Vēsturiskā drāma “Nevainīgās” uz kino ekrāniem Latvijā

Filmas pamatā ir patiesi notikumi un ārstes un misionāres Madeleinas Pauliakas pieredze Polijā pēc Otrā pasaules kara. Pauliakas māsas dēls Filips Majniāls vēlējies izstāstīt par tantes piedzīvoto sieviešu klosterī un uzrunājis režisori Fonteinu, kas rezultējies abu sadarbībā un scenārija izveidē. “Šajā skaudrajā stāstā mani visvairāk ieinteresēja mēģinājums notvert, cik trausla ir ticība. Mēs nereti uzskatām, ka ticība ir saistviela mūsu dzīvē,” stāsta Fonteina. Režisores jaunākais kinodarbs pēta cilvēka vēlmi saglabāt sevi pašos necilvēcīgākajos apstākļos.

Drāmas “Nevainīgās” centrā ir Matilde, jauna franču ārste no Sarkanā Krusta, kura pāris mēnešus pēc Otrā pasaules kara strādā Varšavā. Drīz vien viņa sastop mūķeni, kas izmisīgi lūdz viņas palīdzību. Matilde nolemj doties uz benediktīniešu klosteri, kur atklāj Sarkanās armijas vardarbīgās atbrīvošanas misijas sekas – vairākas sievietes ir stāvoklī. Baidoties no nosodījuma un kauna apziņas, kas sievietes piemeklētu atjaunotajā padomju varas telpā, klosteris meklē absolūtu izolāciju un grēku noklusēšanas iespējas. Matilde, būdama agnostiķe, kļūst par sieviešu vienīgo cerību. Ne tikai klostera iemītnieču, bet arī Matildes uzskati par ticību tiek satricināti.

Pieredzējušās režisores filma “Nevainīgās” estētiski un idejiski raisa asociācijas ar Pāvela Pavļikovska “Idu”(2014) un režisora Robēra Bresona darbiem. Filmas sākotnējais nosaukums bijis “Agnus Dei” jeb “Dieva jērs”, tomēr jauno sieviešu traģiskos likteņus – brutālos pazemojumus, pašnāvības un atteikšanās no ticības – radošais tandēms, Majniāls un Fonteina, nav vēlējies uzlūkot tikai kā upuri ticības vārdā.

57 gadus vecā aktrise, scenāriste un režisore Fonteina uzņēmusi plašākai auditorijai zināma ar filmām “Natālija” (2003), “Koko pirms Šaneles” (2009)un  “Divas mātes” (2013). Filma “Nevainīgās” pirmizrādīta Sandensas kinofestivālā un saņēmusi četras Francijas kino balvas “Cēzars” nominācijas, tostarp kā labākā filma. Izdevuma “TheGuardian” kino kritiķe Vendija Aide atzinīgi novērtējusi šo kinodarbu un raksta: “Tā ir pārsteidzoša, vieda filma – atturīgais mūzikas izmantojums kontrastē ar izsmalcināto māsu dziedājumu un situācijas neglītumu; mūķeņu melnbaltais pasaules dalījums atbalsojas gleznieciskajās ziemas ainavās un klostera sienās. “Nevainīgās” ir aizraujoša un smalka kino pieredze.”

Lomās: Lū de Lāža, Agata Kuleša, Agata Buzeka, Joanna Kuliga, Vinsents Makaigns u.c.

Filma Nevainīgās tiks izrādīta franču un poļu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar