Viedtālruņu lietotāji Latvijā visbiežāk uzņem ainavu un ceļojumu fotogrāfijas

Pēdējā laikā kamera kļuvusi par kaut ko vairāk kā specializētu ierīci, kas paredzēta vienai funkcijai – tvert vai atstarot gaismu fotogrāfijas uzņemšanai. Grūti noliegt viedtālruņu kameru popularitāti un to iesakņošanos vairāku tūkstošu cilvēku dzīvēs. Dati liecina, ka viedtālruņu lietotāji Latvijā nav izņēmums. Pieci populārākie Latvijas viedtālruņu lietotāju uzņemto fotogrāfiju veidi ir ainavas un ceļojumi (52%), bērni un ģimene (50%), atgādinājumi (41%), smieklīgas lietas (31%) un dzīvnieki (30%). Savukārt, vadošā Baltijas valsts viedtālruņu fotogrāfiju ziņā ir Lietuva, kur 89% respondentu uzņem fotogrāfijas, izmantojot viedtelefonu kameru. Lietuviešiem ar 77% seko latvieši un ar 68% igauņi.

Runājot par iecienītākajiem ar viedtelefonu kameru uzņemtu attēlu veidiem, tie starp dzimumiem atšķiras. Piemēram, aptaujātās sievietes vairāk mēdz fotografēt ģimenes un bērnus (55% pret 44%), bet vīrieši biežāk fotografē smieklīgas lietas (37% pret 25%). Kopumā ģimenes, bērnu, ēdienu, dzīvnieku un pašportretu fotografēšana ir krietni vien populārāka aptaujāto sieviešu vidū. Turpretī vīrieši mēdz vairāk fotografēt lietas, kuras nepieciešams atcerēties, smieklīgus notikumus, ballītes un pasākumus, kā arī sporta pasākumus. Lai arī kustīgu attēlu uzņemšana netiek uzskatīta par viedtelefonu kameru stipro pusi, tehnoloģijas pastāvīgi attīstas, spējot konkurēt ar profesionālām ierīcēm. Piemēram, LG G3 viedtālrunis ir aprīkots ar novatorisku Laser Auto Focus tehnoloģiju, kas ir pirmā šāda veida tehnoloģija mobilo ierīču nozarē. Šī tehnoloģija nodrošina iespēju uzņemt labākus attēlus, pat vājā apgaismojumā un kustībā, ar lāzera stara palīdzību nosakot distanci starp objektu un kameru. Tādējādi tiek nodrošināts, ka jūsu bērnu, sporta pasākumu un svarīgu notikumu fotogrāfijas vienmēr ir perfektas.

Vai “selfiju” fenomens ir jau sasniedzis Baltijas valstis?

Jaunākie dati liecina, ka ik dienu pasaulē tiek uzņemts aptuveni viens miljons “selfiju”, gandrīz katra slavenība savos sociālo tīklu kontos regulāri publicē pašportretus. Neskatoties uz pasaules mēroga popularitāti, LG pētījumā konstatēts, ka viedtālruņu lietotāji Baltijas valstīs neatzīstas tik biežu “selfiju” uzņemšanā. Latvijas iedzīvotāji uzņem visvairāk pašportretu (10%), bet Igaunijas iedzīvotāji vismazāk (vien 6%). Interesanti, ka Latvijā un Lietuvā “selfiju” uzņemšana ir krietni populārāka sieviešu (13%) nekā vīriešu vidū (6%), kamēr Igaunijā šis īpatsvars abu dzimumu starpā ir vienāds (6%). Neskatoties uz to, viedtālruņu ražotāji turpina uzlabot pašportretu uzņemšanas pieredzi, nodrošinot attēlu uzlabošanas aplikācijas un ērtus fotografēšanas risinājumus. Piemēram, LG G3 tālruņa 2,1MP priekšējā kamera nodrošina iespēju uzņemt pašportretus ar žestiem un lāzera atbalstītu fokusu, radot labākus attēlus pat vāja apgaismojuma vidē. “Selfiju” režīms uzsāk taimera atskaiti, kad lietotājs priekšā kamerai pakustina savu roku, tādējādi nav nepieciešams pieskarties ekrānam, lai nospiestu taustiņu, atrodoties neērtā pozīcijā.

TOP Komentāri

avatar