Viesītes novada uzņēmēja saņem kultūras zīmi “Latviskais mantojums”

Kultūras zīme “Latviskais mantojums” izveidota pēc „Lauku ceļotāja” iniciatīvas un tiek pasniegta Latvijas tūrisma uzņēmējiem, kuri saglabā un daudzina latvisko kultūras un sadzīves mantojumu, rādot to apmeklētājiem. Pēc šīs zīmes varat pazīt vietas, kur saimnieki apmeklētājiem ir gatavi rādīt un stāstīt, cienāt ar latviskiem ēdieniem, mācīt amatus un prasmes, svinēt latviskos svētkus. Latviskā mantojuma zīmi saņem saimnieki – naktsmītnes, lauku saimniecības, amatnieki, lauku krodziņi, latvisko tradīciju pasākumu rīkotāji un vadītāji, muzeji, kolekciju, prasmju un arodu zinātāji.

 

Jolanta Kovnacka ražo kafeju pēc vecmāmiņas Alīdas receptes Viesītes novada Elkšņu pagastā. Reizē viņa aktīvi popularizē gan savu produkru, gan Viesītes novadu, piedaloties izstādēs un uzņemot savā saimniecībā tūristus, kas vēlas iepazīt šīs Latvijai tradicionālās kafejas tapšanu.

 

Uzņēmēja neslēpj, ka kultūras zīmes saņemšana uzliek pienākumu papildināt savas kultūras mantojuma zināšanas, atrast balansu starp tūristu intereses noturēšanu un autentisku ražošanas procesu.

Pasniegšanas ceremonijā uzņēmējiem bija iespēja noklausīties Latvijā atzītu ekspertu – Māras Zālītes, Janīnas Kursītes, Jura Dambja un citu uzrunas par tādām tēmām kā pašapziņa, latviskuma zīmes, arhitektūra, autentiskums un zīmolvedība.

 

Kā galvenos ieguvumus no kultūras zīmes piešķiršanas kafejas ražotnei Jolanta min atpazīstamības pieaugumu un kvalitātes latiņu, kuru nu jācenšas noturēt. Uzņēmēja cer, ka arī citi tuvējās apkārtnes uzņēmēji nākotnē iegūs šo zīmi, lai kopīgi popularizētu latviskā mantojuma saglabāšanu un izmantošanu tūrismā.

 

Foto: celotajs.lv

TOP Komentāri

avatar