Vērtīgi triki pavasara skaistumkopšanai

Mati, nagi un āda ir kā vizītkarte labi funkcionējošam organismam. Pavasarī to stiprināšana un rūpīga kopšana ir īpaši svarīga, jo gada tumšākajos mēnešos organisms ir saņēmis mazāk D vitamīna, kas negatīvi ietekmēs ne tikai izskatu, bet arī imūnsistēmu. Par dažādiem trikiem, kā parūpēties par matu, nagu un ādas veselību pavasarī, stāsta “Euroaptiekas” farmaceite Ieva Zvagule.

“Cilvēka āda, nagi un mati ir nepārtraukti pakļauti ārējās vides piesārņojuma, temperatūras, gaisa mitruma un dažādu ķīmisku vielu saturošu kosmētisko līdzekļu ietekmei. Ne velti mēdz teikt, ka par cilvēka veselības stāvokli liecina tieši matu, nagu un ādas izskats. Pavasaris ir laiks, kad vairāk uzmanības tiek pievērsts ārējam izskatam, tādēļ rūpes par matiem, nagiem un ādu ne vien padarīs mūs starojošākus, bet arī sniegs pozitīvu devumu mūsu veselībai kopumā,” skaidro Ieva Zvagule.

Atslodzes diena

Pēc drēgnajiem ziemas mēnešiem, kad uzturā biežāk esam lietojuši ogļhidrātiem bagātus un sātīgus ēdienus, mūsu organisms novērtēs sulu kūres un atslodzes dienas. Augļi, ogas, bērzu sulas – šie vērtīgie pavasara atradumi ne tikai sniegs viegluma sajūtu un piepildīs mūs ar enerģiju, bet lieti noderēs arī matu, ādas un nagu stāvokļa uzlabošanai.

“Dienās, kad mazāk apēdam, mēs dodam iespēju organismam (īpaši ikdienas nogurdinātajam zarnu traktam) nedaudz atpūsties un līdz ar to attīrīties no sārņiem. Atslodzes diena ir viegli īstenojama, un to būtu vēlams veikt tikai vienu dienu, uzturā lietojot augļus, ogas un sulas, īpaši vienu no pavasara lielākajām vērtībām – bērzu sulu. Atslodzes dienām iesaku izvēlēties mizotus ābolus, jo tie satur daudz polifenolu, kas darbojas kā antioksidanti, turklāt āboli satur salīdzinoši maz kaloriju – tikai viens ābols sniedz 5 g šķiedrvielu, daudz balastvielu un satur tikai 80 kaloriju. Īpaši vērtīgas ir arī avenes – tajās ir visvairāk šķiedrvielu salīdzinājumā ar citām svaigajām ogām, un tas nozīmē – īpaši iedarbīgas organisma attīrīšanas spējas. Avenes uzlabo asinsriti, vairo enerģiju, ceļ imunitāti, atsvaidzina sejas ādu un atjauno mirdzumu acīs,” atklāj “Euroaptiekas” farmaceite.

 Vitamīni pavasara mirdzumam

Pavasaris ir īstais laiks, lai uzņemtu trūkstošos vitamīnus, un tieši šajā laikā ādai nereti trūkst B grupas vitamīni. Tā trūkums izpaužas kā sausa un niezoša āda, un to var mazināt, ēdot spinātus, putraimus, zemenes vai olas dzeltenumu. Tāpat ādai ir svarīgs vitamīns C, kurš palīdz veidot kolagēnu jeb proteīnu, kas palīdz cīņā pret ādas novecošanos un stiprina gan kaulus, gan nagus un matus. C vitamīns ir atrodams upenēs, dzērvenēs, kivi, citrusaugļos, paprikā,  kāpostos, u.c. Vitamīns A ir viens no taukos šķīstošajiem vitamīniem, kas rūpējas par to, lai āda ir gluda un skaista. Liela A vitamīna koncentrācija ir burkānos un pienenēs. D vitamīns palīdzēs pret ādas novecošanos un nagu trauslumu, turklāt to iegūt ir pavisam viegli, ja ārā ir saulains laiks. Pārtikā D vitamīnu varēs atrast treknās jūras zivīs vai olas dzeltenumā. E vitamīns nodrošina ādas jauneklīgāku izskatu, palīdz to mitrināt un aizsargāt no kaitīgajiem ultravioletiem stariem. E vitamīnu pārtikas produktos var iegūt no graudu dīgstiem, pākšaugiem, auzu pārslām, mandelēm un lokiem. Pret tumšiem lokiem zem acīm palīdzēs vitamīns K – tā avoti pārtikā ir spināti, tumšie lapu salāti, olas, piens, u.c..

Solārijs – ar mēru

Garajos ziemas mēnešos, kad nav saules, daudzi iecienījuši apmeklēt solāriju. Farmaceite atklāj, ka šajā gadījumā ir svarīgi zināt ādas tipu. “Solārijā obligāti jālieto tam piemēroti ādas kopšanas līdzekļi, lai mazinātu ādas jutību un iespējamo kairinājuma risku. Ar došanos uz solāriju noteikti nevajadzētu aizrauties sausas ādas īpašniekiem, jo sausai ādai nav dabiskā aizsargslāņa. Ikvienam solāriju ieteicams apmeklēt ne vairāk par vienu reizi nedēļā. Turklāt – pavasarī, kamēr ārā laiks ir jauks un saulains, noteikti jācenšas pēc iespējas vairāk pavadīt laiku svaigā gaisā – dabīgās saules stari ne tikai vairos enerģiju un uzlabos garastāvokli, bet būs arī veselīgāki nekā solārija apmeklējums,” stāsta “Euroaptiekas” farmaceite.

Matu un sejas maskas skaistumam un veselībai

Vējš, drēgns laiks un apkures sezona nenāk par labu kā matiem, tā arī sejas ādai. Lai atgūtu ādas un matu mirdzumu un veselību, lieti noderēs dažādas maskas. Tā kā pavasarī ir svarīgi ādai palīdzēt izvadīt liekos toksīnus, ieteicama dzērveņu-avokado maska. Tā ir pavisam vienkārša – saspiestas dzērvenes un avokado, atliek vien to uzklāt uz sejas. Šāda maska tonizēs un izvadīs no ādas nevajadzīgos toksīnus. Savukārt, ziemas nogurdinātie mati novērtēs efektīvu masku matu apjoma palielināšanai, kas lietojama 2-3 reizes nedēļā trīs mēnešus pēc kārtas. Pusglāzei kefīra jāpievieno jēla ola un tējkarote kakao pulvera. Visu rūpīgi jāsamaisa un jāuzklāj uz matu saknēm, jāļauj maskai apžūt, tad jāuzliek vēl viena daļa maisījuma virsū jau esošajam slānim. Pēc tam jāaptin galva ar dvieli, masku noturot 20 – 25 min. Mazgāt ieteicams ar siltu ūdeni un bērnu šampūnu, bet skalošanai īpaši piemērots būs nātru novārījums.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar