VIII Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētki ir atklāti

Pie diriģenta pults stājās vairāk nekā desmit izcilu Latvijas diriģentu – Imanta Kokara audzēkņi un Dziesmu svētku virsdiriģenti, viņu skaitā Jānis Baltiņš, Aira Birziņa, Uldis Kokars, Roberts Liepiņš, Edgars Račevskis, Māris Sirmais, Ints Teterovskis, Andris Veismanis, Jānis Zirnis u.c. Koncerta mākslinieciskais vadītājs – Mārtiņš Klišāns.

Atklāšanu Vērmanes dārzā ieskandināja orķestri un kori no Somijas, Norvēģijas, Dānijas, Igaunijas, Lietuvas, Zviedrijas, Islandes, kā arī Latvijas kori Austrums, Juventus, Ogre, vokālā grupa Anima Solla un Nacionālais Bruņoto spēku štāba orķestris. VIII Ziemeļu un Baltijas valstu Dziesmu svētku Atklāšanas ceremonijā piedalījās Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde.

“Dziedāšana dara mūs atvērtākus pret līdzcilvēkiem, dvēseliski bagātus, lepnus par savām saknēm un kultūru. Šo apziņu un kopības izjūtu no sirds novēlu izbaudīt ikvienam svētku dalībniekam un skatītājam!” tā kultūras ministre.

Svētku atklāšanas dienā svinīgi tika atvērta izstāde “Latviskās dvēseles raksti”, kas ir tēlains, taču informatīvs ieskats liecībās par latviešu tautas izcelsmi, valodu, senajām baltu un indoeiropeiskās kultūras saknēm un mūsdienu nacionālās kultūras spilgtāko izpausmi – Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem.

Ekspozīciju veido 26 Latvijas novadu tautas tērpi, etnogrāfiskie un arheoloģiskie priekšmeti un to attēli, latviešu rakstu zīmes un informatīvie teksti. Izstādi „Latviskās dvēseles raksti” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Projekta vadītāja Linda Rubena, mākslinieks Jurģis Krāsons, satura koncepta autori – Valdis Celms un Toms Skābardis. Ekspozīcijas tapšanā palīdzējuši Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejs, Tukuma muzejs, Latvijas Banka un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar