līdz ar starptautisko tirgus robežu paplašināšanos, jaunu prasību pieaugumu, zinātnes atklājumiem un tehnoloģiskajiem sasniegumiem. Mūsdienās standarts ir sinonīms cilvēka dzīves vērtībām – drošībai, kvalitātei un veselībai.

Pasaules Standartu dienas dibinātāji ir trīs starptautiskās standartizācijas organizācijas – IEC (Starptautiskā Elektrotehnikas standartizācijas komisija), ISO (Starptautiskā standartizācijas organizācija) un ITU (Starptautiskā Telekomunikāciju apvienība).

TOP Komentāri

avatar