Viesītes novadā piemin Brīvības cīņās kritušos

Gājiens aizsākās Viesītes muzeja „Sēlija” teritorijā, kur pulcējās lielie  un mazie Viesītes novada iedzīvotāji. No muzeja visi ar lāpām un svecītēm devās uz Viesītes Brīvības pieminekli. Pieminot un godinot brīvības cīņu varoņus, Lāčplēša dienai veltītā lāpu gājiena dalībnieki vienojas svētbrīdī. Viesītes vidusskolēni klātesošajiem lasīja ainas no vēstures lapām un muzikālus priekšnesumus sniedza vidusskolas dziedošie kolektīvi.

Viesītes kauja norisinājās 1919.gada 14.oktobrī starp bermontiešiem no vienas puses un Latvijas armijas 3.Jelgavas kājnieku pulka vienībām un Viesītes aizsargu nodaļu no otras puses. Šajā dienā bermontieši uzbruka Latvijas armijas 3.Jelgavas pulka vienībām un Viesītes komandanta komandai, taču bija spiesti atkāpties. Uzvaras rezultātā tika apturēta bermontiešu vienību virzīšanās Augškurzemē un Latgales virzienā.

Arī Viesītes novada pagastos aizdegtas svecītes un pieminēti kritušie – Lāčplēša dienai veltīts pasākums Rites pagastā un Smiltaines kapos Saukas pagastā.

Viesītes novada pašvaldība

TOP Komentāri

avatar